Το τσάι λερώνει τα δόντια σας; Τρόποι να το απολαύσετε χωρίς να τα λερώσετε.

Το τσάι λερώνει τα δόντια σας; Όλοι γνωρίζουμε ότι ο καφές μπορεί να λερώσει τα δόντια σας, αλλά τι γίνεται με το τσάι; Το τσάι, στην πραγματικότητα,  είναι περισσότερο πιθανό από ότι ο καφές να αποχρωματίσει τα δόντια σας λόγω της μεγαλύτερης περιεκτικότητάς του σε τανίνες.
Το τσάι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να λερώσει τα δόντια σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη τσαγιού, το καθένα με τη μοναδική του δύναμη λεκέδων. Όσο πιο βαθύ είναι το χρώμα του τσαγιού, τόσο πιο πιθανό είναι να λερώσετε τα δόντια σας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΣΑΪ
Εάν δεν είστε ακόμα έτοιμοι να σταματήσετε το τσάι, ένα κιτ λεύκανσης δοντιών μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μακριά τους λεκέδες χωρίς το κόστος μιας επίσκεψης στον οδοντίατρο. Δείτε τις κορυφαίες επιλογές μας για οικονομική λεύκανση δοντιών στο σπίτι .

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους λόγους για τους οποίους το τσάι λερώνει τα δόντια σας. Επίσης, θα καλύψουμε ποια τσάγια είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα για τα δόντια σας. Και τέλος, σας δείχνουμε τις καλύτερες λύσεις για την πρόληψη των λεκέδων από τσάι και τις καλύτερες μεθόδους λεύκανσης δοντιών για να αφαιρέσετε λεκέδες από τσάι από τα δόντια , ώστε να διατηρήσετε το όμορφο λευκό χαμόγελό σας.

Είναι το τσάι κακό για τα δόντια;
Χωρίς ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι τσάι, πολλά άτομα θα δυσκολεύονταν να περάσουν τη μέρα. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτό το δημοφιλές ρόφημα μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο για τον αποχρωματισμό των δοντιών μας από τον καφέ.

Υπάρχουν όμως διακρίσεις και ορισμένα τσάγια λερώνουν τα δόντια περισσότερο από άλλα. Σε αυτήν την ανάρτηση, θα εξηγήσουμε ποια τσάγια είναι τα πιο υγιεινά και τα λιγότερο επιρρεπή σε αποχρωματισμό των δοντιών σας.

Γιατί το τσάι λερώνει τα δόντια σας;
Αυτό οφείλεται στα συστατικά χρώσης θεαφλαβίνες, θεαρουμπιγίνες και θεαβρουνίνες, τα οποία μπορεί όλα να υπάρχουν σε ένα τυπικό φλιτζάνι τσάι. Και όσο πιο δυνατό είναι το τσάι, τόσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη αυτών των συστατικών του τσαγιού να λερώσουν τα δόντια σας.

Το τσάι έχει μεγάλες συγκεντρώσεις τανινών, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών σχηματίζοντας πλάκα στα δόντια σας, που κάνει τα δόντια σας κίτρινα.

Τύποι τσαγιού που λερώνουν περισσότερο τα δόντια
Τόσο το μαύρο τσάι όσο και το τσάι με φρούτα μπορεί να βλάψουν το χρώμα και την κατάσταση των δοντιών σας. Το σμάλτο των δοντιών είναι από τη φύση του πορώδες και μπορεί να απορροφήσει τανίνες από το τσάι σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν αντιαισθητικό καφέ αποχρωματισμό.

Μαύρο τσάι
Το μαύρο τσάι είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Περιέχει αντιοξειδωτικά χαρακτηριστικά και υπάρχουν ενδείξεις ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, με την υψηλή περιεκτικότητά του σε τανίνες, το μαύρο τσάι είναι γνωστό ότι λερώνει τα δόντια περισσότερο από άλλα είδη τσαγιού. Τα δόντια μας φυσικά αποχρωματίζονται και λερώνονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά το μαύρο τσάι μπορεί να επιταχύνει τη χρώση σημαντικά πιο γρήγορα.

Το στάδιο της οξείδωσης είναι αυτό που δίνει στο μαύρο τσάι το χαρακτηριστικό του χρώμα και γεύση, και είναι αυτό που το διακρίνει από το πράσινο και το λευκό τσάι όσον αφορά τη γεύση και την εμφάνιση.

Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι δεν λερώνει τα δόντια σας τόσο πολύ όσο το μαύρο τσάι. Ακόμα, όταν καταναλώνεται συχνά, είναι η κύρια αιτία αποχρωματισμού των δοντιών.

Υπάρχει τσάι που δεν λερώνει τα δόντια;
Το μαύρο και το πράσινο τσάι είναι γνωστά ότι αφήνουν λεκέδες στα δόντια, παρά τα απίστευτα οφέλη τους για την υγεία. Το λευκό τσάι είναι μια υπέροχη εναλλακτική για τους λάτρεις του τσαγιού που θέλουν να ζήσουν τη γεύση του τσαγιού χωρίς λεκέδες. Το λευκό τσάι είναι πιο ανοιχτόχρωμο και χωρίς τις ενώσεις που παράγουν λεκέδες.

Μην υποθέσετε ότι απλώς και μόνο επειδή είναι ανοιχτόχρωμο σημαίνει ότι δεν έχει γεύση. Το λευκό τσάι, όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, παρασκευάζεται από το ίδιο φυτό.

Τσάι μέντας
Η αναζωογονητική γεύση του τσαγιού μέντας το καθιστά μια δημοφιλή επιλογή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν προσφέρει μια ζεστή και ελκυστική αίσθηση. Οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν όταν μάθουν ότι το τσάι μέντας είναι απίθανο να λερώσει τα δόντια, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή τσαγιού. Μπορεί να προκαλέσει μικρούς λεκέδες μόνο όταν το πίνετε σε μεγάλες ποσότητες.

Σε σύγκριση με άλλα υγρά όπως ο καφές, το μαύρο τσάι ή το κόκκινο κρασί, το τσάι μέντας είναι πολύ λιγότερο πιθανό να δημιουργήσει ορατούς λεκέδες.

Τσάι βοτάνων
Η ικανότητα του τσαγιού από βότανα να λερώνει τα δόντια καθορίζεται κυρίως από το είδος του τσαγιού από βότανα που καταναλώνεται. Επειδή τα περισσότερα αφεψήματα από βότανα είναι «τισάνες» και όχι πραγματικές ποικιλίες τσαγιού, δεν αποχρωματίζουν τα δόντια. Ωστόσο, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε οξύ και τανίνη του τισανίου, καθώς και η ισχύς παρασκευής του, τόσο πιο πιθανό είναι να λεκιάσει τα δόντια.

Γιατί ορισμένα τσάγια λερώνουν τα δόντια περισσότερο από άλλα;
Η ποσότητα της χρώσης εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε τανίνες και άλλους παράγοντες. Μάθετε για τα συστατικά του τσαγιού που προκαλούν λεκέδες στα δόντια παρακολουθώντας αυτό το βίντεο.
Τσάι που δεν λερώνει τα δόντια
Ακολουθούν μερικοί τύποι τσαγιού που δεν λερώνουν τα δόντια σας ή αφήνουν ελαφρύ αποχρωματισμό εάν καταναλωθούν πολύ:

λευκό τσάι
Τσάι μέντας
Τσάι Rooibos
Yerba Mate
8 συμβουλές για να αποτρέψετε τους λεκέδες από τσάι στα δόντια
Για μερικούς ανθρώπους, η αλλαγή σε ένα διαφορετικό τσάι ή η διακοπή του τσαγιού και του καφέ εντελώς μπορεί να είναι δύσκολη. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε λεκιασμένα δόντια για το υπόλοιπο της ζωής σας. Ενώ μπορεί να έχετε ακόμα υπολειπόμενο λεκέ στα δόντια σας, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές επιλογές για την αφαίρεση λεκέδων από τσάι από τα δόντια σας.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να αποτρέψετε και να απαλλαγείτε από λεκέδες από τσάι στα δόντια σας:

Αφού πιείτε μαύρο τσάι, ξεπλύνετε αμέσως το στόμα σας με νερό ή στοματικό διάλυμα. Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σκουρόχρωμου υγρού που μπορεί να έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια.

Περιορίστε την κατανάλωση τσαγιού. Θα παρατηρήσετε πιο σοβαρούς λεκέδες εάν καταναλώνετε τακτικά μαύρο τσάι. Η ευκολότερη στρατηγική για να περιορίσετε την ποσότητα της χρώσης είναι να πίνετε λιγότερο μαύρο τσάι.
Πιείτε διαφορετικά τσάγια. Το πράσινο, το λευκό και το μέντα λεκιάζουν λιγότερο από το μαύρο τσάι. Αλλά μείνετε μακριά από το τσάι με κουρκουμά εάν ανησυχείτε για λεκέδες.
Βουρτσίστε και χρησιμοποιήστε νήμα τακτικά. Τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ, βουρτσίζετε και βουρτσίζετε τα δόντια σας με νήμα. Το βούρτσισμα και το νήμα μετά την κατανάλωση ενός σκουρόχρωμου ροφήματος είναι επίσης μια καλή ιδέα.
πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από τσάι από τα δόντια
Αυξήστε την πρόσληψη λειαντικών τροφών. Λειαντικά ή τραγανά τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των τανινών. Τα μήλα, τα αγγούρια, τα καρότα, το σέλινο, τα ραπανάκια και τα κράκερ ρυζιού είναι παραδείγματα λειαντικών τροφών που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.
Χρησιμοποιήστε ένα καλαμάκι. Όταν πίνετε μαύρο τσάι, μια άλλη εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καλαμάκι. Αυτό θα εμποδίσει τις τανίνες να έρθουν σε επαφή με το μπροστινό μέρος του δοντιού, αποτρέποντας τον αποχρωματισμό της επιφάνειας.

Ρίξτε λίγο γάλα στο τσάι σας. Η ποσότητα των τανινών σε ένα σκουρόχρωμο ρόφημα δεν μειώνεται με την προσθήκη γάλακτος. Ωστόσο, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να κολλήσουν οι τανίνες στα δόντια σας, επειδή η πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.

Εξετάστε τις επιλογές σας για λεύκανση. Λωρίδες λεύκανσης δοντιών και ειδική οδοντόκρεμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι για να βοηθήσουν στην αφαίρεση των λεκέδων. Οι περισσότερες οδοντιατρικές κλινικές παρέχουν πλέον υπηρεσίες λεύκανσης στο ιατρείο. Είναι πιο ακριβές από τις θεραπείες στο σπίτι, αλλά είναι και πιο αποτελεσματικές.

Πώς να αποτρέψετε τους λεκέδες από τσάι στα δόντια
Το ξέπλυμα του στόματός σας με νερό αμέσως μετά την κατανάλωση τσαγιού βοηθά στην πρόληψη των λεκέδων τσαγιού στα δόντια σας. Επίσης, μπορείτε να πίνετε διαφορετικά τσάγια. Βουρτσίζετε  τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Πώς να πίνετε τσάι χωρίς λεκέδες
Για να πιείτε τσάι χωρίς να λερώσετε τα δόντια σας, μπορείτε είτε να το πιείτε χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι είτε να αλλάξετε σε άλλο είδος τσαγιού που λερώνει λιγότερο. Ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό αφού πιείτε τσάι.

Πώς να αφαιρέσετε λεκέδες από τσάι από τα δόντια
Έχετε μερικές επιλογές για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από τσάι από τα δόντια σας, ανάλογα με το πόσο σοβαροί είναι οι λεκέδες. Εξετάστε την επαγγελματική λεύκανση δοντιών ή σπιτικές θεραπείες όπως η μαγειρική σόδα.

Λόγω της υψηλής οξύτητας και της περιεκτικότητάς του σε τανίνες, το τσάι είναι μια σημαντική πηγή λεκέδων στα δόντια, εκτός από άλλα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές και η σόδα . Η εναλλαγή σε μια διαφορετική ποικιλία τσαγιού, όπως το τσάι μέντας, το λευκό τσάι, το τσάι rooibos ή το yerba mate, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το λεκέ των δοντιών σας.

Δεν είναι δύσκολο να αποφύγετε τα λεκιασμένα δόντια και να αφαιρέσετε τους υπάρχοντες λεκέδες. Η απλή μετάβαση σε φιλικά προς τα δόντια τσάι, η μείωση της κατανάλωσης τσαγιού ή ο καθαρισμός και το βούρτσισμα των δοντιών σας αμέσως μετά την κατανάλωση του τσαγιού σας, θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε τη συσσώρευση λεκέδων στα δόντια σας.

Εάν έχετε μόνιμους λεκέδες στα δόντια σας από την κατανάλωση τσαγιού, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για μια ασφαλή θεραπεία λεύκανσης δοντιών ή αγοράστε μια λύση χωρίς ιατρική συνταγή που έχει αποδειχθεί και εγκριθεί από την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA ) .

Μπορείτε να πιείτε τσάι μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας;
Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι καλό για τα δόντια σας μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο σας προσωρινά. Επομένως, είναι καλή ιδέα να περιμένετε τριάντα λεπτά μετά το βούρτσισμα πριν πιείτε τσάι.

Το τσάι κιτρινίζει τα δόντια σας;
Το μαύρο τσάι είναι γνωστό ότι αφήνει κίτρινους λεκέδες στα δόντια σας. Αυτό συμβαίνει επειδή το τσάι περιέχει τανίνες, οι οποίες προκαλούν αποχρωματισμό όταν έρχονται σε επαφή με τους πόρους του σμάλτου των δοντιών σας.

Το μαύρο τσάι λερώνει τα δόντια;
Το μαύρο τσάι έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, αλλά περιέχει τανίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι λερώνουν τα δόντια σας με την πάροδο του χρόνου. Το μαύρο τσάι λεκιάζει περισσότερο από άλλα τσάγια, όπως το λευκό τσάι ή το τσάι μέντας.

Το πράσινο τσάι λερώνει τα δόντια;
Το πράσινο τσάι είναι λιγότερο πιθανό να αποχρωματίσει τα δόντια σας από το μαύρο τσάι. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται συχνά, μπορεί να αφήσει έναν θαμπό γκρίζο λεκέ, ενώ το μαύρο τσάι αφήνει έναν πιο κιτρινωπό-καφέ λεκέ.

Το λευκό τσάι λερώνει τα δόντια;
Επειδή το λευκό τσάι είναι πιο ανοιχτόχρωμο και στερείται των συστατικών που δημιουργούν λεκέδες, δεν λερώνει τα δόντια σας όσο το μαύρο τσάι. Εάν θέλετε να αποφύγετε τους λεκέδες, μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

Το τσάι μέντας λερώνει τα δόντια;
Το τσάι μέντας είναι απίθανο να λερώσει τα δόντια σας. Δεν έχει τα στοιχεία που λερώνουν τα δόντια που περιέχονται στο μαύρο τσάι. Ως εκ τούτου, το τσάι μέντας είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για την πρόληψη λεκέδων από τσάι.

Το τσάι από βότανα λερώνει τα δόντια;
Η δυνατότητα του τσαγιού από βότανα να αποχρωματίσει τα δόντια εξαρτάται κυρίως από το είδος του τσαγιού από βότανα που καταναλώνεται. Τα περισσότερα αφεψήματα από βότανα δεν λεκιάζουν τα δόντια, καθώς είναι «τισανικά» και όχι αληθινά είδη τσαγιού.

Το τσάι τζίντζερ λερώνει τα δόντια;
Το τσάι τζίντζερ δεν λερώνει τα δόντια σας. Αντίθετα, μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών σας. Οι ενώσεις του τσαγιού τζίντζερ μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των βακτηρίων του στόματος και να ωφελήσουν τη συνολική στοματική σας υγεία.

Το παγωμένο τσάι λερώνει τα δόντια σας;
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το παγωμένο τσάι θα λερώσει τα δόντια σας λιγότερο από το ζεστό τσάι, καθώς η ποσότητα των μορίων λεκέδων είναι μικρότερη. Ωστόσο, προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τη ζάχαρη, η οποία μπορεί να βλάψει τα δόντια σας.

Είναι εντάξει να πίνετε τσάι μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας;
Το βούρτσισμα των δοντιών σας είναι ευεργετικό μακροπρόθεσμα, αλλά μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο σας προσωρινά. Επομένως, περιμένετε τριάντα λεπτά μετά το βούρτσισμα πριν πιείτε τσάι ή άλλα ροφήματα.

www.dentaly.org

https://www.mystikaomorfias.gr/product/%ce%bb%ce%ac%ce%b4%ce%b9-%ce%b5%ce%bb%ce%af%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%cf%8c-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b1%ce%bd/