NAD+: Το συμπλήρωμα για τη μακροζωία – Αντιστρέφει τη γήρανση των κυττάρων

NAD+: Το συμπλήρωμα για τη μακροζωία – Αντιστρέφει τη γήρανση των κυττάρων

Το συμπλήρωμα διατροφής που υπόσχεται ότι προλαμβάνει την παχυσαρκία και την άνοια, προωθώντας τη μακροζωία. Τι λένε οι ειδικοί.

Το κυνήγι της αθανασίας –ή έστω της μακροζωίας- είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος, με αμέτρητους επιστήμονες, βασιλιάδες και δρυΐδες να έχουν ανά τα έτη αναζητήσει το «μαγικό ελιξίριο» που θα μπορούσε να σταματήσει τη γήρανση, χωρίς όμως καμία επιτυχία.

Ελένη Μπορμπόλη 
Το προσδόκιμο όριο επιβίωσης έχει ανεβεί σημαντικά μέσα στους αιώνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως διότι πλέον, στον ανεπτυγμένο κόσμο, μπορούμε να προλαμβάνουμε και να θεραπεύουμε περισσότερες ασθένειες και ατυχήματα από ποτέ, ενώ έχει μειωθεί σημαντικά και η βρεφική θνησιμότητα. Ωστόσο, η maximum διάρκεια ζωής παραμένει πάνω – κάτω η ίδια, ήδη από την εποχή του Πλάτωνα, ο οποίος εκτιμάται ότι έζησε περίπου 80 χρόνια.

Μάλιστα, στις ΗΠΑ, το προσδόκιμο όριο επιβίωσης πέφτει συνεχόμενα τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικότερα, ανάλυση του Harvard αναφέρει ότι τα αίτια εντοπίζονται κυρίως στην αύξηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, των αυτοκτονιών, των υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών, καθώς και της πανδημίας του κορονοϊού.

Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι πως η επιστήμη έχει σημειώσει καλπάζουσα πρόοδο στην τομέα της γεροντολογίας και πλέον έχουμε μια καλύτερη ιδέα σε σχέση με το πώς και γιατί γερνάμε, καθώς και με το τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε ζωντανοί και υγιείς για περισσότερο.

Έχουμε ήδη μιλήσει στο παρελθόν για τη δίαιτα που έχουν δημοσίως παραδεχθεί πως ακολουθούν διάφοροι δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκ, με σκοπό τη μακροζωία και τη διαχείριση του βάρους τους  καθώς και για τα 4 τρόφιμα που μοιάζουν υγιεινά, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων .

Εντούτοις, η αναζήτηση ενός «θαυματουργού χαπιού» που θα μπορούσε να μας κάνει να ζήσουμε περισσότερο ποτέ δε σταμάτησε και, καταπώς φαίνεται, αποδίδει καρπούς.

Πλέον, κυκλοφορούν στο εμπόριο από πολλές εταιρίες και κάτω από διάφορες επωνυμίες, συμπληρώματα διατροφής τα οποία υπόσχονται πως όχι μόνο «παγώνουν» το χρόνο, αλλά ότι μπορούν και να… αντιστρέψουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Συμπληρώματα NAD+ και NMN: Επαναστατική ανακάλυψη ή περαστική μόδα;
Το πολυσυζητημένο «NAD+» ουσιαστικά είναι ένα συνένζυμο, το οποίο είναι απαραίτητο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της μακροζωίας, του ανοσοποιητικού μας συστήματος και των «επισκευών» του γενετικού μας υλικού (οι οποίες από μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας θεωρείται πως διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αναφορικά με τη γήρανση).

Ή, όπως εξήγησε πιο απλά ο δρ. Charles Brenner, που ερευνά για χρόνια την εν λόγω ουσία και ανακάλυψε μια από τις πρόδρομες ουσίες του NAD+ (NR), στο «Very Well Health»: «Το NAD είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική λειτουργία και μας επιτρέπει να μετατρέπουμε το φαγητό σε ενέργεια, αλλά και να χτίζουμε και να επισκευάζουμε το σώμα μας».

Το συγκεκριμένο συνένζυμο μειώνεται όσο γερνάμε. Παράλληλα, μείωση παρατηρείται και όταν κάνουμε καθιστική ζωή, ακολουθούμε διατροφή υψηλή σε ζάχαρη, προσλαμβάνουμε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ή όταν αρρωσταίνουμε (ιδίως από νόσους που σχετίζονται με την ηλικία).

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν μειώνονται τα επίπεδα NAD+ στον οργανισμό, η έλλειψη αυτή σχετίζεται με περισσότερα σημάδια γήρανσης, εκφυλισμό του νευρικού συστήματος, ασθένειες του μεταβολισμού, καθώς και αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Προκαταρκτικές μελέτες σε ποντίκια έχουν διαπιστώσει ότι λαμβάνοντας μεγαλύτερες δόσεις συμπληρωμάτων που αυξάνουν τη συγκέντρωση του NAD+ στον οργανισμό, τα τρωκτικά ήταν κατά μέσο όρο πιο υγιή, έζησαν περισσότερο και εμφάνισαν καθυστερημένα σημάδια γήρανσης.

Όσον αφορά τους ανθρώπους, έρευνες αναφέρουν ότι τα εν λόγω συμπληρώματα αυξάνουν την αθλητική επίδοση στους ηλικιωμένους, αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και μειώνουν τη φλεγμονή.

Η μέχρι τώρα βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι τα επίπεδα του NAD+ μπορούν να αυξηθούν με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής, με τις βασικές επιλογές να είναι 3: μπορούμε να πάρουμε απευθείας συμπληρώματα «NAD+» ή να λάβουμε μια πρόδρομο ουσία («NMN» ή «NR»), η οποία μετατρέπεται χημικά από τον οργανισμό μας σε «NAD+». Η δεύτερη επιλογή φαίνεται να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα, με βάση τις μέχρι τώρα έρευνες, καθώς τα συμπληρώματα «NAD+» είναι δυσκολότερο να απορροφηθούν από το ανθρώπινο σώμα.

«Τα επίπεδα NAD στο σώμα μας απειλούνται όταν είμαστε υπέρβαροι, έχουμε μεταβολικές δυσλειτουργίες, εκτιθέμεθα στον ήλιο, αντιμετωπίζουμε κάποια μόλυνση ή φλεγμονή, ή ακόμα και όταν έχουμε τραυματιστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπληρώματα ουσίας πρόδρομης στο NAD μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία», εξηγεί ο δρ. Brenner.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα δείγματα σχετικά με τα συμπληρώματα NMN και NR είναι πολλά υποσχόμενα, εντούτοις δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, ή πανάκεια.

Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι, μέχρι στιγμής, δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν τα ευρήματα πάνω στα τρωκτικά θα είναι παρεμφερή και για τους ανθρώπους. Από αυτά που έχουμε δει ως τώρα, τα συμπληρώματα αυτά θα μπορούσαν να είναι ωφέλιμα και για τους ανθρώπους όσον αφορά ορισμένες παθήσεις αλλά δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν με βεβαιότητα ότι προωθούν τη μακροζωία.

Παρόλα αυτά, πολλοί είναι οι επιστήμονες (και κυρίως οι διάφορες διάσημες διαδικτυακές προσωπικότητες της επιστημονικής κοινότητας) όπως ο καθηγητής γενετικής του Harvard, David Sinclair και ο καθηγητής νευροεπιστήμης του Stanford, Andrew Huberman.

Αξίζει, εντούτοις, να τονιστεί ότι δεν είναι γνωστές οι παρενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν οι συγκεκριμένες ουσίες για τον άνθρωπο, μακροπρόθεσμα. Εάν, λοιπόν, σκέφτεστε να λάβετε το συγκεκριμένο συμπλήρωμα, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε σχετικά με το γιατρό σας, ο οποίος θα σας δώσει εξειδικευμένες συμβουλές με βάση τη δική σας φυσική κατάσταση και τις ανάγκες σας.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr