Πώς να ενισχύσετε τη λάμψη, τη δύναμη και την ανάπτυξη των μαλλιών σας με ρυζόνερο

Πώς να ενισχύσετε τη λάμψη, τη δύναμη και την ανάπτυξη των μαλλιών σας με ρυζόνερο

Το ρύζι είναι μια βασική τροφή που έχει επίσης οφέλη ομορφιάς. Για την περιποίηση των μαλλιών, το ρυζόνερο έχει γίνει ένα viral beauty hack που φαινομενικά προσφέρει μεταξένιες και πυκνές τρίχες μετά από μία μόνο χρήση.

Το γαλακτώδες υγρό είναι εύκολο να γίνει DIY στο σπίτι και μπορεί να γίνει ακόμη και ως υποπροϊόν του μαγειρέματος του ρυζιού για κατανάλωση. «Το ίδιο το νερό του ρυζιού προέρχεται από το μούλιασμα ή το βράσιμο ρυζιού μέσα στο νερό για την εξαγωγή ευεργετικών θρεπτικών συστατικών», εξηγεί η Δρ. Tiffany St. Bernard, Ph.D βιοϊατρικής μηχανικής. και ιδρυτής της HairDays . «Αυτό το αμυλούχο νερό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει ακόμη και αντιοξειδωτικά που πιστεύεται ότι βοηθούν στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής».

Πέρα από τα χιλιάδες βίντεο του TikTok που δοκιμάζουν το σπιτικό ρυζόνερο και θιασώτες διασημοτήτων όπως η Kim Kardashian, η θεραπεία ομορφιάς έχει μια ιστορία αιώνων στους ασιατικούς πολιτισμούς για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά της. Οι  κυρίες της Ιαπωνικής αυλής κατά την περίοδο Heian (από τα τέλη του όγδοου έως τον 12ο αιώνα) διατήρησαν τα μαλλιά μέχρι το πάτωμα με τη βοήθεια του Yu-Su-Ru , ή του νερού που περίσσεψε από το πλύσιμο του ρυζιού. Στην επαρχία Guangxi της Κίνας, οι γυναίκες Yao του χωριού Huangluo είναι γνωστές για τα εξαιρετικά μακριά και λαμπερά μαλλιά τους, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο των τοπικών παραδόσεων . Οι γυναίκες κόβουν τα μαλλιά τους μόνο μία φορά στη ζωή τους, κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας τελετής, και το ρυζόνερο είναι βασικό συστατικό της ρουτίνας περιποίησης τους.

Ενώ ο St. Bernard λέει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη «καταλήξει σε ομόφωνη συμφωνία για τα οριστικά οφέλη του ρυζιού στα μαλλιά», η θεραπεία αυτή αξίζει να την δοκιμάσετε εάν υποφέρετε από προβλήματα υγείας των μαλλιών σας.

Είναι το νερό από ρύζι καλό για τα μαλλιά σας;
Τα TikToks δεν σας κοροϊδεύουν. Το ρυζόνερο μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε σοβαρή ανάπτυξη, λάμψη και μεταξένια αίσθηση, χάρη στο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά συστατικό. «Το νερό του ρυζιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τα θρεπτικά συστατικά του ρυζιού και να εφαρμόσετε αυτά τα οφέλη στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας», λέει ο St. Bernard. «Το ρύζι διατίθεται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους και σε όλο το φάσμα έχει θρεπτικά συστατικά που κυμαίνονται από βιταμίνη Β, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, φώσφορο, αμινοξέα και άλλα».

Τα αμινοξέα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανάπτυξη των μαλλιών, καθώς είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που έχουν και χρειάζονται τα μαλλιά. Μαζί με τις βιταμίνες που βρίσκονται στο ρύζι, αυτά τα στοιχεία μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση των μαλλιών.

Οφέλη από τη χρήση ρυζιού στα μαλλιά σας

Σύμφωνα με τον St. Bernard, τα οφέλη από την εφαρμογή ρυζιού στα μαλλιά περιλαμβάνουν «αυξημένο όγκο μαλλιών, καλύτερη λάμψη και εμφάνιση μαλλιών, ισχυρότερους θύλακες, αποκατάσταση της βλάβης της επιδερμίδας, πρόληψη της πιτυρίδας και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο τριχωτό της κεφαλής».

Ο Devin Graciano, κομμωτής και επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντων στην επωνυμία περιποίησης μαλλιών Goldie Locks , προσθέτει ότι το νερό με ρύζι είναι επίσης ευεργετικό για όσους έχουν αραιά μαλλιά.

«Το νερό του ρυζιού έχει ινοσιτόλη, η οποία έχει συνδεθεί με την πρόληψη της πρόωρης τριχόπτωσης και της τριχόπτωσης, ενισχύοντας τα μαλλιά στο επίπεδο του τριχωτού της κεφαλής ενώ διεισδύει στην ίδια την τρίχα, παρέχοντας βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τη δύναμη των μαλλιών σας». λέει.

Η απλή θεραπεία είναι καλή για όλους τους τύπους μαλλιών, καθώς λειτουργεί με τη φυσική σύνθεση των μαλλιών. «Όλες οι τρίχες δημιουργούνται με παρόμοιο θεμέλιο που έχει ένα φλοιό (εσωτερικό στρώμα) και στρώματα επιδερμίδας που προστατεύουν την ακεραιότητα τους», εξηγεί ο Graciano. «Ενώ οι γενετικοί παράγοντες δημιουργούν διαφορετικές ανάγκες, το ρυζόνερο θα ωφελήσει όλους τους τύπους μαλλιών λόγω της εστίασής του στην αναπλήρωση των αμινοξέων και των θρεπτικών συστατικών που απορροφούν γρήγορα τα μαλλιά σας».

Παρενέργειες της χρήσης ρυζόνερου στα μαλλιά σας
Ενώ το ρυζόνερο είναι ασφαλές για όλους τους τύπους μαλλιών, όπως συμβαίνει με κάθε θεραπεία ομορφιάς, τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν

. Διαφορετικοί τύποι μαλλιών είναι πιθανό να δουν διαφορετικά αποτελέσματα. «Όλοι έχουν αυτό που μου αρέσει να αποκαλώ ένα μοναδικό «προφίλ μαλλιών»», λέει ο St. Bernard. «Αυτός είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών, όπως τύπος, πορώδες, όγκος και άλλοι παράγοντες που είναι μοναδικοί και βοηθούν στον καθορισμό της κατάστασης των μαλλιών τους, της υγείας  τους και του τρόπου με τον οποίο  αντιδρούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα, προϊόντα και ρουτίνες. Πράγματα που μπορούν να λειτουργήσουν καλά για την υγεία ενός ατόμου μπορεί να μην το κάνουν για κάποιο άλλο, και πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον καλύτερο τρόπο να φροντίσουμε τις μοναδικές μας ανάγκες».

Με το ρυζόνερο, ο St. Bernard εξηγεί ότι «όσοι έχουν μαλλιά χαμηλότερου πορώδους θα δουν τα μαλλιά τους  να απορροφούν  λιγότερο τα θρεπτικά συστατικά στην επιδερμίδα τους, λόγω της φύσης του πορώδους των μαλλιών».

Το πολύ καλό πράγμα μπορεί επίσης να φέρει ανεπιθύμητα αποτελέσματα — ο St. Bernard σημειώνει ότι το στέγνωμα είναι μία από τις κορυφαίες αναφερόμενες παρενέργειες της υπερβολικής χρήσης ρυζιού, επομένως όσοι αντιμετωπίζουν ήδη ένα ξηρό τριχωτό της κεφαλής πρέπει να το χρησιμοποιούν με μέτρο.

«Λόγω του πόσο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι το νερό ρυζιού, θα πρέπει να προσπαθήσετε να το χρησιμοποιείτε όχι περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα», συμβουλεύει. «Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερφόρτωση πρωτεΐνης, η οποία συμβάλλει στο στέγνωμα, το φριζάρισμα και τα εύθραυστα μαλλιά».

Πώς να φτιάξετε ρυζόνερο για τα μαλλιά σας
Το ρυζόνερο είναι στην πραγματικότητα τόσο απλό στην παρασκευή του όσο ακούγεται – αποτελείται από την έγχυση νερού με ρύζι. «Για να φτιάξετε το δικό σας ρυζόνερο στο σπίτι, μπορείτε να μουλιάσετε, να “ζυμώσετε” ή να βράσετε το ρύζι και στη συνέχεια να στραγγίσετε το νερό», λέει ο St. Bernard.

Όταν επιλέγετε τον τύπο ρυζιού που θα χρησιμοποιήσετε, συνιστά να κοιτάξετε τα θρεπτικά προφίλ διαφόρων ποικιλιών ρυζιού – το μαύρο ρύζι, για παράδειγμα, έχει τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών – και να επιλέξετε έναν τύπο με βάση τις προσωπικές σας ανάγκες μαλλιών.

Όποιο είδος ρυζιού κι αν επιλέξετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια βήματα για να κάνετε DIY το ρυζόνερο. Οι μέθοδοι εμποτισμού και ζύμωσης χρησιμοποιούν άψητο ρύζι ή μπορείτε να φτιάξετε μαγειρεμένο ρύζι με διπλάσια ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιούσατε κανονικά και στη συνέχεια να στραγγίσετε το υπερβολικό νερό του ρυζιού μόλις ψηθεί το ίδιο το ρύζι.

Το μούσκεμα του ρυζιού για να φτιάξετε ρυζόνερο είναι ίσως η πιο εύκολη μέθοδος. Ακολουθούν τα εύκολα βήματα του St. Bernard:

Χρησιμοποιήστε 1/2 φλιτζάνι άψητο ρύζι
Ξεπλύνετε καλά
Βάλτε σε ένα μπολ με 3 φλιτζάνια νερό
Μουλιάζουμε για 30 και πλέον λεπτά
Σούρωσε σε ένα νέο μπολ, βάζο ή μπουκάλι ψεκασμού
Μπορείτε επίσης να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα και να ζυμώσετε το ρυζόνερο. “Όταν φτιάχνετε ρυζόνερο στο σπίτι, επιλέξτε μια διαδικασία ζύμωσης εάν έχετε χρόνο και υπομονή”, λέει ο Graciano.

Η διαδικασία παρασκευής ρυζόνερου που έχει υποστεί ζύμωση είναι ουσιαστικά η ίδια με τη μέθοδο μουλιάσματος για την παρασκευή κανονικού ρυζόνερου, αλλά απαιτεί περισσότερο χρόνο για να καθίσουν το ρύζι και το νερό μαζί —τουλάχιστον 24 ώρες και έως δύο ημέρες— προκειμένου η ζύμωση να λαμβάνει χώρα. Θα παρατηρήσετε μια ελαφρώς ξινή μυρωδιά, η οποία δείχνει ότι τα άμυλα από το ρύζι μετατρέπονται σε οξέα.

«Το νερό που έχει υποστεί ζύμωση ενισχύει τα οφέλη του ρυζόνερου ενώ παράλληλα μειώνει το pH του ξεβγάλματος, δίνοντας στην επιδερμίδα σας την ευκαιρία να ανασυρθεί και να διατηρήσει αυτά τα θρεπτικά συστατικά παγιδευμένα μέσα στα μαλλιά», λέει ο Graciano.

Αποθηκεύστε το ρυζόνερο σας σε ένα βάζο ή ακόμα και σε ένα μπουκάλι ψεκασμού — θα διατηρηθεί στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα — για εύκολη πρόσβαση όταν πρέπει να το φέρετε στο ντους για τις ημέρες του πλυσίματος.

Πώς να εφαρμόσετε ρυζόνερο στα μαλλιά σας
Μόλις φτιάξετε το ρυζόνερο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σαν ξέβγαλμα στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας. Φέρτε το βάζο ή το μπουκάλι σας με ρυζόνερο μαζί σας στο ντους και απλώστε το στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά μετά το λούσιμο και το μαλακτικό κανονικά.

Ο Graciano συνιστά να ξεκινήσετε με την περιοχή του πίσω αυχένα του κεφαλιού σας, να το κόψετε έτσι ώστε να μπορείτε να καλύψετε τα μαλλιά που πέφτουν κάτω από τα επάνω στρώματα, μετά μπορείτε να γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και να αφήσετε το νερό του ρυζιού να ξεπλύνει τα μαλλιά σας από την μπροστινή γραμμή μαλλιών προς τα πίσω. Και οι δύο ειδικοί λένε ότι η θεραπεία είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε στον εαυτό σας ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, κάνοντας το ξέβγαλμα στο τριχωτό της κεφαλής σας πριν το χτενίσετε στα μαλλιά σας με τα δάχτυλά σας ή με μια χτένα με φαρδιά δόντια. Αφήστε το ρυζόνερο στα μαλλιά σας για όση ώρα έχετε χρόνο στο ντους, έως και 20 λεπτά, πριν το ξεπλύνετε.

Εάν δεν θέλετε να προσθέσετε ένα επιπλέον βήμα στη ρουτίνα σας ή δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε μόνοι σας ρυζόνερο, υπάρχουν πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών που ενσωματώνουν νερό ρυζιού, λάδι από πίτουρο ρυζιού ή άλλα συστατικά με βάση το ρύζι για το ίδιο αποτελέσματα ενίσχυσης και λάμψης. Παρόλο που, σημειώνει ο Graciano, αυτά τα προϊόντα βασίζονται και στα άλλα συστατικά τους, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι επίσης ταιριαστά με τα μαλλιά σας. Ο St. Bernard συνιστά να δοκιμάσετε ένα DIY ρυζόνερο και προϊόντα περιποίησης μαλλιών που περιέχουν ρυζόνερο ξεχωριστά για να δείτε τι λειτουργεί καλύτερα με τα δικά σας μαλλιά.

edition.cnn.com

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr