Οι καλύτεροι τρόποι για να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου με φυσικό τρόπο
Η μείωση των επιπέδων σακχάρου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, και μάλιστα με φυσικό τρόπο, είναι το “κλειδί” για τη διαχείριση του προδιαβήτη ή του διαβήτη.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία), σχετίζεται με τον διαβήτη και τον προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης είναι όταν το σάκχαρο είναι υψηλό, αλλά όχι αρκετά υψηλό ώστε να ταξινομηθεί ως διαβήτης.
Το σώμα διαχειρίζεται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παράγοντας ινσουλίνη, μια ορμόνη που επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν το κυκλοφορούν σάκχαρο στο αίμα. Ως εκ τούτου, η ινσουλίνη είναι ο πιο σημαντικός ρυθμιστής των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Ωστόσο, πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και να οδηγήσουν σε υπεργλυκαιμία.
Η μείωση των επιπέδων σακχάρου, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, και μάλιστα με φυσικό τρόπο, είναι το “κλειδί” για τη διαχείριση του προδιαβήτη ή του διαβήτη. Η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ιδιαίτερα σημαντική για άτομα με διαβήτη.
Πώς μπορούμε φυσικά να μειώσουμε τα επίπεδα σακχάρου
Συχνή άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στο να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος και να αυξήσετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τα διαθέσιμα σάκχαρα στην κυκλοφορία του αίματος. Η άσκηση βοηθά επίσης τους μύες να χρησιμοποιούν το σάκχαρο του αίματος για ενέργεια.
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδά σας πριν και μετά την άσκηση. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς ανταποκρίνεστε σε διαφορετικές δραστηριότητες και να κρατήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε φυσιολογικά επίπεδα.
Διαχειριστείτε την πρόσληψη υδατανθράκων
Η πρόσληψη υδατανθράκων επηρεάζει έντονα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα διασπά τους υδατάνθρακες σε σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη βοηθά το σώμα να τη χρησιμοποιήσει και να την αποθηκεύσει για ενέργεια.
Όταν τρώτε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή έχετε προβλήματα με τη λειτουργία της ινσουλίνης, αυτή η διαδικασία αποτυγχάνει και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA) συνιστά στα άτομα με διαβήτη να διαχειρίζονται την πρόσληψη υδατανθράκων μετρώντας τους υδατάνθρακες και γνωρίζοντας πόσους χρειάζονται.
Ορισμένες μελέτες διαπιστώνουν ότι αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προγραμματίσετε τα γεύματά σας κατάλληλα, βελτιώνοντας περαιτέρω τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
Πολλές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου.
Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων, επιτρέποντας τη σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Υπάρχουν δύο τύποι ινών – αδιάλυτες και διαλυτές. Ενώ και οι δύο είναι σημαντικές, οι διαλυτές ίνες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει το σάκχαρο.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι:
-τα λαχανικά
-τα φρούτα
-τα όσπρια
– προϊόντα ολικής αλέσεως
Πίνετε νερό και μείνετε ενυδατωμένοι
Πίνοντας αρκετό νερό μπορείτε να διατηρήσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σε υγιή όρια. Εκτός από την πρόληψη της αφυδάτωσης, βοηθά τα νεφρά να αποβάλλουν τυχόν περίσσεια ζάχαρης μέσω των ούρων.
Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι όσοι έπιναν περισσότερο νερό είχαν χαμηλότερο
κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Επιλέξτε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα διασπώνται οι υδατάνθρακες κατά τη διάρκεια της πέψης και πόσο γρήγορα τους απορροφά το σώμα σας. Αυτό επηρεάζει το πόσο γρήγορα ανεβαίνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Προσπαθήστε να διαχειριστείτε τα επίπεδα του άγχους σας
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που ονομάζονται γλυκαγόνη και κορτιζόλη, οι οποίες προκαλούν αύξηση των επιπέδων.
Κοιμηθείτε αρκετά
Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία. Στην πραγματικότητα, οι κακές συνήθειες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.