Ταυρίνη: Πού βρίσκεται η ουσία που έχει αντιγηραντικά αποτελέσματα

Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που συντίθεται στον οργανισμό από την κυστεΐνη, θεωρείται πως μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
THETOC 
ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΥ ΚΟΥΡΛΙΜΠΙΝΗ

Η ταυρίνη, ένα αμινοξύ που συντίθεται στον οργανισμό από την κυστεΐνη, θεωρείται πως μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.
Τα επίπεδά της μειώνονται καθώς μεγαλώνουμε. Όμως μια νέα έρευνα δείχνει ότι η λήψη ταυρίνης μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμη και να αναστρέψει τη γήρανση σε ζώα, όπως τα ποντίκια και οι πίθηκοι.
Έρευνα που είχε δημοσιευτεί τον Ιούνιο στο περιοδικό Science, έδειχνε ότι το συμπλήρωμα ταυρίνης, με καθημερινή λήψη, είχε παρατείνει τη διάρκεια ζωής ποντικιών κατά τουλάχιστον 10%. Μάλιστα, όχι μόνο έζησαν περισσότερο, αλλά ήταν και πιο υγιή.

Τα ποντίκια ήταν 14 μηνών στην αρχή του πειράματος. Αυτή η ηλικία θεωρείται ισοδύναμη με αυτή ενός ανθρώπου 45 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ποντίκια που λάμβαναν συμπληρώματα ταυρίνης κάθε μέρα έζησαν 10% έως 12% περισσότερο από τα ποντίκια που δεν έλαβαν.

Επιπλέον, “ήταν πιο αδύνατα, είχαν αυξημένη ενέργεια, αυξημένη οστική πυκνότητα, βελτιωμένη μνήμη και καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα”, είπε στο BBC News ο Δρ Vijay Yadav, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχε στη μελέτη.

Οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης να χορηγήσουν ταυρίνη σε πιθήκους 15 ετών για έξι μήνες και παρατήρησαν θετικές μεταβολές στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στο βάρος και στην υγεία των οστών, σύμφωνα με το BBC News.

Παρά τα πρωτοποριακά αποτελέσματα, ο Yadav δεν προτείνει ακόμα στους ανθρώπους να
λαμβάνουν συμπληρώματα ταυρίνης.

“Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές”, είπε. Ο ίδιος πάντως απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εάν παίρνει ο ίδιος συμπληρώματα ταυρίνης.

Τι είναι η ταυρίνη
Η ταυρίνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα, στα οστρακοειδή και σε γαλακτοκομικά. Προστίθεται επίσης σε ενεργειακά ποτά.

Αποτελεί σημαντικό συστατικό της χολής και μπορεί να βρεθεί στο παχύ έντερο, και αντιπροσωπεύει μέχρι και το 0,1% του συνολικού σωματικού βάρους του σώματος. Η ταυρίνη έχει πολλούς βιολογικούς ρόλους, όπως η σύζευξη των χολικών οξέων, η αντιοξειδωτική δράση, η ωσμορύθμιση, η σταθεροποίηση μεμβράνης και ο συντονισμός ης σηματοδότησης ασβεστίου. Είναι απαραίτητη για την καρδιαγγειακή λειτουργία και την ανάπτυξη και λειτουργία του σκελετικού μυός, του αμφιβληστροειδούς και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

thetoc.gr

https://www.mystikaomorfias.gr/2023/08/29/me-afto-to-vradino-tha-chaseis-kila-kai-tha-eisai-panta-chortasmenos/