Γιατί οι άγουρες μπανάνες είναι καλύτερη επιλογή από τις ώριμες

Γιατί οι άγουρες μπανάνες είναι καλύτερη επιλογή από τις ώριμες

Οι μπανάνες είναι από τα πιο νόστιμα και εύκολα στην κατανάλωση φρούτα. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε πολλές απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Κι ενώ οι περισσότεροι προτιμούν τις μπανάνες κίτρινες και ώριμες, οι πράσινες, άγουρες μπανάνες είναι επίσης ασφαλείς για κατανάλωση. Στην πραγματικότητα μάλιστα προσφέρουν μια σειρά από οφέλη στον οργανισμό μας. Κι αυτό γιατί, αποτελούν καλή πηγή ανθεκτικού αμύλου, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στην υποστήριξη των υγιών βακτηρίων του εντέρου.

Είναι επίσης μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τις ώριμες, καθιστώντας τις μια καλή επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Άγουρες vs. ώριμες μπανάνες – Ποια είναι η διαφορά;

Οι μπανάνες συλλέγονται συνήθως όσο είναι ακόμα πράσινες. Κάτι το οποίο πρακτικά βοηθά να διασφαλίσεις ότι δεν θα ωριμάσουν υπερβολικά πριν τις αγοράσεις. Εκτός όμως από την προφανή διαφορά στο χρώμα τους, οι πράσινες και οι κίτρινες μπανάνες διαφέρουν ακόμα:

Στη γεύση: Οι άγουρες μπανάνες είναι λιγότερο γλυκές. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι λίγο πικρές στη γεύση.
Στην υφή: Οι άγουρες μπανάνες είναι πιο σκληρές από τις κίτρινες. Επιπλέον ξεφλουδίζονται πιο δύσκολα από τις ώριμες.
Στη σύσταση: Οι άγουρες μπανάνες έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Καθώς οι μπανάνες ωριμάζουν και κιτρινίζουν, τα άμυλα μετατρέπονται σε σάκχαρα.

Άγουρες μπανάνες: Η βασική διαφορά στα θρεπτικά συστατικά
Καθώς η μπανάνα ωριμάζει, ταυτόχρονα αλλάζει και η σύνθεση των υδατανθράκων της. Οι άγουρες μπανάνες περιέχουν κυρίως άμυλο, το οποίο αποτελεί το 70-80% του βάρους τους. Μεγάλο μέρος αυτού του αμύλου είναι ανθεκτικό άμυλο, το οποίο δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Για το λόγο αυτό, είναι πλούσιες σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες. Ωστόσο, οι μπανάνες χάνουν το άμυλο τους καθώς ωριμάζουν. Κατά την ωρίμανση, το άμυλο μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα (σακχαρόζη, γλυκόζη και φρουκτόζη). Έτσι οι ώριμες μπανάνες περιέχουν μόνο 1% άμυλο.

Επίσης οι πράσινες μπανάνες, είναι καλή πηγή πηκτίνης. Αυτό το είδος διαιτητικών ινών βρίσκεται στα φρούτα και τα βοηθά να διατηρήσουν τη δομική τους μορφή. Η πηκτίνη διασπάται όταν μια μπανάνα υπερωριμάσει, γεγονός που κάνει τον καρπό να γίνει πιο μαλακός. Το ανθεκτικό άμυλο και η πηκτίνη στις πράσινες μπανάνες μπορούν να προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του βελτιωμένου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα και της καλύτερης πεπτικής υγείας.

Σε βοηθούν να αισθάνεσαι χορτάτη και μειώνουν την όρεξη
Οι πράσινες μπανάνες είναι πολύ χορταστικές, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες παρέχουν όγκο και μπορούν να προάγουν τον κορεσμό ή την πληρότητα.

Τόσο το ανθεκτικό άμυλο όσο και η πηκτίνη – οι τύποι ινών που βρίσκονται στις πράσινες μπανάνες – έχουν συνδεθεί με αυξημένο αίσθημα πληρότητας μετά τα γεύματα. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να σε κάνει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες. Κάτι που για ευνόητους λόγους μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, αν αυτός είναι ο στόχος σου.

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του πεπτικού συστήματος
Τα θρεπτικά συστατικά στις πράσινες μπανάνες μπορεί επίσης να έχουν πρεβιοτική δράση. Αντί να διασπώνται στο έντερο, το ανθεκτικό άμυλο και η πηκτίνη τροφοδοτούν τα φιλικά βακτήρια που βρίσκονται σ΄ αυτό.

Τα βακτήρια ζυμώνουν αυτούς τους δύο τύπους ινών, παράγοντας βουτυρικό και άλλα ευεργετικά λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας μπορεί να βοηθήσουν σε διάφορες πεπτικές επιπλοκές. Επιπλέον, ορισμένα επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι βοηθούν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

www.ladylike.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr