Χωρίς φάρμακα: 15 τρόποι για να μειώσετε τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων

Χωρίς φάρμακα: 15 τρόποι για να μειώσετε τους κινδύνους καρδιαγγειακών παθήσεων

Πως μπορείτε να αποφύγετε καρδιαγγειακές παθήσεις, υιοθετώντας υγειινές συνήθειες καθημερινά

Η καρδιά μας αν και είναι ένα από το πιο ισχυρά όργανά μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και… αγάπη. Ο τρόπος ζωής μας, η κακή διατροφή και το κάπνισμα και πολλά ακόμη μπορούν να προκαλέσουν στην καρδιά μας σοβαρά προβλήματα και για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ας δούμε 15 τρόπους με τους οποίους, χωρίς φάρμακα, μπορούμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας σε άριστη φόρμα.

1.Κάντε μια βόλτα
Μόλις 40 λεπτά τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα (ή 25 λεπτά πιο σκληρής άσκησης, όπως το τζόκινγκ) μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σωματικό βάρος. Δεν χρειάζεται να τα κάνετε όλα ταυτόχρονα.

Ακόμη και 10 λεπτά τη φορά είναι υπέροχα για την καρδιά σας. Πάρτε τον σκύλο ή συναντήστε έναν φίλο στο πάρκο.

2.Συναντήστε έναν φίλο σας για μεσημεριανό γεύμα
Ο φίλος σας μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά σας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το να είσαι μόνος, ή ίσως το πιο σημαντικό να νιώθεις μόνος, είναι τόσο κακό για την καρδιά σου όσο το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η παχυσαρκία ή η μη άσκηση.

Δεν έχει σημασία πόσο συχνά βλέπεις ανθρώπους, αλλά πόσο συνδεδεμένος νιώθεις με τους άλλους. Κάνε λοιπόν κάποια σχέδια με έναν παλιό φίλο.

3.Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
Τα θρεπτικά συστατικά και οι φυτικές ίνες (οι χαμηλές θερμίδες και τα λιπαρά) τα καθιστούν υγιή για την καρδιά. Αλλά έχουν επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων σας από βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Προσπαθήστε να βάλετε διαφορετικά χρώματα προϊόντων στη διατροφή σας.

4.Σνακ με ξηρούς καρπούς
Οι φυτικές ίνες, τα ακόρεστα λίπη και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στους ξηρούς καρπούς μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να μειώσει τη φλεγμονή, την «κακή» χοληστερόλη LDL και τη συσσώρευση πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία… Όλα αυτά, συνδέονται με καρδιακές παθήσεις.

Μπορεί επίσης να προστατεύουν από θρόμβους που προκαλούν εγκεφαλικά. Το είδος των ξηρών καρπών που επιλέγετε πιθανότατα δεν έχει μεγάλη σημασία, αλλά μην καταναλώνετε υπερβολικές ποσότητες, διότι έχουν πολλές θερμίδες.

Περίπου 4 μικρές χούφτες από ανάλατους ξηρούς καρπούς την εβδομάδα… είναι ότι πρέπει!

5.Φάτε σολομό
Δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες ή ο τόνος μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία της καρδιάς σας. Διαθέτουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα θρεπτικά συστατικά.

6.Γυμναστείτε και εκτός γυμναστηρίου
Δεν είναι μόνο η καθημερινή προπόνηση που μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής νόσου, αλλά το πόσο δραστήριοι είστε όλη την ημέρα.

Ακόμα κι αν έχετε μια ρουτίνα άσκησης, το να είστε στον καναπέ σας, την υπόλοιπη ημέρα μπορεί να είναι επιβλαβές, για την υγεία σας. Η κηπουρική, το παιχνίδι με τα παιδιά σας, το περπάτημα στο λεωφορείο, ακόμη και το καθάρισμα του σπιτιού είναι υπέροχοι τρόποι για να παραμένετε ενεργοί όλη την ημέρα.

7. Κάντε λίγη γιόγκα
Δεν είναι απλώς άσκηση, είναι επίσης ένας τρόπος να ηρεμήσετε το μυαλό σας και να μειώσετε το άγχος. Αυτό μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση και να σας κάνει λιγότερο ανήσυχους, κάτι που είναι καλό για την καρδιά σας.

Εάν η γιόγκα δεν σας αρέσει, αφιερώστε χρόνο για άλλους τρόπους χαλάρωσης και μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η ακρόαση μουσικής ή ένα χόμπι που σας αρέσει.

8.Κοιμηθείτε τουλάχιστον 7 ώρες
Το σώμα σας χρειάζεται μεγάλες περιόδους βαθιάς ανάπαυσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή σας πίεση πέφτουν χαμηλά, κάτι που είναι βασικό για την υγεία της καρδιάς.

Αν πάντα κοιμάστε λιγότερο από 7 ώρες, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να παράγει χημικές ουσίες που δημιουργούν προβλήματα.

Ο λιγότερος ύπνος συνδέεται επίσης με φλεγμονές και υψηλό σάκχαρο στο αίμα, κάτι που είναι κακό για την καρδιά σας.

9.Μάθετε εάν έχετε υπνική άπνοια
Ροχαλίζετε δυνατά, ξυπνάτε λαχανιασμένος ή αισθάνεστε κουρασμένοι όλη την ημέρα μετά από μια πλήρη νυχτερινή ανάπαυση; Δείτε το γιατρό σας.

Αυτά είναι σημάδια υπνικής άπνοιας, μιας κατάσταση που μπορεί να σας κάνει πιο πιθανό να έχετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε, και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα ώστε να προστατέψετε και την υγεία της καρδιάς σας.

10.Κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση, δυσκολεύει την άσκηση και κάνει το αίμα σας πιο πιθανό να πήξει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό. Αλλά οι πιθανότητες να πάθεις καρδιακή προσβολή μειώνονται μόλις 24 ώρες μετά το τελευταίο σου τσιγάρο.

11.Παραμείνετε σεξουαλικά ενεργοί
Έχετε λιγότερες πιθανότητες να έχετε καρδιακή νόσο, εάν έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μερικές φορές την εβδομάδα, σε σύγκριση με μία φορά το μήνα.

12.Διατηρήστε υγιές και σταθερό βάρος
Τα περιττά κιλά αυξάνουν τις πιθανότητες για υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη, που συνδέονται όλα με καρδιακές παθήσεις. Μην βασίζεστε σε μοντέρνες δίαιτες ή συμπληρώματα για να αδυνατίσετε..

Η άσκηση και η σωστή ποσότητα υγιεινών τροφών είναι οι καλύτεροι τρόποι για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον τρόπο μέτρησης του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να μάθετε εάν πρέπει να χάσετε βάρος.

13.Κάντε το εμβόλιο κατά της γρίπης
Έρευνες έχουν βρει ότι φαίνεται να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις, ειδικά εάν καπνίζετε ή έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη. Δεν είναι σαφές πώς, αλλά οι επιστήμονες έχουν μερικές θεωρίες.

Μπορεί η γρίπη να προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

14.Μην κάνετε «καθιστική ζωή»
Η καρδιακή νόσος είναι πιο πιθανή αν κάθεστε όλη μέρα. Το να μην είστε σχεδόν καθόλου δραστήριοι, το να μην κινείστε, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας επεξεργάζεται τη ζάχαρη και το λίπος, τα οποία συνδέονται στενά με τις καρδιακές παθήσεις.

Προσπαθήστε να διακόψετε τις μεγάλες περιόδους καθίσματος στη δουλειά και στο σπίτι. Σηκωθείτε και μετακινηθείτε τουλάχιστον μία φορά την ώρα.

15.Κάντε τακτικές εξετάσεις
Ο γιατρός σας μπορεί να δει εάν η αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης κινδυνεύουν να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Όσο νωρίτερα εντοπίσετε αυτά τα προβλήματα, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να αρχίσετε να τα αντιμετωπίζετε.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr