Κουρκουμάς: Τι μπορεί να πάθετε αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

Κουρκουμάς: Τι μπορεί να πάθετε αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

Η κατανάλωση κουρκουμά κρύβει ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία όταν λαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες.

O κουρκουμάς, γνωστός και ως Curcuma longa, είναι ένα ανθοφόρο φυτό του οποίου οι ρίζες φαίνονται παρόμοιες με αυτές του τζίντζερ αλλά έχουν κιτρινωπό-πορτοκαλί χρώμα αντί για καφέ.

Αν και ο κουρκουμάς έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ωστόσο μελετώνται μερικές αρνητικές παρενέργειες. «Ενώ ο κουρκουμάς είναι ασφαλής για κατανάλωση, η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και πονοκέφαλο», εξηγεί η Lisa Young, PhD, Καθηγήτρια Διατροφής στο New York University. Η κατανάλωση κουρκουμά μπορεί επίσης να επιβραδύνει την πήξη του αίματος λόγω των αντιπηκτικών ιδιοτήτων του, «οι οποίες μπορεί να είναι ευεργετικές για κάποιους αλλά επικίνδυνες για άλλους», προσθέτει h Young.

Η Denise Millstine, MD, ειδικός ολοκληρωμένης ιατρικής στην Mayo Clinic σημειώνει ότι αν και συμφωνεί ότι «ο κουρκουμάς είναι γενικά ασφαλής», υπάρχουν και άλλες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να προσέχουμε.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζω με τον κουρκουμά στην πρακτική μου είναι οι αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα», εξηγεί. Και λέει ότι ορισμένες μορφές του φυτού μπορεί επίσης να προκαλέσουν καούρα.

Συνιστώμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης
Αν και δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση κουρκουμά για καθημερινή λήψη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθορίσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη σκόνης κουρκουμά ως 1,4 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους όταν η σκόνη κουρκουμά χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό στη μαγειρική.

Οι ειδικοί προσθέτουν ότι οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το συμπλήρωμα του κουρκουμά θα πρέπει να διατηρείται μεταξύ 500 και 2.000 χιλιοστόγραμμων ημερησίως, «αλλά μια αποτελεσματική δόση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζει ο καθένας. Όπως με όλα τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την κατανάλωση. Ως εκ τούτου, συνιστάται οι καταναλωτές να κάνουν πάντα μία συζήτηση με τον γιατρό τους».

Λάδι κουρκουμά η κουρκουμέλαιο. Το θεραπευτικό!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr