Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%

Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%

Μελέτες φαίνεται να δείχνουν ότι οι πράσινες μπανάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά κάποιους τύπους καρκίνου.

Μια πρωτοποριακή ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται συνήθως σε τρόφιμα όπως η βρώμη και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου. Η δοκιμή CAPP2 περιελάμβανε σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες παγκοσμίως που πάσχουν από το σύνδρομο Lynch και διευθύνονταν από ειδικούς των Πανεπιστημίων του Newcastle και του Leeds. Δεδομένα από την Cancer Research UK δείχνουν ότι το σύνδρομο Lynch, που προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη, επηρεάζει περίπου 1 στους 300 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτή η γενετική ανωμαλία αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο Lynch έχουν πιθανότητα έως και 80% στη ζωή τους να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου και είναι επίσης ευαίσθητα σε άλλες μορφές καρκίνου σε μικρότερες ηλικίες σε σύγκριση με τον μέσο άνθρωπο.

Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι η σταθερή πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου, που επίσης αναγνωρίζεται ως ζυμώσιμη ίνα, σε μια μέση περίοδο 2 ετών, δεν επέδειξε αισθητή επίδραση στους καρκίνους του παχέος εντέρου. Ωστόσο, μείωσε σημαντικά την εμφάνιση καρκίνων σε άλλες περιοχές του σώματος κατά πάνω από 50%. Ο αντίκτυπος ήταν ιδιαίτερα αισθητός σε περιπτώσεις καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού, όπως του οισοφάγου, του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτό το αποτέλεσμα παρέμεινε για μια δεκαετία αφότου οι συμμετέχοντες στη μελέτη διέκοψαν το συμπλήρωμα. Αυτή η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, ακολούθησε μια διπλά τυφλή μεθοδολογία και σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί την πρόοδο για 10 χρόνια.

Ανθεκτικό άμυλο και ο κίνδυνος καρκίνου

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, ζυμώνει στο παχύ έντερο, τροφοδοτώντας ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Στην πραγματικότητα δρα σαν διαιτητική ίνα στο πεπτικό σύστημα. Αυτό το είδος αμύλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο.

Ο John Mathers, καθηγητής Ανθρώπινης Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, είπε στο The Brighter Side:«Πιστεύουμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων και μειώνοντας αυτούς τους τύπους χολικών οξέων που μπορούν να βλάψουν το DNA μας και τελικά να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Διαπιστώσαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει ένα φάσμα καρκίνων κατά περισσότερο από 60%.

Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο άνω μέρος του εντέρου. Αυτό είναι σημαντικό καθώς οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν διαγιγνώσκονται νωρίς». Η δοκιμή αποκάλυψε επίσης ότι η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%, γεγονός που οδήγησε στο NICE (το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας Υγείας και Φροντίδας) να συστήσει την ασπιρίνη σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο καρκίνου. Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%

Η δοκιμή CAPP2 Μεταξύ 1999 και 2005, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες άρχισαν να παίρνουν είτε ανθεκτικό άμυλο σε μορφή σκόνης κάθε μέρα για 2 χρόνια, είτε ασπιρίνη ή εικονικό φάρμακο. Στο τέλος του σταδίου θεραπείας, δεν υπήρχε συνολική διαφορά μεταξύ εκείνων που είχαν λάβει ανθεκτικό άμυλο ή ασπιρίνη και εκείνων που δεν είχαν λάβει. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα προέβλεψε κάτι πιο μακροπρόθεσμο. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, υπήρξαν μόλις 5 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα μεταξύ των 463 συμμετεχόντων που είχαν λάβει ανθεκτικό άμυλο σε σύγκριση με 21 μεταξύ των 455 που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

Ο καθηγητής Tim Bishop, στο Πανεπιστήμιο του Leeds, ο οποίος διεξήγαγε επίσης τη δοκιμή, είπε: «Τα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά, αλλά το μέγεθος της προστατευτικής επίδρασης στην ανώτερη γαστρεντερική οδό ήταν απροσδόκητο, επομένως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την αναπαραγωγή αυτών των ευρημάτων». Ο καθηγητής Mathers είπε: «Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να ληφθεί ως συμπλήρωμα σκόνης και βρίσκεται φυσικά στα μπιζέλια, τα φασόλια, τη βρώμη και άλλα αμυλούχα τρόφιμα.

Αυτός ο τύπος αμύλου έχει πολλά οφέλη για την υγεία και λιγότερες θερμίδες από το κανονικό άμυλο. Πιστεύουμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να να μειώσει την ανάπτυξη καρκίνου αλλάζοντας τον βακτηριακό μεταβολισμό των χολικών οξέων και να μειώσει αυτούς τους τύπους χολικών οξέων που μπορούν να βλάψουν το DNA μας και τελικά να προκαλέσουν καρκίνο. Ωστόσο, αυτό χρειάζεται περαιτέρω έρευνα».

Η ομάδα ηγείται τώρα της διεθνούς δοκιμής CaPP3, με πάνω από 1.800 άτομα με σύνδρομο Lynch να έχουν εγγραφεί για να διερευνήσουν εάν μικρότερες, ασφαλέστερες δόσεις ασπιρίνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Η έρευνα χρηματοδοτείται από την Cancer Research UK, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία. Οι πράσινες μπανάνες μπορούν να προλάβουν και να μειώσουν τον καρκίνο κατά περισσότερο από 60%

The Issue

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr