Καρδιά: Πώς να γυμναστείτε για να την δυναμώσετε

Καρδιά: Πώς να γυμναστείτε για να την δυναμώσετε

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η γυμναστική μας εάν θέλουμε να δυναμώσουμε την καρδιά μας;Οι αγώνες τρίαθλου Ironman και οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έχουν πολλά κοινά. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο δρ Τζέφρει Χ. Νιούμαν, καρδιοθωρακοχειρουργός και πρώην αθλητής τρίαθλου, ο οποίος έχει διαμορφώσει τις προπονήσεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να γυμνάζεται και να ενισχύει την καρδιά του.

«Οι επεμβάσεις διαρκούν από δύο έως και πέντε ώρες και πρέπει να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και αποτελεσματικοί καθ’όλη την διάρκεια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ Νιούμαν. «Την ίδια συγκέντρωση και αποτελεσματικότητα χρειαζόμαστε και στο τρίαθλο».

Δείτε επίσης: «Το παιδί μου προτιμά να παίζει μόνο του. Πρέπει να ανησυχώ»;
Πώς να γυμνάζεστε για γερή καρδιά
Μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές που δίνει, περιλαμβάνουν:

Η συνέπεια είναι το «κλειδί»
Το τρίαθλο Ironman αποτελείται από κολύμπι περίπου 3.5 χιλιομέτρων, ποδηλασία 40 χιλιομέτρων και τρέξιμο 42 χιλιομέτρων. Για αυτούς τους μαραθώνιους αγώνες, ο δρ Νιούμαν προπονούνταν δύο φορές την ημέρα τις καθημερινές ενώ τα Σαββατοκύριακα έτρεχε μεγάλες αποστάσεις, έκανε ποδήλατο ή κολύμπι.

Ενώ δεν χρειάζεται να κάνετε είκοσι ώρες γυμναστικής την εβδομάδα για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, ο δρ Νιούμαν επισημαίνει ότι πρέπει να είστε συνεπείς. Πέντε έως επτά ώρες φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα με συνδυασμό αερόβιας γυμναστικής και μυϊκής ενδυνάμωσης, θα ωφελήσουν το σώμα σας και φυσικά την καρδιά σας.

Για αυτό, ανάλογα με το πρόγραμμά σας διαμορφώστε τις προπονήσεις σας ώστε να ασκήστε κάθε μέρα και από λίγο και τελικά να καταφέρετε να παραμείνετε συνεπείς σε βάθος χρόνου.

Κρατήστε τις προπονήσεις σας εύκολες, τις περισσότερες ημέρες
Η συντριπτική πλειονότητα των προπονήσεων για το τρίαθλο γίνονται στη ζώνη καρδιακών παλμών δύο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολες και βιώσιμες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η εργασία στη ζώνη δύο ενισχύει την αντοχή και την αερόβια ικανότητα, κάνοντας σταδιακά την καρδιά σας πιο αποτελεσματική στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες σας, κάτι που σας επιτρέπει να επιτύχετε περισσότερα στις προπονήσεις σας με λιγότερη προσπάθεια.

Μην ξεχνάτε τα rest days
Ενώ η καρδιά πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα όργανα του σώματος, αποτελείται κυρίως από μυϊκό ιστό. Όπως λοιπόν και οι υπόλοιποι μυς του σώματος, έτσι και η καρδιά σας χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί, αναφέρει ο δρ Νιούμαν.

Ένα rest day θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μέρα ενεργητικής αποκατάστασης, όπου κάνετε ήπιες δραστηριότητες χαμηλής έντασης.

www.vita.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr