Βιταμίνη D: Οι έξι λόγοι που έχουμε έλλειψη

Βιταμίνη D: Οι έξι λόγοι που έχουμε έλλειψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως βιταμίνη του ήλιου, είναι απαραίτητη στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εάν αποφεύγετε τον ήλιο, φοράτε αντηλιακό, υποφέρετε από αλλεργίες στο γάλα ή ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D παράγεται από το σώμα ως αποτέλεσμα της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως.

Εμφανίζεται επίσης φυσικά σε μερικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ψαριών, ελαίων από συκώτι ψαριών και κρόκων αυγών, και σε ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και προϊόντα δημητριακών.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά γιατί βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο από τη διατροφή. Παραδοσιακά, η έλλειψη βιταμίνης D έχει συσχετιστεί με ραχίτιδα, μια ασθένεια στην οποία ο οστικός ιστός δεν μεταλλοποιείται σωστά, οδηγώντας σε μαλακά οστά και σκελετικές παραμορφώσεις.

Συμπτώματα και κίνδυνοι για την υγεία από έλλειψη βιταμίνης D
Τα συμπτώματα του πόνου των οστών και της μυϊκής αδυναμίας μπορεί να σημαίνουν ότι έχετε έλλειψη βιταμίνης D. Ωστόσο, για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα δεν είναι έντονα.

Ωστόσο, ακόμη και χωρίς συμπτώματα, η πολύ λίγη βιταμίνη D μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα έχουν συσχετιστεί με τα ακόλουθα:

Αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
Γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
Σοβαρό άσθμα στα παιδιά
Καρκίνο
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να παίξει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία μιας σειράς διαφορετικών καταστάσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, η υπέρταση, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αιτίες έλλειψης βιταμίνης D
Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους:

1.Αρχικά, δεν καταναλώνετε τα συνιστώμενα επίπεδα της βιταμίνης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι πιθανό εάν ακολουθείτε μια αυστηρή vegan δίαιτα, επειδή οι περισσότερες από τις φυσικές πηγές είναι ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών και των ιχθυελαίων, των κρόκων αυγών, του εμπλουτισμένου γάλακτος και του βοείου συκωτιού.

2.Επιπλέον, εάν η έκθεσή σας στον ήλιο είναι περιορισμένη.
Επειδή το σώμα παράγει βιταμίνη D, όταν το δέρμα σας εκτίθεται στο φως του ήλιου, μπορεί να κινδυνεύετε από έλλειψη εάν είστε μονίμως στο σπίτι, ζείτε σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, φοράτε μακριές ρόμπες ή καλύπτετε το πρόσωπό σας.

3.Έχετε σκούρο δέρμα. Η χρωστική ουσία μελανίνη μειώνει την ικανότητα του δέρματος να παράγει βιταμίνη D ως αποτέλεσμα στην έκθεση στο ηλιακό φως. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι με πιο σκούρο δέρμα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.

4.Τα νεφρά σας δεν μπορούν να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή της μορφή. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα νεφρά τους είναι λιγότερο ικανά να μετατρέψουν τη βιταμίνη D στην ενεργή της μορφή, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D.

5.Το πεπτικό σας σύστημα δεν μπορεί να απορροφήσει επαρκώς τη βιταμίνη D. Ορισμένα ιατρικά προβλήματα, όπως η νόσος του Crohn, η κυστική ίνωση και η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του εντέρου σας να απορροφά τη βιταμίνη D από τα τρόφιμα που τρώτε.

6. Είστε παχύσαρκοι. Η βιταμίνη D εξάγεται από το αίμα από τα λιποκύτταρα, αλλάζοντας την απελευθέρωσή της στην κυκλοφορία. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα.

Θεραπεία για έλλειψη βιταμίνης D
Η θεραπεία για την έλλειψη βιταμίνης D περιλαμβάνει τη λήψη περισσότερης βιταμίνης D, μέσω διατροφής και συμπληρωμάτων.

Αν και δεν υπάρχει συναίνεση για τα επίπεδα βιταμίνης D που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία, και πιθανότατα διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις συνθήκες υγείας μια συγκέντρωση μικρότερη από 20 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο θεωρείται γενικά ανεπαρκής και απαιτεί θεραπεία.

Εάν δεν περνάτε πολύ χρόνο στον ήλιο ή προσέχετε πάντα να καλύπτετε το δέρμα σας, (το αντηλιακό αναστέλλει την παραγωγή βιταμίνης D), θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D, ιδιαίτερα εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για έλλειψη βιταμίνης D .

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr