Κολπικές μολύνσεις ζύμης # ποιές φυσικές λύσεις προτείνει ο γυναικολόγος στο σπίτι

Κολπικές μολύνσεις ζύμης # ποιές φυσικές λύσεις προτείνει ο γυναικολόγος στο σπίτι

Η μόλυνση ζύμης χτυπά σχεδόν κάθε γυναίκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της. 

Έχει ο κόλπος σας λευκές εκκρίσεις που θυμίζουν τυρόπηγμα; Αν λέτε ναι, τότε καλύτερα να προσέχετε για μολύνσεις ζύμης.

 Τέσσερις στις πέντε γυναίκες παθαίνουν μόλυνση ζύμης τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Ωστόσο, πρέπει να το αντιμετωπίσετε. Ο Dr Rajalaxmi Walavalkar ανώτερος γυναικολόγος και ειδικός εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Cocoon Fertility στη Βομβάη μας βοηθάει να αποκωδικοποιήσουμε τις μολύνσεις ζύμης.

Τι είναι οι μολύνσεις ζύμης;

Η μόλυνση ζύμης είναι μια μυκητιακή ασθένεια που προκαλείται από την Candida Albicans. Ως εκ τούτου, αναφέρεται επίσης ως καντιντίαση. «Ο κόλπος μας έχει το δικό του βίωμα με καλά βακτήρια για να διατηρεί μια ισορροπία. Έτσι, όταν έχετε χαμηλή ανοσία, οι μύκητες χτυπούν και ξεπερνούν τους υπόλοιπους οργανισμούς, οδηγώντας σε μόλυνση», εξηγεί ο Δρ Walavalkar.

Σύμφωνα με το Γραφείο Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για την Υγεία των Γυναικών: η απροστάτευτη στοματική ή διεισδυτική σεξουαλική επαφή, ενώ έχετε λοίμωξη από ζυμομύκητες, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδώσει τη λοίμωξη στον σύντροφό σας.

Ναι, καλά διαβάσατε! Η μόλυνση από ζυμομύκητες δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση – μπορεί να την κολλήσουν και οι άντρες.

Πότε μπορείτε να υποθέσετε ότι έχετε  μόλυνση ζύμης;

Ο κνησμός, η ήπια ενόχληση, η ερυθρότητα και το πρήξιμο είναι μερικά κοινά συμπτώματα μιας μόλυνσης από ζυμομύκητες. Αλλά, εάν η μόλυνση σας έχει προχωρήσει, τότε μπορεί επίσης να εμφανιστεί αίσθημα καύσου κατά την ούρηση και επώδυνες σεξουαλικές επαφές.

 

Ο Δρ Walavalkar εξηγεί: Οι περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται επίσης για μια παχιά, άοσμη, λευκή απόρριψη από τον κόλπο.

Η έκκριση που μοιάζει με τυρόπηγμα μπορεί να είναι σημάδι κολπικών μολύνσεων από ζυμομύκητες. 
 Τι σας κάνει όμως επιρρεπείς σε μολύνσεις ζύμης;
Μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αλλά ο Δρ Walavalkar απαριθμεί αιτίες που θέτουν ορισμένες γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες:

Ορμονικές αλλαγές: Έμμηνος ρύση, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση και αντισυλληπτικά χάπια – όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν τα κύτταρα του βλεννογόνου του κόλπου, καθιστώντας τον πιο ευαίσθητο σε ανισορροπία μικροοργανισμών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση ζύμης.

Διαβήτης: Τα ανεπαρκώς ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τείνουν να είναι υψηλά και να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Αυτό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στα κύτταρα της κολπικής μεμβράνης. Η ζάχαρη είναι ένα καλό μέσο καλλιέργειας και ως εκ τούτου υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη μόλυνση ζύμης.

Αντιβιοτικά: Είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στον κόλπο σας, δίνοντας στους μύκητες ένα κατάλληλο περιβάλλον για να ξεπεράσουν.

Ντύσιμο, αρώματα και κολπικά σπρέι: Μερικές φορές αυτά μπορεί να προκαλέσουν μια ήπια αλλεργική αντίδραση και η τοπική ανοσία του κόλπου μεταβάλλεται – καθιστώντας τον ευαίσθητο στην καντιντίαση. Αποφύγετε λοιπόν αυτά.

Μη ασφαλές σεξ: Η μόλυνση από ζυμομύκητες δεν είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Όμως, η σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία μπορεί να κάνει τον κόλπο σας επιρρεπή σε αυτήν.

Έχετε μαγιά; Τι μπορείτε να κάνετε
Πρώτα και κύρια–επισκεφτείτε το γιατρό σας, ειδικά εάν είστε έγκυος, διαβητικός ή έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό.

Ο Δρ Walavalkar προτείνει να χρησιμοποιείτε διάφορες αλοιφές, κρέμες και σκόνες  που υπάρχουν στην αγορά.

Αλλά εάν έχετε ραγάδες ή πληγές και εάν η αυτοθεραπεία δεν σας βοήθησε, τότε σπεύσατε αμέσως στον γιατρό.

Ο Δρ Walavalkar προτείνει ότι εάν η μόλυνση είναι ήπια, τότε μερικές φορές εξαφανίζεται από μόνη της. Φροντίστε όμως να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποφύγετε την επανεμφάνιση.

Υπάρχουν οικιακές θεραπείες για την καταπολέμηση των μολύνσεων από ζυμομύκητες;
Ναι υπάρχουν! Να τι προτείνει ο Δρ Walavalkar:

Το δέντρο τσαγιού 

Το έλαιο τεϊόδεντρου έχει αντιμυκητιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται με τη μορφή κολπικών υπόθετων. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν ταμπόν εμποτισμένα σε αραιωμένο έλαιο δέντρων τσαγιού για ανακούφιση. Αλλά αν είστε αλλεργικοί στο έλαιο τεϊόδεντρου, τότε θα σας προτείναμε να αφήσετε την ιδέα.

Πείτε ναι στο γιαούρτι.

Εάν έχετε μόλυνση ζύμης, χρειάζεστε καλά βακτήρια για να σας σώσουν. Το γιαούρτι κάνει ακριβώς αυτό. Βοηθά την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων λόγω των προβιοτικών και αποκαθιστά την ισορροπία των μικροοργανισμών του κόλπου σας. Μπορείτε να το τρώτε ή να το αλοίφετε στην σερβιέτα σας.

Λάδι καρύδας

Οι αντιμυκητιακές ιδιότητες του λαδιού καρύδας μπορούν επίσης να σας σώσουν. Μπορείτε να απλώσετε απευθείας λάδι καρύδας ή να μουσκέψετε ένα ταμπόν και να το τοποθετήσετε για μια ολονύκτια θεραπεία.

Αυτές είναι οι καταλληλότερες οικιακές λύσεις για το πρόβλημα του ζυμομύκητα, σύμφωνα με τους γιατρούς και πράγματι αποδίδουν!

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr