Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;

Λίπος: Ποιο τσάι μπορεί να το «κάψει» όσο κοιμάστε;

Η κατανάλωση 2 φλιτζανιών αυτού του τσαγιού καθημερινά μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος χωρίς πραγματικά να κάνετε τίποτα.

Θέλετε να χάσετε βάρος, αλλά δεν έχετε χρόνο να γυμνάζεστε όλη μέρα; Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι ένα φλιτζάνι (ή δύο) τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να το κάνετε – ενώ κοιμάστε!

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Tsukuba στην Ιαπωνία λένε ότι η κατανάλωση τσαγιού oolong αυξάνει τη διάσπαση του λίπους και συνεχίζει να λειτουργεί ακόμη και όταν το άτομο ξεκουράζεται. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Ο καθηγητής Kumpei Tokuyama διαπιστώνει ότι η κατανάλωση δύο φλιτζανιών τσαγιού oolong κάθε μέρα διεγείρει σημαντικά τις διαδικασίες καύσης λίπους στο σώμα.

 

«Όπως όλα τα τσάγια, το oolong περιέχει καφεΐνη, η οποία επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί επίσης να αυξήσει τη διάσπαση του λίπους, ανεξάρτητα από τις επιδράσεις της καφεΐνης», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Ως εκ τούτου, θελήσαμε να εξετάσουμε τις επιδράσεις της κατανάλωσης oolong σε σχέση με την καφεΐνη μόνο στην ενέργεια και τον μεταβολισμό του λίπους σε μια ομάδα υγιών εθελοντών», προσθέτει.

Τι το τόσο ξεχωριστό έχει το τσάι oolong;
Αν και όλα τα είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, την Camellia sinensis, ο βαθμός οξείδωσής τους καθορίζει ποια ποικιλία καταλήγει στο φλιτζάνι σας. Αυτή η χημική διαδικασία είναι που μετατρέπει τα φύλλα του τσαγιού σε μαύρα. Ο βαθμός οξείδωσης, ο οποίος κυμαίνεται από 8% έως 85%, καθορίζει το χρώμα και τη γεύση του τσαγιού.

Το τσάι Oolong, που παράγεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα και την Ταϊβάν, βρίσκεται μεταξύ του πράσινου και του μαύρου τσαγιού όσον αφορά την οξείδωση και τη γεύση. Χαρακτηρίζεται από μια μοναδική διαδικασία που περιλαμβάνει την αποξήρανση του φυτού κάτω από τον δυνατό ήλιο και την οξείδωση πριν το τύλιγμα και το στρίψιμο.

Οι ειδικοί σε θέματα υγείας θεωρούν ότι το τσάι είναι εξαιρετικά υγιεινό, ειδικά το πράσινο τσάι, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι το oolong ήταν περισσότερο μυστήριο μέχρι τώρα.

Όπως και άλλα είδη τσαγιού, το oolong περιέχει αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και χρήσιμα αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι παρασκευασμένο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, περίπου το ένα τρίτο της ποσότητας που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ.

Η κατανάλωση τσαγιού oolong θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, την υγεία του εγκεφάλου, την υγεία των οστών και την υγεία των δοντιών, και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες, σε πολλούς από αυτούς τους τομείς.

Μείωση λίπους χωρίς απώλεια ύπνου
Για τη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν μια ομάδα υγιών εθελοντών που έπιναν είτε τσάι oolong είτε ένα placebo για δύο εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν τσάι oolong αύξησαν τη διάσπαση του λίπους κατά 20% σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι επιδράσεις του τσαγιού oolong συνεχίζονται και μετά τον ύπνο του συμμετέχοντα.

Παραδόξως, το τσάι δεν προκάλεσε αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι αυτό δείχνει ότι η ομάδα ανέπτυξε ανοχή στην καφεΐνη που υπάρχει και στο ρόφημα κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων.

Δεδομένου ότι η καφεΐνη συνήθως επηρεάζει τον ύπνο και η απώλεια ύπνου μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας, η μελέτη εξέτασε επίσης την ποιότητα του ύπνου κάθε ατόμου κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Παρά τη φήμη της καφεΐνης ότι κρατάει τους ανθρώπους ξύπνιους, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στα πρότυπα ύπνου των δυο ομάδων. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι oolong δεν θα σας κρατήσει ξύπνιους όλη τη νύχτα και μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε μερικά περιττά κιλά.

«Οι διεγερτικές επιδράσεις του τσαγιού oolong στη διάσπαση του λίπους κατά τη διάρκεια του ύπνου θα μπορούσαν να έχουν πραγματική κλινική σημασία για τον έλεγχο του σωματικού βάρους», λέει ο καθηγητής Tokuyama.

Ωστόσο, συμπηλρώνει, «πρέπει να προσδιορίσουμε αν οι επιδράσεις που παρατηρήσαμε στη μελέτη 2 εβδομάδων μεταφράζονται σε πραγματική απώλεια σωματικού λίπους για παρατεταμένη περίοδο».

«Επιπλέον, θέλουμε να δοκιμάσουμε ένα τσάι oolong χωρίς καφεΐνη για να διακρίνουμε καλύτερα τις επιδράσεις της καφεΐνης από άλλα συστατικά του τσαγιού, γεγονός που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακριβώς πώς το oolong βοηθά στη διάσπαση του λίπους», καταλήγει.

vita.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr