Μουρουνέλαιο: Από ποιες ασθένειες προστατεύει – Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Μουρουνέλαιο: Από ποιες ασθένειες προστατεύει – Ποιοι πρέπει να το αποφεύγουν

Τα οφέλη και οι αντενδείξεις του μουρουνέλαιου. Είναι ασφαλές για όλους αυτό το συμπλήρωμα διατροφής;

Το μουρουνέλαιο είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που προέρχεται από το συκώτι των ψαριών και διατίθεται χωρίς συνταγή στα φαρμακεία σε υγρή μορφή ή σε κάψουλες. Πολλοί είναι εκείνοι που το καταναλώνουν σε συστηματική βάση, καθώς, όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα Healthstat.gr, είναι γνωστό πως αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και λιπαρών οξέων.

Τι περιέχει το μουρουνέλαιο
Μια μερίδα 1.000 mg παρέχει περίπου:

144 mg EPA
107 mg DHA
800mg βιταμίνη Α
10 mg βιταμίνη D
Οφέλη από την κατανάλωση μουρουνέλαιου

1. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Το βασικό συστατικό στο μουρουνέλαιο είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα πολυακόρεστο λίπος. Είναι γνωστό ως απαραίτητο λιπαρό οξύ επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να το παράξει, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να το λαμβάνουμε μέσω της διατροφή μας. Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ από τα ψάρια μπορεί να αναλυθεί σε δύο διαφορετικούς τύπους – εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυεξανοϊκό οξύ (DHA) – τα οποία προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, μαζί και μεμονωμένα. Είναι γνωστό ότι κάνουν καλό στην καρδιά, με μελέτες να αναφέρουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, στην αύξηση της υγιούς HDL χοληστερόλης και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

2. Ενισχύει τη διάθεση

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, συγκεκριμένα το DHA, είναι σημαντικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία του εγκεφάλου. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να παίξουν ρόλο στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Σε μια μεγάλη μελέτη με 21.835 συμμετέχοντες, εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά μουρουνέλαιο αποδείχθηκε ότι είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

3. Μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη

Έρευνες συσχετίζουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με την καλή μνήμη. Το Nutrition Journal δημοσίευσε μια εργασία επισημαίνοντας ότι πέντε εβδομάδες ημερήσιας πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είχαν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία σε άτομα ηλικίας 51-72 ετών.

4. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το μουρουνέλαιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία απαιτείται για να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει το ασβέστιο από το έντερο. Ως εκ τούτου, η επαρκής βιταμίνη D και η αποτελεσματική απορρόφηση του ασβεστίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της οστικής απώλειας που σχετίζεται με την ηλικία.

5. Μπορεί να είναι ευεργετικό για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της βιταμίνης D, φαίνεται ότι το μουρουνέλαιο μπορεί να είναι ωφέλιμο για όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και ενδεχομένως ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για ορισμένα φάρμακα.

Είναι το μουρουνέλαιο ασφαλές για όλους;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων μουρουνέλαιου την εβδομάδα, που ισοδυναμούν με 200-500 mg EPA και DHA. Όσοι έχουν αλλεργία στα ψάρια ή ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές φυτικές πηγές αυτών των απαραίτητων λιπαρών οξέων.

Ως συμπλήρωμα διατροφής, το μουρουνέλαιο θεωρείται γενικά ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν λαμβάνεται σε σχετικά χαμηλές δόσεις (όχι περισσότερο από 3g την ημέρα). Εάν σκέφτεστε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα μουρουνέλαιου είναι καλό να το συζητήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr

www.ieidiseis.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr