Χαμηλός καρδιακός ρυθμός: Τι είναι και πότε πρέπει να ανησυχείτε

Χαμηλός καρδιακός ρυθμός: Τι είναι και πότε πρέπει να ανησυχείτε

Η βραδυκαρδία, ή ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός, είναι πιο πιθανή όσο μεγαλώνετε – και μπορεί να είναι σημάδι προβλημάτων υγείας

Περιμένεις το σώμα σου να επιβραδύνει λίγο καθώς γερνάς, αλλά αν αυτή η επιβράδυνση συμβαίνει με την καρδιά σου, τελικά τι είναι αυτό; καλό ή κακό;

Ένας αργός καρδιακός ρυθμός (ή ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός) είναι γνωστός ως βραδυκαρδία και εμφανίζεται συχνά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, υπάρχει περιστασιακή φυσιολογική φθορά στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς», λέει ο καρδιολόγος Jose Baez-Escudero, MD . «Ως αποτέλεσμα, ο κανονικός ρυθμός τείνει να επιβραδύνει».

Ο Δρ Baez-Escudero μοιράζεται πότε πρέπει να ανησυχείτε για τους χαμηλούς καρδιακούς παλμούς — και τα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε.

Τι είναι ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός;
Τι σημαίνει χαμηλός καρδιακός ρυθμός; Οι γιατροί θεωρούν ότι ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός είναι 60 παλμοί ανά λεπτό (bpm) και κάτω. Στην πραγματικότητα, εάν έχετε βραδυκαρδία, θα έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό ηρεμίας κάτω από 60, ακόμη και όταν είστε ξύπνιοι και δραστήριοι. Αντίθετα, ένα φυσιολογικό εύρος είναι 60 έως 100 bpm όταν είστε ξύπνιοι.

Είναι πολύ πιθανό να έχετε αργό καρδιακό ρυθμό και να μην εμφανίσετε συμπτώματα. Ωστόσο, εάν έχετε συμπτώματα αλλά τα αγνοήσετε, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρά προβλήματα.

Συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν αντιμετωπίζετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα και έχετε συσχετισμένο αργό καρδιακό ρυθμό:

Ελλειψη ενέργειας.
Χαμηλή αντοχή.
Ζάλη .
Αδυναμία.
Πόνοι στο στήθος.
Σύγχυση/προβλήματα μνήμης.
Αίσθημα παλμών ή φτερουγίσματα της καρδιάς.

Ποιος καρδιακός ρυθμός είναι πολύ χαμηλός; Εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αργός (κάτω από 60 bmp), αλλά δεν έχετε συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αλλά είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τα σημάδια του προβλήματος, επειδή η βραδυκαρδία σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτεί θεραπεία.

Για παράδειγμα, εάν ο καρδιακός σας ρυθμός πέσει στη δεκαετία του ’30, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλό σας, καθιστώντας πιθανές λιποθυμίες, ζαλάδα και δύσπνοια. Το αίμα μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στους θαλάμους της καρδιάς σας, προκαλώντας συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια .

Αλλάζουν τα εύρη χαμηλών καρδιακών παλμών ανάλογα με την ηλικία/τη δραστηριότητα;
Για τους περισσότερους ανθρώπους που είναι νεότεροι, αθλητές υψηλής προπόνησης και άτομα που ασκούνται τακτικά, ο χαμηλός καρδιακός ρυθμός κατά την άσκηση — που ορίζεται ως κάτω από 60 bpm — είναι φυσιολογικός και υγιής. Εάν είστε σωματικά δραστήριοι, η καρδιά σας αντλεί αίμα πιο αποτελεσματικά.

Το ίδιο ισχύει και για το βραδινό σας snooze. Είναι φυσιολογικό να έχετε χαμηλό καρδιακό ρυθμό ενώ κοιμάστε. Όταν κοιμάστε, ο καρδιακός σας ρυθμός συνήθως επιβραδύνεται στους 40 με 60 παλμούς το λεπτό.

Τι προκαλεί χαμηλό καρδιακό ρυθμό
Πολλά πράγματα μπορούν να επιφέρουν αργό καρδιακό ρυθμό. Οι αιτίες χαμηλού καρδιακού ρυθμού περιλαμβάνουν:

Καρδιακή δυσλειτουργία
Η πιο κοινή αιτία βραδυκαρδίας είναι μια δυσλειτουργία στον φυσικό βηματοδότη της καρδιάς σας, τον φλεβοκομβικό κόμβο. Ελέγχει πόσο γρήγορα οι άνω και κάτω καρδιακοί θάλαμοι αντλούν αίμα μέσω του σώματος.

Μπλοκ AV
Μια άλλη αιτία βραδυκαρδίας είναι ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός ( αποφραγμός AV ), στον οποίο η άνω και κάτω κοιλότητα δεν επικοινωνούν καλά και ως αποτέλεσμα ο καρδιακός σας ρυθμός πέφτει.

«Είναι σαν να έχεις εικονικά ηλεκτρικά καλώδια και καλώδια μέσα στην καρδιά», λέει ο Δρ Baez-Escudero. «Αυτά επιδεινώνονται όσο μεγαλώνουμε. Τα κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε ηλικιωμένους πληθυσμούς μπορούν επίσης συχνά να κάνουν τη βραδυκαρδία πιο σημαντική».

Ηλικία
Η ηλικία είναι ο πιο κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη βραδυκαρδίας. Η πάθηση είναι πιο συχνή μεταξύ των ανδρών και των ατόμων που έχουν οριστεί ως αρσενικά κατά τη γέννηση και στις γυναίκες και στα άτομα που έχουν οριστεί γυναίκες κατά τη γέννηση άνω των 65 ετών.

Ορισμένες ασθένειες ή καταστάσεις
Ασθένεια ή άλλες καταστάσεις μπορεί επίσης να προκαλέσουν βραδυκαρδία. Αυτά περιλαμβάνουν:

Καρδιακά επεισόδια λόγω στεφανιαίας νόσου.
Μια βακτηριακή λοίμωξη στο αίμα που επιτίθεται στην καρδιά σας.
Φλεγμονή του καρδιακού σας μυός.
Χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Πάρα πολύ κάλιο στο αίμα σας.

Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των β-αναστολέων και των αντιαρρυθμικών.
Τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα, ο διαβήτης ή η μακροχρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να κάνουν τη βραδυκαρδία πιο πιθανή, λέει ο Δρ Baez-Escudero.
Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τους χαμηλούς καρδιακούς παλμούς
Εάν ανησυχείτε για χαμηλό καρδιακό ρυθμό, η επίσκεψη στον γιατρό σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις αιτίες. Ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης θα σας ρωτήσει πρώτα για τις συνήθεις δραστηριότητές σας και θα πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση.

Μπορεί να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) για να μετρήσουν τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας, προκειμένου να δουν εάν πυροδοτούν σωστά. Η χρήση μιας 24ωρης οθόνης μπορεί επίσης να βοηθήσει τον γιατρό σας να δει πώς λειτουργεί η καρδιά σας με την πάροδο του χρόνου.

Μόλις αποφασίσουν ότι μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία, ο παροχέας σας θα προσπαθήσει να αποκλείσει φάρμακα ή άλλες προϋπάρχουσες καταστάσεις ως αιτίες. Μερικές φορές, η αλλαγή φαρμάκων ή παρόμοιων στρατηγικών μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Εάν όχι, η εμφύτευση βηματοδότη μέσω ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής είναι η μόνη επιλογή για να επιταχύνετε τον καρδιακό σας ρυθμό, δηλώνει ο Δρ Baez-Escudero.

Αλλά σημειώνει ότι η βραδυκαρδία δεν είναι συχνά επείγουσα κατάσταση, επομένως οι πάροχοι έχουν χρόνο να επιλέξουν τη σωστή θεραπεία.

«Γενικά, η βραδυκαρδία μας δίνει χρόνο για να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να αποκλείσουμε εάν ευθύνεται κάποια άλλη πάθηση», λέει ο Δρ Baez-Escudero. «Στη συνέχεια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τα φάρμακα ή να λάβουμε άλλα μέτρα, αν χρειαστεί».

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr