Τροφική δηλητηρίαση: Τι να μην αγοράσετε ποτέ από το σούπερ – μάρκετ

Τροφική δηλητηρίαση: Τι να μην αγοράσετε ποτέ από το σούπερ – μάρκετ

Ειδικοί συμβουλεύουν τι να μην αγοράζουμε από το σούπερ – μάρκετ για να είμαστε προφυλαγμένοι από τις τροφικές δηλητηριάσεις.

Όταν πρόκειται για μαζικές ποσότητες φαγητού εάν δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής είναι πολύ πιθανό να προκύψουν περιστατικά τροφικής δηλητηρίασης. Δύο ειδικοί δεν αγοράζουν ποτέ από το σούπερ μάρκετ τα παρακάτω:

Μη παστεριωμένο γάλα
Το μη παστεριωμένο γάλα είναι το γάλα που δεν έχει υποστεί διαδικασία θέρμανσης μέσα από την οποία σκοτώνονται παθογόνοι παράγοντες, παρατείνεται η διάρκεια ζωής του και συνεπώς είναι ασφαλέστερο για κατανάλωση. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, το φρέσκα γάλα μπορεί να «κρύβει» επιβλαβή μικρόβια όπως η σαλμονέλα, το E. coli, η λιστέρια, η βρουκέλλα και άλλα.

«Συνιστώ στους ανθρώπους να μην καταναλώνουν φρέσκο γάλα», είπε η καθηγήτρια Kali Kniel, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ, η οποία εξήγησε επίσης ότι όταν ένα προϊόν είναι πραγματικά μολυσμένο με ένα παθογόνο μικρόβιο, δεν μυρίζει ή δεν φαίνεται διαφορετικό ως επί το πλείστον. Έτσι, μια μικρή δοκιμή δεν είναι αρκετή για να δείξει εάν το προϊόν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ωμά λάχανα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει απαραίτητα να μείνετε εντελώς μακριά από τα ωμά λάχανα αλλά δεδομένου ότι μπορεί να είναι πηγή επιβλαβών βακτηρίων όπως το E. coli και η σαλμονέλα, είναι σημαντικό να τα πλένετε καλά πριν τα φάτε. Σύμφωνα με τον FDA, «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σαπούνι, το απλό τρεχούμενο νερό αρκεί».

«Για να μεγαλώσουν τα λάχανα, οι σπόροι δεν μπορούν να απολυμανθούν επαρκώς για να σκοτώσουν όλη τη σαλμονέλα που θα μπορούσε να είναι εκεί, για παράδειγμα», εξήγησε η Kniel. «Αν και η πιθανότητα μόλυνσης δεν είναι τόσο υψηλή, είναι περισσότερο μέτριος ο κίνδυνος, αλλά εγώ προσωπικά θα τα απέφευγα» προσθέτει.

Κομμένα και συσκευασμένα προϊόντα
«Αν πρόκειται να φάτε ωμά προκομμένα προϊόντα, αντιμετωπίζετε τον ίδιο μικροβιακό κίνδυνο όπως θα κάνατε με τα λάχανα», επισημαίνει ο Δρ Bryan Quoc Le, χημικός τροφίμων και σύμβουλος βιομηχανίας με έδρα την πολιτεία της Ουάσιγκτον. «Αυτό συμβαίνει επειδή δεν ξέρουμε τι έκανε το άτομο πίσω από τον πάγκο ενώ έκοβε τα προϊόντα και ποιες πρακτικές υγιεινής εφάρμοσε. Τα συσκευασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να περάσουν από μια αυστηρή διαδικασία, αλλά για τα τρόφιμα που έχουν παραχθεί επιτόπου στον πάγκο του σούπερ μάρκετ, αυτό δεν είναι απαραίτητο».

Η Kniel προειδοποιεί ιδιαίτερα για τα κομμένα πεπόνια, καθώς τείνουν να υποστηρίζουν τη γρήγορη ανάπτυξη βακτηρίων. Τα πεπόνια είναι πιο ευαίσθητα στη μόλυνση για διάφορους λόγους: Αναπτύσσονται στο έδαφος και επομένως μπορούν να μουλιάσουν και να παγιδεύσουν μολυσμένο νερό σε όλη τη διαδικασία συγκομιδής τους. Στο έδαφος, μπορούν επίσης να έρθουν σε επαφή με βακτήρια από περιττώματα ζώων. Τέλος, η φλούδα του πεπονιού ή του καρπουζιού προσφέρεται για την ανάπτυξη βακτηρίων καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα να κολλήσουν σε αυτό και, ίσως, να διεισδύσουν στο εσωτερικό.

Ζεστό φαγητό
Κανόνας νούμερο ένα: Όλα τα τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σε ζεστή θερμοκρασία 57 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη όταν μαγειρεύονται στα σούπερ μάρκετ και μετά διατίθενται προς πώληση. Επίσης, θα πρέπει να διατηρούνται κάτω από τους 5 βαθμούς Κελσίου εάν είναι κρύα, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη βακτηρίων.

«Αν το σύστημα θέρμανσης είναι αμφισβητήσιμο, θα απέφευγα τα μαγειρεμένα φαγητά του σούπερ μάρκετ», συμβουλεύει ο Le. «Αλλά αν το φαγητό διατηρείται πάνω από την κατάλληλη θερμοκρασία, τότε είναι εντάξει να το φάτε γιατί δεν μπορεί να μολυνθεί» προσθέτει.

Η Kniel συμφωνεί με αυτό και προσθέτει μερικές ακόμη συμβουλές που πρέπει να έχετε κατά νου ενώ βρίσκεστε στο σούπερ μάρκετ. «Προσπαθήστε να δείτε ότι το προστατευτικό κάλυμμα είναι στη θέση του και είναι καθαρό και ότι οι λαβίδες είναι καθαρές και διαθέσιμες. Θέλω να δω ότι οι υπόλοιποι καταναλωτές χειρίζονται προσεκτικά τη λαβίδα. Μην αγοράζετε φαγητό που θεωρείτε ότι έχει μείνει πολλή ώρα εκτεθειμένο».

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr