Εναλλακτικές θεραπείες για την υψηλή χοληστερίνη

Εναλλακτικές θεραπείες για την υψηλή χοληστερίνη

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη. Πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε, μιλήστε με το γιατρό σας. Λίγα φυσικά προϊόντα έχουν αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες ότι μειώνουν τη χοληστερόλη , αλλά μερικά μπορεί να είναι χρήσιμα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι σημαντικό να ρωτήσετε το γιατρό σας εάν ένα συμπλήρωμα ή εναλλακτική θεραπεία θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα φάρμακα που παίρνετε ή να προκαλέσει παρενέργειες.

Συμπληρώματα για τη μείωση της χοληστερόλης
Μερικά από τα φυτικά και διατροφικά συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης περιλαμβάνουν:

Σκόρδο: Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μην είναι τόσο χρήσιμο όσο πιστεύαμε κάποτε. Το σκόρδο μπορεί να παρατείνει την αιμορραγία και τον χρόνο πήξης του αίματος , επομένως δεν πρέπει να παίρνετε σκόρδο ή συμπληρώματα σκόρδου πριν από την επέμβαση ή με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα όπως το Coumadin .

Φυτικές ίνες: Η λήψη ενός συμπληρώματος για να σας βοηθήσει να λαμβάνετε αρκετές ίνες καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το συνολικό επίπεδο χοληστερόλης και την LDL (κακή) χοληστερόλη σας. Μερικά παραδείγματα συμπληρωμάτων φυτικών ινών είναι το ψύλλιο, η μεθυλοκυτταρίνη, η δεξτρίνη σίτου και το πολυκαρβόφιλο ασβέστιο. Εάν παίρνετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών, αυξήστε την ποσότητα που λαμβάνετε αργά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή αερίων και κράμπες. Είναι επίσης σημαντικό να πίνετε αρκετά υγρά.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος: Μπορείτε να πάρετε αυτήν την πρωτεΐνη με βάση το γάλα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορείτε να το πάρετε και ως συμπλήρωμα, συνήθως σε μορφή σκόνης που μπορείτε να προσθέσετε σε ποτά ή αναψυκτικά. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορούν να μειώσουν την LDL και τη συνολική χοληστερόλη. Εάν ο γιατρός σας σας δώσει το πράσινο φως να δοκιμάσετε ένα, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα που αναφέρει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος ως το μόνο συστατικό του, ώστε να αποφύγετε πράγματα όπως η προσθήκη ζάχαρης.

Αναζητήστε επίσης μια ετικέτα στη συσκευασία που λέει NSF Certified for Sport ή πιστοποιημένη από την Informed Choice, που σημαίνει ότι το προϊόν έχει ελεγχθεί για καθαρότητα.

Guggulipid: Αυτή είναι η ρητίνη τσίχλας του δέντρου mukul myrrh. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, η οποία ξεκίνησε στην Ινδία πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια. Σε κλινικές μελέτες που έγιναν στην Ινδία, το guggulipid μείωσε τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης στο αίμα . Αλλά οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες δεν πληρούν τα κριτήρια επιστημονικής εγκυρότητας. Επίσης, ο ενθουσιασμός για τη χρήση του guggulipid ως φυτικού παράγοντα για τη μείωση της χοληστερόλης μειώθηκε μετά τη δημοσίευση των αρνητικών αποτελεσμάτων από μια κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί πόσο ασφαλές και αποτελεσματικό είναι αυτό το βότανο.

Κόκκινο ρύζι μαγιάς: Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης.

Πολυκοσανόλη: Η πολυκοσανόλη που παράγεται από ζαχαροκάλαμο, βρέθηκε ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση της LDL χοληστερόλης σε αρκετές μελέτες. Τα περισσότερα συμπληρώματα πολυκοσανόλης που βρίσκονται στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αναμορφωμένης Χολεστίνης, περιέχουν πολυκοσανόλη που εκχυλίζεται από κερί μέλισσας και όχι πολυκοζανόλη από ζαχαροκάλαμο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πολυκοζανόλη που εξάγεται από το κερί μέλισσας μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την policosanol από ζαχαροκάλαμο για να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι για τη μείωση της χοληστερόλης.

Άλλα φυτικά προϊόντα: Τα αποτελέσματα αρκετών μελετών υποδεικνύουν ότι οι σπόροι και τα φύλλα της τριγωνέλλας, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας, το yarrow και ο ιερός βασιλικός μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτά και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα βότανα και μπαχαρικά – συμπεριλαμβανομένου του τζίντζερ, του κουρκουμά και του δεντρολίβανου – διερευνώνται για τις πιθανές ευεργετικές τους επιδράσεις που σχετίζονται με την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Διατροφικές προσεγγίσεις για τη μείωση της χοληστερόλης
Η κατανάλωση περισσότερων τροφών με φυτικές ίνες , σόγια, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ενώσεις παρόμοιες με τη χοληστερόλη (φυτικές στανόλες και στερόλες) μπορεί να μειώσει την LDL χοληστερόλη ή την κακή χοληστερόλη.

Φυτικές ίνες: Μόνο τα φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μη επεξεργασμένα δημητριακά) έχουν διαιτητικές ίνες . Οι διαλυτές φυτικές ίνες σε τρόφιμα όπως το πίτουρο βρώμης, το κριθάρι , οι σπόροι psyllium , το λιναρόσπορο, τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, οι φακές και τα φασόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στη μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης.

Ξηροί καρποί: Αυτοί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη. Σύμφωνα με τον FDA, η κατανάλωση μιας χούφτας  καρυδιών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας για καρδιακή νόσο. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά με ξηρούς καρπούς που αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών.

Σόγια: Η υποκατάσταση της σόγιας ή της πρωτεΐνης σόγιας με άλλες πρωτεΐνες έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο μειώνοντας την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια . Η πρωτεΐνη σόγιας περιέχεται στο τόφου, το tempeh, το γάλα σόγιας, το γιαούρτι σόγιας, το edamame, τους ξηρούς καρπούς σόγιας και πολλά άλλα προϊόντα διατροφής που παρασκευάζονται από σπόρους σόγιας.

Φυτοστερόλες: Οι φυτοστερόλες (εστέρες φυτικών στερολών και στανολών) είναι ενώσεις που βρίσκονται σε μικρές ποσότητες σε τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και σε πολλά λαχανικά, φρούτα και φυτικά έλαια. Μειώνουν την LDL χοληστερόλη, κυρίως παρεμβαίνοντας στην ποσότητα χοληστερόλης που απορροφά το έντερο σας. Οι φυτοστερόλες μπορούν να βρεθούν σε ορισμένα επάλειψη μαργαρίνης, σάλτσες για σαλάτες και συμπληρώματα διατροφής . Ελέγξτε τις ετικέτες.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση των τριγλυκεριδίων . Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιβραδύνουν τον ρυθμό με τον οποίο το συκώτι παράγει τριγλυκερίδια . Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν επίσης αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα, μειώνουν την ανάπτυξη της πλάκας στις αρτηρίες και βοηθούν στην αραίωση του αίματος. Επιδιώξτε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών όπως σολομός, σκουμπρί, ρέγγα, τόνος και σαρδέλες την εβδομάδα. Κάποια άλλα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Οι πηγές συμπληρωμάτων περιλαμβάνουν κάψουλες ιχθυελαίου και λιναρόσπορο. Εάν σκέφτεστε να πάρετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ρωτήστε πρώτα το γιατρό σας εάν αυτά τα συμπληρώματα είναι κατάλληλα για εσάς, ειδικά εάν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος.

Οι διαιτητικές ίνες, οι ξηροί καρποί, η σόγια και οι φυτοστερόλες έχουν το καθένα διαφορετικούς τρόπους μείωσης των επιπέδων χοληστερόλης . Απολαύστε τα με φρούτα και λαχανικά και μειώστε τα κορεσμένα λίπη .

Αποφύγετε τα τρανς λιπαρά
Μείνετε μακριά από τρόφιμα που έχουν μερικώς υδρογονωμένα και υδρογονωμένα φυτικά έλαια. Αυτά τα τεχνητά έλαια είναι πηγές τρανς λιπαρών οξέων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την LDL χοληστερόλη. Μειώνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη που προστατεύει την καρδιά και αυξάνουν τη φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα. Μπορείτε να βρείτε τα τρανς λιπαρά που αναφέρονται στον πίνακα Nutrition Facts των συσκευασμένων τροφίμων. Ελαχιστοποιήστε πόση τροφή με τρανς λιπαρά οξέα τρώτε.

Πρακτικές νου-σώματος
Μαζί με μια υγιεινή διατροφή και αερόβια άσκηση, μερικά πράγματα που μπορεί να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη χοληστερόλη σας είναι:

Γιόγκα
Tai Chi
Διαλογισμός

Εάν έχετε χρόνιο πρόβλημα υγείας, ρωτήστε το γιατρό σας εάν η γιόγκα είναι κατάλληλη για εσάς. Είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο εκπαιδευτή γιόγκα για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να κάνετε λάθος στάση και να τραυματιστείτε.

Εάν η διατροφή και η τακτική άσκηση δεν σας βοηθούν να μειώσετε αρκετά τη χοληστερόλη σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη.

www.webmd.com

Αμυγδαλέλαιο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr