Τα Αγιουρβεδικά βότανα Και Η Θεραπευτική Τους Σοφία

Η ασθένεια είναι ένα εμπόδιο στο να μπορέσουμε να ταυτιστούμε με τον αληθινό μας Εαυτό. Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η εξελιγμένη επιστήμη της Αγιουρβέδα προσφέρει πολλές λύσεις στη roga (ασθένεια) μέσω του Dravyaguṇa karma , της πρακτικής της Αγιουρβέδας Φαρμακολογίας.
Dravya σημαίνει ουσία και κάθε ουσία στη γη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιατρικά ανάλογα με τη γκουνά , τις ιδιότητες δηλαδή της ουσίας, μαζί με το κάρμα , τη δράση δηλαδή της ουσίας. Ανάλογα με το guṇa και το κάρμα της ουσίας, ένα ή πολλαπλάσια από τα τρία dosha μπορεί να ειρηνευτεί και να επιδιωχθεί ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Το Dravyam μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για τη θρέψη είτε για τον καθαρισμό των ιστών. Καμία ουσία δεν θεωρείται εγγενώς «καλή» ή «κακή», αλλά εξαρτάται από ποιον, πότε και πόσο. Όλα μπορούν να είναι φάρμακο εάν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Το φυτικό βασίλειο προσφέρει ατελείωτες ποικιλίες θεραπευτικών ιδιοτήτων μέσω βοτάνων και μπαχαρικών. Αποκτώντας ένα απλό υπόβαθρο σχετικά με τη μεθοδολογία του πώς λειτουργεί η βοτανολογία από την αγιουρβεδική προοπτική, μπορεί κανείς να κατανοήσει καλύτερα αυτό το βαθύ θεραπευτικό σύστημα αρχαίων φαρμάκων.
Τα αγιουρβεδικά βότανα αναλύονται γενικά στις ακόλουθες ταξινομήσεις:

Rasa σημαίνει γεύση, χυμός, πλάσμα ή ουσία.

Υπάρχουν ṣaḍrasa , έξι γεύσεις που αναγνωρίζονται στην Αγιουρβέδα: γλυκιά, ξινή, αλμυρή, πικρή, πικάντικη και στυφή. Η γεύση καθορίζεται από την pañca-mahā-bhūta, ή τα στοιχεία που υπάρχουν στην ουσία.

Η ιατρική μπορεί να εμπίπτει σε μία από τις δύο μεγάλες κατηγορίες: οικοδόμηση ή καθαρισμό. Γλυκό, ξινό και αλμυρό είναι οι βαριές γεύσεις και θεωρούνται bṛṃhaṇa , οι αναβολικές γεύσεις που χτίζουν ιστούς και αναζωογονούν.

Πικρές, πικάντικες και στυφές είναι οι ελαφριές γεύσεις που θεωρούνται λαγάνα, ή καταβολική και καθαριστική φύση. Οι δυτικές δίαιτες συχνά λείπουν από τις τρεις γεύσεις της σκάλας, επομένως πολλές φορές, οι γεύσεις των ισχυρών φαρμάκων είναι πικρές, πικάντικες και στυπτικά βότανα, καθώς καθαρίζουν τις ακαθαρσίες από το σώμα. Όταν απαιτείται αναβολική ή οικοδομική θεραπεία, οι ιστοί μπορούν να τραφούν με γλυκιά, ξινή και αλμυρή γεύση μέσω των τροφίμων και της διατροφής. Το rasa μιας ουσίας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν είναι μαγειρεμένο ή ωμό, ώριμο ή άγουρο, ξηρό ή φρέσκο ​​κ.λπ.

Το Vīrya είναι η ενεργειακή επίδραση ενός βοτάνου. Το Vīrya μπορεί να είναι είτε θέρμανση είτε ψύξη. Μια θέρμανση vīrya θα αυξήσει την κυκλοφορία και τη μεταβολική ικανότητα, μειώνοντας τα Vata και Kapha dosha. Μια δροσιστική βίργια θα μειώσει τη φλεγμονή, θα καταπραΰνει και θα υγράνει τα κανάλια, ωφελώντας το Pitta dosha.

Το Vipāka είναι το μεταπεπτικό αποτέλεσμα ενός βοτάνου ή πώς επηρεάζει τους ιστούς μετά την πέψη. Αυτή είναι η μακροχρόνια διάρκεια ενός βοτάνου στο σώμα (σε αντίθεση με το rasa , το οποίο έχει άμεσο αποτέλεσμα).
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες βιπάκα : γλυκιά, πικάντικη και ξινή. Τα βότανα που έχουν μια γλυκιά βιπάκα θα θρέψουν και θα υγράνουν τους ιστούς. Τα βότανα με ένα πικάντικο vipāka αυξάνουν την ξηρότητα και την ελαφρότητα στους ιστούς. Το ξινό vipāka είναι λιγότερο κοινό και αυξάνει την πέψη, τη θερμότητα και την υγρασία στο σώμα.
Η γκουάνα είναι η ποιότητα μιας ουσίας. Υπάρχουν 20 guṇas ή 10 ζεύγη αντιθέτων που χρησιμοποιούνται κυρίως για την κατηγοριοποίηση των αισθητηριακών εμπειριών, των τροφίμων και των φυτικών ουσιών. Οι γκούνες μιας ουσίας θα υποδεικνύουν τη θεραπευτική χρήση του βοτάνου.

Τα 10 ζεύγη αντιθέτων περιλαμβάνουν: βαρύ/ελαφρύ, θαμπό/αιχμηρό, δροσερό/ζεστό, λιπαρό/ξηρό, γλοιώδες/τραχύ, ρευστό/πυκνό, μαλακό/σκληρό, λεπτό/ακαθάριστο, σταθερό/κινητό, καθαρό/θολό. Κάθε guṇa έχει μια αυξανόμενη ή φθίνουσα επίδραση στα dosha, επομένως ο νόμος των αντιθέτων εφαρμόζεται στην πρακτική θεραπευτική εφαρμογή των guṇas .Το πρώτο βήμα είναι να προσδιορίσετε τις προβληματικές ιδιότητες που υπάρχουν και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το αντίθετο guṇa για να ανακουφίσετε το πρόβλημα.

Η Prabhāva είναι η μυστικιστική δράση ενός φυτού και η συγγένεια ενός φυτού να θεραπεύσει μια συγκεκριμένη κατάσταση. Ανεξάρτητα από το rasa , το vīrya και το vipāka ενός βοτάνου, ορισμένες ουσίες έχουν εξαιρετική θεραπευτική δράση που παραβιάζουν τους κανόνες.

Για παράδειγμα, το λεμόνι και το λάιμ έχουν και τα δύο ξινή γεύση ( rasa ), ωστόσο το λεμόνι έχει μια θερμαντική βίρυα , ενώ το λάιμ έχει μια δροσιστική βίρυα , που το καθιστά ευεργετικό για την πίτα.

Prabhāva είναι η μοναδική ευφυΐα και η θεραπευτική ικανότητα ενός φυτού, για το οποίο μπορεί να μην υπάρχουν συμβατικές ταξινομήσεις και κατηγορίες με δυτικούς ιατρικούς όρους. Για παράδειγμα, η διατήρηση ενός φρέσκου φυτού Tulsi (ιερός βασιλικός) στο σπίτι λέγεται ότι θεραπεύει σε επίπεδο δόνησης και αυξάνει την αγάπη στην καρδιά του κατοίκου του σπιτιού.

Το κάρμα είναι η δράση ενός βοτάνου στο σώμα. Για παράδειγμα, τα βότανα που έχουν δράση dīpana θα αυξήσουν την όρεξη και θα αυξήσουν τη χωνευτική φωτιά. Τα βότανα με δράση pācana θα κάψουν ama ή θα καθαρίσουν τις τοξίνες. Τα βότανα που ταξινομούνται στο hṛdaya θα λειτουργήσουν ως τονωτικό της καρδιάς.

Το Ντάτου είναι ο ιστός στον οποίο στοχεύει το βότανο. Υπάρχουν επτά dhātus , ιστοί, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα: λέμφος, αίμα, μυς, λίπος, οστά, νεύρα και αναπαραγωγικός ιστός. Συγκεκριμένα βότανα μπορεί να έχουν συγγένεια με έναν ή πολλούς ιστούς. Το Tulsi είναι ευεργετικό για τον λεμφικό ιστό, ενώ το Neem είναι ευεργετικό για το αίμα και τους λιπώδεις ιστούς.

Τα σρότα είναι τα κανάλια στα οποία λειτουργούν τα βότανα, όπως το κυκλοφορικό σύστημα, το ουροποιητικό σύστημα, το κόλον, το πεπτικό, κ.λπ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένα βότανα για την τόνωση ή τον καθαρισμό ενός σωματικού καναλιού, για παράδειγμα, τα διουρητικά βότανα στο τσάι CCF βοηθούν στον καθαρισμό του του ουροποιητικού συστήματος ( mūtravaha srotas ). Το τζίντζερ είναι υπέροχο για την ενεργοποίηση του πεπτικού συστήματος ( annavaha srotas) .
Ποιοτικά, ένα φρέσκο ​​βότανο είναι πιο ισχυρό από μια κάψουλα, επειδή η ροή της πράνα (ζωτικότητα/δύναμη ζωής) είναι ισχυρότερη, και έτσι το φυτό έχει περισσότερη νοημοσύνη για να δρα μέσα στο σώμα μας. Ομοίως, σε ενεργειακό επίπεδο, τα βότανα στην Αγιουρβέδα θεωρούνται πιο αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται με πρόθεση, καθώς ένα βότανο μπορεί να έχει πολλαπλές χρήσεις.
Η χρήση βοτάνων αναμεμειγμένων σε σκευάσματα με παρόμοιες δράσεις μπορεί επίσης να αυξήσει την ισχύ ενός συγκεκριμένου αποτελέσματος. Λέγεται ότι «ένα φάρμακο πρέπει πάντα να συνοδεύεται από αγάπη και προσευχή». Αυτό ενεργοποιεί την πνευματική θεραπεία που θα πρέπει να συνοδεύει όλες τις σωματικές ή ψυχικές παθήσεις, χωρίς τις οποίες κανένα πρωτόκολλο δεν είναι πλήρες.

Ο χρόνος λήψης ενός βοτάνου είναι μια άλλη πτυχή που θα επηρεάσει την ισχύ και τη δράση του βοτάνου στο σώμα. Για παράδειγμα, η λήψη ενός βοτάνου με άδειο στομάχι το πρώτο πράγμα το πρωί θα είναι πιο ισχυρή από τη λήψη ενός βοτάνου μετά από ένα γεύμα.
Ένας άλλος παράγοντας στις θεραπείες με βότανα της Αγιουρβέδα είναι η anupāna , ή το μέσο μέσω του οποίου χορηγείται ένα βότανο. Διαφορετικοί φορείς βοτάνων, όπως νερό, γάλα, μέλι, γκι, αλόη βέρα, τσάι και βουτυρόγαλα, είναι όλα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιδέξια για να βοηθήσουν ένα βότανο να εργαστεί σε έναν συγκεκριμένο ιστό, κανάλι ή dosha. Τα anupānas όπως το γάλα και η αλόη είναι τα καλύτερα για την Pitta, ενώ η Kapha θα ωφεληθεί από την επίδραση απόξεσης του μελιού.
Με την εξοικείωση με τη μεθοδολογία της θεραπείας με βότανα της Αγιουρβέδα, μπορούμε να είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη διατροφή και τη διατήρηση του εαυτού μας σωστά στο θεραπευτικό μας ταξίδι προς τον Εαυτό.

Ένας αγαπητός δάσκαλος είπε κάποτε, «ένα βότανο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου», κάτι που έχω διαπιστώσει ότι είναι αληθινό ξανά και ξανά. Είθε η διαίσθησή μας να ανοίξει τις πόρτες της ακρόασης των φυτών που μας καθοδηγούν στη μεταμόρφωσή μας προς τη θεραπεία, την υγεία και το φως.

*Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στους Vaidyas και τους θεραπευτές που με καθοδήγησαν με τις γνώσεις τους για τα βότανα.

Αποποίηση ευθύνης : Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής σας πριν συμπληρώσετε με οποιαδήποτε αγιουρβεδικά βότανα.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
www.pexels.com
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.
www.pexels.com
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!
Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.