10 DIY αντιγηραντικές μάσκες προσώπου για ρυτίδες που πρέπει να δοκιμάσετε στο σπίτι

10 DIY αντιγηραντικές μάσκες προσώπου για ρυτίδες που πρέπει να δοκιμάσετε στο σπίτι

Η εμμονή με τα προϊόντα αντιγήρανσης ξεκινά συνήθως από τα τέλη της δεκαετίας του ’20 και συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς οι ρυτίδες βαθαίνουν. Υπάρχουν όμως μερικές μοναδικές μάσκες προσώπου που μπορείτε να δοκιμάσετε στο σπίτι χωρίς να τρέχετε μετά από τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά για αυτόν τον σκοπό. Μάθετε εδώ τις συνταγές των σπιτικών αντιγηραντικών μασκών προσώπου για τις ρυτίδες που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε φυσικά τα σημάδια της γήρανσης.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες στο πρόσωπο;
Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό, πιο αδύναμο και πιο ξηρό λόγω της απώλειας ενυδάτωσης και κολλαγόνου. Κάνει το δέρμα λιγότερο ελαστικό, προκαλώντας σημάδια γήρανσης όπως λεπτές γραμμές, ρυτίδες , πτυχές κ.λπ. Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε ότι οι ρυτίδες δεν είναι παρά ένα μέρος της φυσικής διαδικασίας γήρανσης . Ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες την επιταχύνουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πιο μόνιμες αυλακώσεις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος σε μικρότερη ηλικία. Μερικές από τις πιο κοινές αιτίες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης ρυτίδων προσώπου νωρίτερα είναι ( 1 ):

Διαδικασία της γήρανσης
Έκθεση στο ηλιακό φως (ακτίνες UV)
Περιβαλλοντικοί παράγοντες (σκληρές καιρικές συνθήκες, ρύπανση)
Γενεσιολογία
Υψηλά επίπεδα στρες
Κακή διατροφική πρακτική
Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
Υπερβολικό κάπνισμα και ποτό
Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου (συνοφρυωμένος, στραβισμός, χαμόγελο)
Υπερβολική χρήση χημικών καλλυντικών
Οι ρυτίδες εμφανίζονται κυρίως μεταξύ 40 και 50 ετών. Εάν τα σημάδια αρχίσουν να εμφανίζονται στα τέλη της δεκαετίας του ’20 ή στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ονομάζεται πρόωρη γήρανση. Αν και ανησυχούμε κυρίως για τις ρυτίδες στο πρόσωπο, αυτές αναπτύσσονται και σε άλλα μέρη του σώματος όπως ο λαιμός , τα χέρια, οι πήχεις κ.λπ.

Διαφορετικοί τύποι ρυτίδων προσώπου
Οι ρυτίδες του προσώπου μπορεί να είναι διαφόρων τύπων ανάλογα με τη θέση που σχηματίζονται. Ενώ μερικές από αυτές μπορεί να μας κάνουν να μοιάζουμε σαν να είμαστε πάντα σε βαθιά σκέψη, άλλες μπορεί να μην είναι πολύ εμφανείς. Ακολουθούν οι συνηθισμένες πτυχές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο δέρμα του προσώπου σας με την πάροδο του χρόνου:

Γραμμές μετώπου (σε όλο το μέτωπο)
Ανησυχητικές γραμμές (ανάμεσα στα φρύδια)
Κουνελάκια (απέναντι από τη γέφυρα της μύτης)
Πόδια της χήνας (εξωτερικές γωνίες των ματιών)
Γραμμές γέλιου (γύρω από το πάνω χείλος)
Γραμμές χειλιών (γύρω από το στόμα)
Γραμμές μαριονέτας (στο πηγούνι)

Τι είναι τα Αντιγηραντικά Προϊόντα;
Στην αγορά διατίθενται στο εμπόριο εκατοντάδες προϊόντα που υπόσχονται να απομακρύνουν τα σημάδια της γήρανσης από το δέρμα μας. Διατίθενται σε κρέμες, τζελ, συσκευασίες, μάσκες, ορούς κ.λπ. και ονομάζονται «αντιγηραντικά προϊόντα». Αυτές οι ειδικές συνθέσεις βοηθούν στην καθυστέρηση της πρόωρης γήρανσης, κρατώντας τα σημάδια μακριά και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ώριμο δέρμα για να του δώσει μια αναζωογονημένη όψη. Τα περισσότερα από αυτά περιέχουν πλούσια λιπίδια σε μοριακό μέγεθος, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα και να το λιπάνουν καλά. Περιλαμβάνουν επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά για την ενίσχυση της υγείας του χαλαρωμένου, ρυτιδιασμένου και ανομοιόμορφου δέρματος.

Οι θεραπείες αντιγήρανσης είναι επίσης διαθέσιμες ως εκχυλίσματα βιταμινών και βοτάνων, συνταγογραφούμενα προϊόντα προσώπου, χημικά πίλινγκ, μικροδερμοαπόξεση, φωτοδερμία, λέιζερ ανάπλαση δέρματος, μη επεμβατικές ενέσεις και επεμβατικές καλλυντικές επεμβάσεις. 

Είναι οι μάσκες κατά της γήρανσης καλές για το δέρμα;
Ενώ οι μάσκες αντιγήρανσης ισχυρίζονται ότι εξομαλύνουν την υφή του δέρματός σας μειώνοντας τις ρυτίδες, δεν είναι πάντα αποτελεσματικές. Απαλύνουν τις ρυτίδες σε κάποιο βαθμό αντί να τις σβήσουν. Επιπλέον, καθώς είναι δαπανηρές, δεν αξίζει να ξοδεύετε τα χρήματα που έχετε κερδίζετε με κόπο  κάθε μήνα. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημα των εμπορικών αντιγηραντικών μασκών προσώπου είναι ότι είναι γεμάτες με επιβλαβείς χημικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο δέρμα σας μακροπρόθεσμα. Τα κοινά ενεργά συστατικά αυτών των προϊόντων περιλαμβάνουν πεπτίδια, άλφα-υδροξυοξέα, ρετινόλη, ρεσβερατρόλη κ.λπ. Συνδέονται με ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ερυθρότητα , ερεθισμό, τσούξιμο, μυρμήγκιασμα, κάψιμο, αίσθηση ζεστασιάς, αλλεργικές αντιδράσεις, ευαισθησία στον ήλιο κ.λπ. 4). Μπορεί ακόμη και να καταλήξουν να αναπτύξουν νεότερες ρυτίδες στο δέρμα σας προκαλώντας περισσότερο κακό παρά καλό.

Γιατί να χρησιμοποιείτε μάσκες προσώπου στο σπίτι για τις ρυτίδες;
Είναι πάντα καλό να καταπολεμάτε την πρόωρη γήρανση του δέρματος με σπιτικές μάσκες που περιέχουν φυσικά και άμεσα διαθέσιμα συστατικά κουζίνας. Είναι ασφαλή για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σας και έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα σε αυτό τόσο όσον αφορά την αντιγήρανση όσο και τη θρέψη. Επιπλέον, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και προσθέτουν μια όμορφη λάμψη. Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, αυτές οι σπιτικές θεραπείες είναι εύκολες για προετοιμασία στο σπίτι και δεν ανοίγουν τρύπες στο πορτοφόλι σας.

Πώς να επιλέξετε τη σωστή μάσκα προσώπου για τον τύπο του δέρματός σας;
Εάν έχετε λιπαρό δέρμα, μη διστάσετε να προσθέσετε συστατικά όπως κάρβουνο ή Multani mitti, πλιγούρι βρώμης, αμύγδαλα, αλόη βέρα, ασπράδια αυγών, μέλι και λεμόνια. Ωστόσο, αποφύγετε να προσθέσετε λάδι καρύδας, λάδι φουντουκιού, λάδι καμέλιας, ηλιέλαιο στις μάσκες προσώπου σας.

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται ενυδατικά και ενυδατικά συστατικά και η προσθήκη αβοκάντο, αλόης βέρα, ελαιόλαδου, γλυκερίνης, μπανάνας και μελιού στη μάσκα προσώπου σας μπορεί να βοηθήσει.

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να δοκιμάσουν γιαούρτι, μέλι, αλόη βέρα, πλιγούρι βρώμης, μπανάνα, ασπράδια αυγών, λάδι καρύδας καθώς αυτά τα συστατικά θεωρούνται συνήθως ασφαλή. Ωστόσο, αποφύγετε τη χρήση αιθέριων ελαίων με οποιοδήποτε κόστος, καθώς μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Το κανονικό και μικτό δέρμα μπορεί να επιλέξει συστατικά που μπορούν να ενυδατώσουν και να ενυδατώσουν το δέρμα χωρίς να το κάνουν πολύ λιπαρό.

10 Σπιτικές Αντιγηραντικές Μάσκες Προσώπου για Ρυτίδες
Ακολουθεί μια λίστα με τις 10 καλύτερες DIY αντιγηραντικές μάσκες προσώπου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αποκτήσετε δέρμα χωρίς ρυτίδες:

1. Ασπράδι αυγού
Αυτή είναι μια από τις πιο εύκολες και γρήγορες σπιτικές μάσκες για τις ρυτίδες. Απλώς διαχωρίστε το λευκό μέρος του αυγού από τον κρόκο του και απλώστε το καλά στο καθαρό δέρμα σας. Αφήστε το να στεγνώσει για 15-20 λεπτά, ξεπλύνετε και δείτε τη διαφορά. Το ασπράδι του αυγού λειτουργεί ως φυσικό στυπτικό που συρρικνώνει τους μεγάλους πόρους του δέρματος και δίνει στο δέρμα πιο σφριγηλή όψη. Βελτιώνει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα για να κρατήσει μακριά τις πτυχές και τις γραμμές.

Η λεπτή μεμβράνη μεταξύ του κελύφους και του λευκού τμήματος του αυγού είναι ακόμη πιο αποτελεσματική στην ενίσχυση της εμφάνισης του δέρματος ( 5 ).

2. Ασπράδι αυγού, μέλι και λάδι δέντρου τσαγιού
Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι με ένα ασπράδι αυγού και προσθέστε 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δέντρου τσαγιού. Ανακατέψτε καλά και έχετε μια εξαιρετική μάσκα για δέρμα χωρίς ρυτίδες. Το καλύτερο με αυτή τη μάσκα είναι ότι βοηθά στη μείωση της ακμής και ταυτόχρονα παρέχει υγρασία στο δέρμα.

Διαβάστε επίσης – Είναι το Belotero η σωστή επιλογή για την εξάλειψη των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων;

3. Μπανάνα, τυρόπηγμα και μέλι
Ως φυσικό ενισχυτικό κολλαγόνου, η μπανάνα λειτουργεί ως μια από τις πιο ευεργετικές θεραπείες κατά των ρυτίδων για το δέρμα. Πρώτα, πάρτε μια ώριμη μπανάνα και πολτοποιήστε την καλά χωρίς να υπάρχουν σβώλοι. Στη συνέχεια, προσθέστε 4 κουταλιές της σούπας τυρόπηγμα και 2 κουταλάκια του γλυκού μέλι . Τα ανακατεύουμε για να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Ζεστάνετε το σε ένα τηγάνι για λίγα λεπτά και απλώστε το άφθονα στο δέρμα σας. Περιμένετε 15 λεπτά πριν το ξεπλύνετε με χλιαρό νερό. Το τυρόπηγμα σε αυτή τη μάσκα θρέφει αποτελεσματικά το δέρμα, ενώ το μέλι το διατηρεί ενυδατωμένο για πολύ.

4. Βουτυρόγαλα, πλιγούρι βρώμης και ελαιόλαδο
Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι βουτυρόγαλα με 2 κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης και ζεστάνετε το μείγμα για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι. Προσθέστε 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο σε αυτό το μείγμα και αφήστε το να κρυώσει. Απλώστε το σε όλο το δέρμα σας, αφήστε το να στεγνώσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε με κρύο νερό. Το βουτυρόγαλα θρέφει και αναζωογονεί το δέρμα από μέσα προς τα έξω για να το κάνει απαλλαγμένο από ρυτίδες, λεπτές γραμμές και κηλίδες. Από την άλλη πλευρά, το πλιγούρι βρώμης το απολεπίζει απαλά για να αποκαλύψει το φρέσκο ​​στρώμα του δέρματος από κάτω και το ελαιόλαδο το ενυδατώνει σε βάθος.

Εκτός από την τοπική εφαρμογή, η από του στόματος κατανάλωση το πλιγούρι βρώμης και ελαιόλαδου είναι επίσης γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, αποτρέποντας έτσι την περαιτέρω ανάπτυξη των ρυτίδων

5. Τηρόπηγμα, ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού
Το τυρόπηγμα έχει γαλακτικό οξύ που είναι ένα φυσικό καθαριστικό δέρματος. Επιπλέον, βοηθά στην ανανέωση του κολλαγόνου στο δέρμα, καθιστώντας το έτσι πιο σφριγηλό και νεανικό. Ταυτόχρονα, ο χυμός λεμονιού απορροφά την περίσσεια λιπαρότητας από το δέρμα και το ελαιόλαδο προσθέτει μια υγιή λάμψη σε αυτό. Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι τυρόπηγμα με ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού και 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ετοιμάστε μια λεία πάστα και εφαρμόστε την στο δέρμα σας άφθονα. Αφήστε το να δράσει για 20 λεπτά και στη συνέχεια, αφαιρέστε το με ροδόνερο χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα βαμβάκι.

6. Τηρόπηγμα και κουρκουμάς
Πάρτε μισό φλιτζάνι τυρόπηγμα και ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκουμά σε σκόνη. Ανακατέψτε τα σε μια πάστα, απλώστε το σε όλο σας το πρόσωπο και αφήστε το να στεγνώσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τη μάσκα με κρύο νερό. Ενώ οι αντιρυτιδικές ιδιότητες του τυροπήγματος έχουν ήδη αναφερθεί νωρίτερα, ο κουρκουμάς ενισχύει τα αποτελέσματα με τις ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

7. Κόκκινες φακές ή Masoor Dal
Πάρτε μισό φλιτζάνι αλεσμένο masoor dal και ανακατέψτε το με χλιαρό νερό. Φτιάξτε μια ομοιόμορφη πάστα μέτριας σύστασης και απλώστε την στο πρόσωπο και το λαιμό σας. Αφήστε το να στεγνώσει για 25 λεπτά και στη συνέχεια τρίψτε το απαλά ενώ το πλένετε με κρύο νερό. Αυτή η μάσκα μπορεί να εξαλείψει τα σημάδια γήρανσης και να ενυδατώσει αποτελεσματικά το δέρμα με τακτική χρήση.

8. Μήλο, μέλι και γάλα σε σκόνη
Πάρτε ένα μήλο και βράστε το σε νερό. Αφήστε το να κρυώσει, αφαιρέστε τους σπόρους του και πολτοποιήστε το σωστά ώστε να γίνει μια ομοιόμορφη πάστα. Προσθέστε μέλι και γάλα σε σκόνη σε αυτό (1 κουταλάκι του γλυκού το καθένα). Εφαρμόστε αυτή την πάστα ως μάσκα στο πρόσωπό σας και αφήστε τη να δράσει για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Το μήλο είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά φιλικά προς το δέρμα. Είναι επίσης αρκετά πλούσιο σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες . Η εφαρμογή του στο δέρμα θα κρατήσει τις ρυτίδες μακριά εύκολα.

9. Ελαιόλαδο και χυμός λεμονιού
Το ελαιόλαδο βοηθά στην αποτροπή των σημαδιών γήρανσης προστατεύοντας το δέρμα από τις βλαβερές συνέπειες των ακτίνων UV του ήλιου. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του χυμού λεμονιού υποστηρίζουν και ενισχύουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ίσες μερίδες ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Ζεστάνετε το για λίγα λεπτά και απλώστε το ως μάσκα στο πρόσωπό σας. Αφήστε το να στεγνώσει για 15 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό.

10. Χυμός λάιμ και κρέμα γάλακτος
Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι κρέμα γάλακτος με 4 κουταλάκια του γλυκού χυμό λάιμ . Εφαρμόστε το ως μάσκα στο πρόσωπό σας ομοιόμορφα. Αφήστε το να στεγνώσει και πλύνετε με κρύο νερό. Στη συνέχεια, ενυδατώστε το πρόσωπό σας στη συνέχεια. Η κρέμα γάλακτος ενυδατώνει και θρέφει το δέρμα από μέσα προς τα έξω για να του δώσει μια απαλή, λεία, ελαστική και νεανική όψη.

Πώς να αποτρέψετε τον σχηματισμό ρυτίδων;
Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Προσπαθήστε, λοιπόν, να αποτρέψετε την ανάπτυξη ρυτίδων στο δέρμα του προσώπου σας, ώστε να μην χρειαστεί να καταβάλετε προσπάθειες για την αφαίρεσή τους.

Εδώ είναι οι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε:

Πάντα να βάζετε αντηλιακό πριν βγείτε έξω στο φως του ήλιου
Κρατήστε το δέρμα σας καλυμμένο όσο το δυνατόν περισσότερο με ρούχα και αξεσουάρ
Συμπεριλάβετε άφθονα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στην καθημερινή σας διατροφή
Κάντε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής για να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές

Απορρίψτε τις κακές συνήθειες που προκαλούν πτυχώσεις στο δέρμα σας
Επιλέξτε καλλυντικά που είναι φυσικά και ταιριάζουν καλύτερα στο δέρμα σας
Κάντε απαλό μασάζ στο δέρμα του προσώπου σας για 3 έως 5 λεπτά κάθε μέρα

Οι ρυτίδες είναι ένα από τα πιο κοινά και εμφανή σημάδια γήρανσης. Το δέρμα του προσώπου σας μπορεί να αναπτύξει ρυτίδες λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο, της κακής διατροφής, του ανθυγιεινού τρόπου ζωής, των συνηθειών που προκαλούν πτυχώσεις, της γενετικής κ.λπ. Ενώ υπάρχουν τόνοι εμπορικά διαθέσιμων αντιγηραντικών προϊόντων στην αγορά, τα περισσότερα από αυτά προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό με σωρούς χημικών ενώσεων που υπάρχουν σε αυτά. Οι σπιτικές μάσκες αντιγήρανσης από φυσικά συστατικά μπορούν να είναι εύκολες, ασφαλείς και πιο αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις σε αυτά τα συνθετικά προϊόντα.

Πώς μπορώ να συσφίξω το πρόσωπό μου;
Οι αντιγηραντικές μάσκες προσώπου μπορούν αναμφίβολα να μειώσουν τα σημάδια γήρανσης από το πρόσωπό σας και να το τονώσουν σημαντικά. Επιπλέον, μπορείτε να δοκιμάσετε μάσκες, μια διατροφή πλούσια σε κολλαγόνο, ασκήσεις προσώπου κ.λπ. για να αποκτήσετε πιο σφιχτή και σφριγηλή εμφάνιση.

Μπορούν οι μάσκες προσώπου να σας δώσουν ρυτίδες;
Εάν οι μάσκες είναι πολύ σφιχτές στο πρόσωπό σας, μπορούν να τραβήξουν και να τεντώσουν το δέρμα, προκαλώντας έτσι την ανάπτυξη πτυχών,  και ρυτίδων.

Είναι η βαζελίνη καλή για τις ρυτίδες;
Η βαζελίνη δεν μπορεί να αποτρέψει το σχηματισμό ρυτίδων ή να τις σβήσει εντελώς. Αλλά η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος από αυτό στο φρεσκοκαθαρισμένο δέρμα σας θα κλειδώσει τη φυσική υγρασία σε αυτό, έτσι ώστε το πρόσωπό σας να φαίνεται πιο απαλό, παχύρρευστο και νεότερο με λιγότερο εμφανείς ρυτίδες.

Ποιες ασκήσεις κάνουν το πρόσωπό μας να φαίνεται νεότερο;
Ορισμένες συνήθεις ασκήσεις γιόγκα που υπάρχουν διαθέσιμες στο ίντερνετ μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε πιο νέα και περιλαμβάνουν σβήσιμο γραμμής μετώπου, ανύψωση του άνω βλεφάρου, πρήξιμο κάτω από τα μάτια, ανόρθωση στα μάγουλα και ανόρθωση στα μήλα του προσώπου.

www.thehealthsite.com

Βιβλιογραφικές αναφορές:

« Πώς να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες φυσικά στο σπίτι », Healthline.com
« Αποκωδικοποίηση Τι μπορεί να λένε αυτοί οι 7 τύποι ρυτίδων για εσάς », Healthline.com
« Η παραπληροφόρηση αφθονεί για τα προϊόντα κατά της γήρανσης », WebMD.com
« Η αλήθεια για τα προϊόντα κατά της γήρανσης », LiveScience.com
« Μείωση των ρυτίδων του προσώπου από υδρολυμένη υδατοδιαλυτή μεμβράνη αυγού που σχετίζεται με τη μείωση του στρες των ελεύθερων ριζών και την υποστήριξη της παραγωγής μήτρας από δερματικούς ινοβλάστες », ncbi.nlm.nih.gov
« Ρυτίδες δέρματος: Μπορεί το φαγητό να κάνει τη διαφορά; “, ncbi.nlm.nih.gov

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr