Δεντρολίβανο: Μπορεί Να Κάνει Τα Πάντα. Δείτε -Γιατί- Πόσο -Εύκολα- Και- Γρήγορα.

Δεντρολίβανο: Μπορεί Να Κάνει Τα Πάντα. Δείτε -Γιατί- Πόσο -Εύκολα- Και- Γρήγορα.

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis) είναι ένα αρωματικό και ευέλικτο βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τις μαγειρικές, φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Είναι εγγενές στην περιοχή της Μεσογείου αλλά πλέον καλλιεργείται παγκοσμίως.

Το ξέρατε πως αν στο τελευταίο ξέβγαλμα των μαλλιών σας προσθέσετε στο νερό δεντρολίβανο τότε εκτός απο τα μαλλιά σας θα ξεκουραστεί και το πνεύμα σας; Καθαρίζει το δεντρολίβανο το μυαλό και την μνήμη πέρα απο το γεγονός ότι κάνει πλούσια τα μαλλιά σχεδόν εφηβικά.

Μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες σταεφάνωναν τους μαθητές τους την ώρα της μελέτης με κλαδιά δεντρολίβανου για ζωντανό πνεύμα και εύστροφη αντίληψη. Και αυτό δεν είναι μια θεωρητική αντίληψη αλλά μια απόδειξη.

Το δεντρολίβανο είναι μέλος της οικογένειας της μέντας και χαρακτηρίζεται από τα βελονοειδή φύλλα, τα μικρά μπλε άνθη και τους ξυλώδεις μίσχους. Εδώ είναι μερικές βασικές ιδιότητες του δεντρολίβανου:

1. Αρωματικό: Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ιδιότητες του δεντρολίβανου είναι το ευχάριστο και αναζωογονητικό άρωμά του. Το βότανο απελευθερώνει ένα ξεχωριστό άρωμα όταν τα φύλλα συνθλίβονται ή μωλωπίζονται, καθιστώντας το μια δημοφιλή επιλογή για χρήση σε ποτ πουρί, αρωματικά κεριά και αιθέρια έλαια. Το άρωμα του δεντρολίβανου περιγράφεται συχνά ως φρέσκο, ποώδες και ελαφρώς σαν πεύκο.

2. Μαγειρικές χρήσεις: Το δεντρολίβανο είναι ένα ευέλικτο γαστρονομικό βότανο και χρησιμοποιείται συνήθως στη μεσογειακή κουζίνα. Τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα για να αρωματίσουν μια ποικιλία πιάτων, όπως ψητά κρέατα, πουλερικά, ψάρια, σούπες, μαγειρευτά και σάλτσες. Η έντονη και αρωματική γεύση του δεντρολίβανου προσθέτει βάθος και πολυπλοκότητα στις συνταγές, καθιστώντας το βασικό βότανο σε πολλές κουζίνες.

3. Φαρμακευτικές ιδιότητες: Το δεντρολίβανο έχει μακρά ιστορία φαρμακευτικής χρήσης. Περιέχει αρκετές βιοδραστικές ενώσεις, όπως το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το δεντρολίβανο έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη βελτίωση της πέψης, την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης, την ανακούφιση από πονοκεφάλους και την καταπραΰνση απο τον μυϊκό πόνο. Πιστεύεται επίσης ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Αντιοξειδωτικά οφέλη: Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Τα αντιοξειδωτικά του δεντρολίβανου μπορεί να συμβάλλουν σε οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής, η υποστήριξη της υγείας της καρδιάς και η προστασία από ορισμένες χρόνιες ασθένειες.

5. Βοηθά την πέψη: Τα πτητικά έλαια που υπάρχουν στο δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν την πέψη αυξάνοντας την παραγωγή χολής, μιας ουσίας που βοηθά στη διάσπαση των λιπών. Συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για τη δυσπεψία, το φούσκωμα και τις κράμπες στο στομάχι.

6. Φυσικό εντομοαπωθητικό: Το έντονο άρωμα του δεντρολίβανου το καθιστά αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό. Μπορεί να βοηθήσει να κρατήσει μακριά τα παράσιτα όπως τα κουνούπια, οι μύγες και οι σκώροι όταν χρησιμοποιείται με τη μορφή αιθέριων ελαίων ή αποξηραμένων φακελλίσκων με βότανα.

7. Καλλωπιστικό φυτό: Εκτός από τις πρακτικές του χρήσεις, το δεντρολίβανο είναι και ένα δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό. Το αειθαλές φύλλωμά του και τα ευαίσθητα μπλε λουλούδια του το καθιστούν μια ελκυστική προσθήκη στους κήπους και τον εξωραϊσμό. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε δοχεία ή σε φράκτη και απαιτεί καλά στραγγιζόμενο έδαφος και άφθονο ηλιακό φως για να ευδοκιμήσει.

Μαλλιά.

Το δεντρολίβανο, ένα αρωματικό βότανο με πολλές ιδιότητες υγείας, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα όταν χρησιμοποιείται για την περιποίηση των μαλλιών.

Όταν χρησιμοποιείται ως πλύσιμο μαλλιών, το δεντρολίβανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής, προάγοντας την ανάπτυξη  και μειώνοντας την τριχόπτωση.

Οι φυσικές αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες βοηθούν στον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής, αποτρέποντας την πιτυρίδα και άλλες παθήσεις του τριχωτού.

Το δεντρολίβανο τρέφει επίσης τους θύλακες των τριχών, καθιστώντας τις τρίχες πιο δυνατές και λιγότερο επιρρεπείς στο σπάσιμο.

Επιπλέον, το δεντρολίβανο είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη συνολική υγεία των μαλλιών, καθιστώντας τα πιο λαμπερά, πιο απαλά και πιο ευκολοχτένιστα και διαχειρίσιμα. Το αναζωογονητικό άρωμά του προσφέρει μια φρέσκια και χαλαρωτική εμπειρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πλυσίματος των μαλλιών.

-Βοηθά επίσης στην αναστροφή του γκριζαρίσματος των μαλλιών στα αρχικά στάδια
-Βοηθά στην καταπράυνση του κνησμού και του ερεθισμού στο τριχωτό της κεφαλής

Το λούσιμο των μαλλιών με δεντρολίβανο προσφέρει μια σειρά από οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ανάπτυξης, της μείωσης της τριχόπτωσης, του καθαρισμού του τριχωτού της κεφαλής και της ενίσχυσης της υγείας των μαλλιών. Η ενσωμάτωση του δεντρολίβανου στη ρουτίνα περιποίησης θα  οδηγήσει σε πολύ όμορφα και δυνατά μαλλιά εξαίσια ενυδατωμένα.

Δέρμα σφιχτό και λαμπερό για πάντα σε πρόσωπο και σώμα

Το δεντρολίβανο είναι επίσης μια καλή πηγή πολλών ζωτικών θρεπτικών συστατικών για το δέρμα, όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο και η βιταμίνη Β6. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με την σειρά του προάγει το υγιές δέρμα και τα μαλλιά. 

Λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου δεντρολίβανου στην καθημερινή σας κρέμα σώματος θα σφίξει γρήγορα το δέρμα σε μπούτια, πόδια, μπράτσα και ράχη των χεριών.

Θα δούμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό.

Το δεντρολίβανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περιποίηση του δέρματος με τη μορφή λαδιού ή εκχυλίσματος ή μπορείτε να αγοράσετε προϊόντα περιποίησης δέρματος που περιέχουν δεντρολίβανο ως συστατικό. Αλλά κι ένα τσάι δεντρολίβανου εάν το χρησιμοποιήσετε όπως ακριβώς το ροδόνερο κάνει έξοχα την δουλειά του.

Diy έλαιο δεντρολίβανου για τριχόπτωση και κυτταρίτιδα
Το έλαιο δεντρολίβανου είναι από τα καλύτερα έλαια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της κυτταρίτιδας. Αν είσαστε λάτρεις των αγνών φυσικών προϊόντων, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή .

Υλικά
1 ματσάκι δεντρολίβανο

1 κούπα αγνό έλαιο βάση (ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο ή έλαιο jojoba).

Εκτέλεση
Προετοιμάστε το δεντρολίβανο, βγάλτε τα φύλλα του από τα κλωνάρια και συνθλίψτε τα με ένα γουδοχέρι ή κόψτε τα με ένα μαχαίρι.

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάλτε νερό να ζεσταίνεται σε μεσαία θερμοκρασία, από πάνω τοποθετήστε ένα γυάλινο μπολ (bain marie), σιγουρευτείτε ότι το μπολ δεν αγγίζει το νερό. Ρίξτε μέσα στο μπολ το έλαιο βάση και τα φύλλα του δεντρολίβανου. Καθώς το έλαιο θερμαίνεται ανακατέψτε μερικές φορές το μείγμα. Όταν το έλαιο είναι ζεστό (δεν πρέπει να βράσει), απομακρύνετε το από την φωτιά, σουρώστε το και είναι έτοιμο.

Εφαρμογή
Απλώστε το στα μαλλιά και το τριχωτό κάνοντας μασάζ και αφήστε το σαν μάσκα για μερικές ώρες ή για όλη την νύχτα. Στην συνέχεια λουστείτε κανονικά.

Σαν έλαιο κατά της κυτταρίτιδας, απλώστε το στα προβληματικά σημεία και κάντε πολύ καλό μασάζ μέχρι να απορροφηθεί.

Τι κάνει το δεντρολίβανο στο ανθρώπινο δέρμα

Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το δεντρολίβανο έχει βαθιά ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, όπως:

-Βελτίωση της εμφάνισης των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων
-Χαρίζει στο δέρμα διαύγεια και φωτεινότητα
-Εξάλειψη της οπτικής τραχύτητας και της απτικής τραχύτητας

-Ενισχύει το χρώμα και τον τόνο του δέρματος

-Ανοίγει τις κόκκινες κηλίδες και τις σκούρες περιοχές

Στην πραγματικότητα, αυτή η μελέτη απέδειξε επίσης ότι αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα αυξήθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που χρησιμοποιήθηκαν.

ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Χρησιμοποιώντας ψηφιακές φωτογραφίες για να καταγράψουν τις αλλαγές του δέρματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το δέρμα συνέχισε να βελτιώνεται μετά από 8 έως 12 εβδομάδες χρησιμοποιώντας το δύο φορές την ημέρα, παράγοντας «στατιστικά σημαντικό ποσοστό ευνοϊκών αποτελεσμάτων».

 

1. Ξεβουλώνει τους φραγμένους πόρους
Το δεντρολίβανο δρα ως απαλό απολεπιστικό και βοηθά στον σχολαστικό καθαρισμό των ανώτερων στρωμάτων του δέρματός σας. Η τοπική εφαρμογή του δεντρολίβανου βοηθά στην απομάκρυνση της λιπαρότητας, της βρωμιάς και των υπολειμμάτων από τους πόρους σας. 

2. Συσφίγγει και τονώνει το δέρμα
Το έλαιο δεντρολίβανου περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου για σύσφιξη του δέρματος σας. Διεγείρει επίσης τη ροή του αίματος στο δέρμα του προσώπου και βελτιώνει τον τόνο του δέρματός σας.

3. Αντιμετωπίζει το έκζεμα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις του δέρματος
Το δεντρολίβανο περιέχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της ερυθρότητας και της φλεγμονής που σχετίζονται με κοινές δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η δερματίτιδα. Είναι επίσης ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων και να απαλλαγεί από μικρόβια από την επιφάνεια του δέρματος. 

Επίσης…..

Το δεντρολίβανο εκτιμάται από καιρό για τις ευεργετικές του επιδράσεις στο δέρμα. Το αιθέριο έλαιό του είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπράυνση του ερεθισμένου δέρματος και στη μείωση της ερυθρότητας. Το δεντρολίβανο έχει επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, καθιστώντας το αποτελεσματικό στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Όλες οι έρευνες των επιστημόνων δείχνουν πως το δεντρολίβανο είναι ένα αξιόλογο βότανο με μεγάλη γκάμα ιδιοτήτων. Από το αρωματικό του άρωμα, μέχρι τις μαγειρικές, φαρμακευτικές και διακοσμητικές χρήσεις του, το δεντρολίβανο έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος διαφόρων πολιτισμών και παραδόσεων σε όλο τον κόσμο και σε ολόκληρη την ιστορία της ανθρωπότητας. Είτε μαγειρεύετε ένα νόστιμο γεύμα, είτε αναζητάτε φυσικές θεραπείες, το δεντρολίβανο είναι ένα ευέλικτο βότανο που προσφέρει τόσο γεύση όσο και οφέλη για την υγεία την ακμή μας, την ευεξία και την ομορφιά.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr