Κατά Της Αρθρίτιδας Χεριών. 5 Εύκολες Ασκήσεις Γιόγκα για Κινητικότητα και Ευκολία .

Τα χέρια μας μάς επιτρέπουν να κάνουμε τα πάντα, από την κηπουρική μέχρι το παίξιμο πιάνου έως την υγιεινή πρακτική της γιόγκα. Δώστε στα χέρια σας λίγο TLC με αυτές τις 5 ασκήσεις χεριών γιόγκα. Αυτές οι υγιεινές κινήσεις είναι εύκολο να τις συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Τα δάχτυλα και τα χέρια έχουν πολλές μικρές αρθρώσεις που πρέπει να συνεργάζονται ομαλά για να επιτρέψουν τα πάντα, από το γράψιμο και το δέσιμο των παπουτσιών σας μέχρι το παίξιμο πιάνου. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις με την πάροδο του χρόνου μπορούν να προκαλέσουν «φθορά» στους συνδέσμους και τις αρθρώσεις του χεριού, οδηγώντας στην ανάπτυξη αρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις των δακτύλων μπορεί να διογκωθούν, να γίνουν δύσκαμπτες και επώδυνες, καθιστώντας τις καθημερινές εργασίες δύσκολες. Η ενασχόληση με απλές ασκήσεις χεριών γιόγκα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και στην αποκατάσταση της κινητικότητας.

Τι Είναι Η Αρθρίτιδα Χεριών;

Ενώ συνδέουμε τα αρθριτικά χέρια με την ηλικία, τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν στα 40 σας. Κατάγματα, εξαρθρήματα και επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή υπερβολική χρήση είναι κοινές αιτίες .

Στις υγιείς αρθρώσεις , τα οστά έχουν έναν ολισθηρό ιστό που ονομάζεται χόνδρος που καλύπτει τα άκρα των οστών όπου συναντώνται οι αρθρώσεις, επιτρέποντάς τους να κινούνται ομαλά. Ο χόνδρος λιπαίνεται από αρθρικό υγρό . Όταν ο χόνδρος διασπάται και φθείρεται, τα οστά τρίβονται μεταξύ τους και ο αρθρικός χιτώνας γίνεται κολλώδης, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Η αρθρίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε από τα 27 οστά του χεριού, αλλά είναι πιο συχνή στη βάση του αντίχειρα και στην άρθρωση που βρίσκεται πιο κοντά στα άκρα των δακτύλων.

Για να αντιμετωπίσετε τον πόνο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι ασκήσεις χεριών γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις, να διατηρούν τους συνδέσμους και τους τένοντες ευέλικτους και να αυξάνουν την παραγωγή αρθρικού υγρού.

Τροποποιήσεις Γιόγκα Για Αρθριτικά Χέρια
Τα άτομα με αρθρίτιδα των χεριών μπορεί να χρειαστεί να κάνουν τροποποιήσεις σε στάσεις που φέρουν βάρος, όπως η πόζα σκύλου που βλέπει προς τα κάτω (Adho Mukha Svanasana). Για παράδειγμα, η χρήση μιας σφήνας αφρού κάτω από τα χέρια μπορεί να μειώσει την πίεση στα δάχτυλα και τους καρπούς. Μια άλλη επιλογή είναι να κάνετε γροθιές ή να ακουμπήσετε τους πήχεις στο πάτωμα.

Η εκμάθηση και η εξάσκηση παραλλαγών για ασάνες που φέρουν βάρος στο χέρι και τον καρπό είναι μια καλή πρακτική για δασκάλους και μαθητές κάθε ηλικίας.

5 Ασκήσεις Χεριών Γιόγκα Για Κινητικότητα Και Ευκολία
Μπορείτε επίσης να κάνετε στάσεις γιόγκα ειδικά σχεδιασμένες για να αυξάνουν την κινητικότητα και να απαλύνουν τυχόν δυσκαμψία και πόνο στα χέρια σας.

Εδώ είναι πέντε (5) για να ξεκινήσετε:

1. ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΧΕΡΙΩΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΡΠΟΥ

Ξεκινήστε κρατώντας τα χέρια σας μπροστά σας, με τις παλάμες ανοιχτές.
Στη συνέχεια, αρχίστε να κυκλώνετε αργά τους καρπούς. Αφήστε τα δάχτυλα να κινηθούν με οποιονδήποτε τρόπο για να ενθαρρύνετε την κυκλοφορία σε ολόκληρο το χέρι.
Αναπνεύστε εύκολα καθώς κυκλώνετε τα χέρια και τους καρπούς σας 3 έως 5 φορές.
Φροντίστε να κάνετε κύκλους προς την αντίστροφη κατεύθυνση 3 έως 5 φορές.
Κάντε παύση όταν τελειώσετε με τα χέρια στην αγκαλιά σας και παρατηρήστε τυχόν αισθήσεις.

2. ΧΕΡΙΑ LOTUS
Τα χέρια Lotus είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι ασκήσεις χεριών γιόγκα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της δύναμης και της ευελιξίας των χεριών και των αρθρώσεων.
Τοποθετήστε τις παλάμες σας μαζί μπροστά από το στήθος σας.
Πιέζοντας όλα τα δάχτυλα, τραβήξτε τις φτέρνες των χεριών σας 2 έως 3 φορές.
Στη συνέχεια, πιέστε τις φτέρνες και τις παλάμες των χεριών σας μαζί καθώς χωρίζετε τα δάχτυλα.
Επαναλάβετε 1 με 2 ακόμη φορές, αναπνέοντας εύκολα και σταθερά.

3. ΔΑΧΤΥΛΑ ΚΑΘΡΕΦΤΗ Mirror Fingers μια άσκηση χεριών γιόγκα που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των αρθρώσεων
Με τις παλάμες ακόμα πιεσμένες μεταξύ τους, με μια εισπνοή διαχωρίστε μόνο τους αντίχειρες.
Εκπνέοντας, φέρτε τα ξανά μαζί.
Κάνετε αυτό με κάθε σετ δακτύλων, χωρίζοντας το δείκτη, το μεσαίο, το δαχτυλίδι και τα ροζ δάχτυλα.
Αντιστρέψτε τη σειρά, ξεκινώντας με το ροζ δάχτυλό σας και τελειώνοντας με τους αντίχειρες.
Αυτή η άσκηση είναι καλή και για τον εγκέφαλό σας!

https://www.youtube.com/watch?v=LehkTdGXxjc

 

4. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΧΕΡΙΩΝ: ΠΟΔΙ ΠΑΠΙΑΣ, ΝΥΧΙ ΑΡΚΟΥΔΑΣ, ΡΑΜΦΟΣ ΠΟΥΛΙΟΥ, ΠΟΔΙ

Στη συνέχεια, με τεντωμένα τα χέρια, απλώστε τα δάχτυλά σας διάπλατα σε μια εισπνοή, φανταζόμενος ιστός ανάμεσα στα δάχτυλα σαν πόδι πάπιας.
Καθώς εκπνέετε, λυγίστε ελαφρά τα δάχτυλα σαν νύχι αρκούδας.
Στη συνέχεια, φέρτε τα άκρα των δακτύλων και τον αντίχειρα μαζί σαν να σχηματίζετε ένα ράμφος πουλιού καθώς εισπνέετε.
Τέλος, εκπνεύστε, κάνοντας μια γροθιά, τον αντίχειρα προς τα έξω.
Επαναλάβετε αυτές τις κινήσεις με τη σειρά αρκετές φορές. Κινηθείτε αργά και με επίγνωση.

5. ΧΕΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥ
Τώρα φανταστείτε ότι έχετε ένα πληκτρολόγιο πιάνου μπροστά σας. Κουνήστε όλα τα δάχτυλά σας σαν να παίζετε ένα πολύ γρήγορο μουσικό κομμάτι.
Στη συνέχεια, τίναξε τα χέρια σου.
Αφήστε τους να ξεκουραστούν στην αγκαλιά σας για μερικές αναπνοές, παρατηρώντας πώς νιώθουν.
Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις χεριών γιόγκα τακτικά μπορεί να βοηθήσει να φέρει την κυκλοφορία στις αρθρώσεις των χεριών και να διευκολύνει την ακαμψία και την ενόχληση που συνοδεύει την αρθρίτιδα.

Να είστε καλά και να απολαμβάνετε πιο υγιείς αρθρώσεις!

https://www.mystikaomorfias.gr/product/%ce%ad%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b8%ce%bf%ce%ba%ce%ac%ce%bc%ce%b7%ce%bb%ce%bf%cf%85-%cf%83%ce%b2%ce%ae%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%bf-%cf%81%cf%85%cf%84%ce%af%ce%b4%cf%89-2/