5 πράγματα που κάνουν κακό στο συκώτι σου (εκτός από το αλκοόλ)

Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις ότι η συχνή ή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, βλάπτει σοβαρά το συκώτι σου. Όμως η συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι η μόνη που μπορεί να σαμποτάρει τη λειτουργία του συγκεκριμένου πολύτιμου οργάνου.
Το συκώτι ή ήπαρ είναι υπεύθυνο για περισσότερες από 500 σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης γλυκόζης, της ρύθμισης της πήξης του αίματος και πολλών άλλων, αλλά η κύρια δουλειά του είναι το «φιλτράρισμα» του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, το συκώτι επεξεργάζεται το αίμα από το πεπτικό σύστημα και το απαλλάσσει από βλαβερές ουσίες όπως αλκοόλ, φάρμακα και άλλες τοξίνες.
Ουσιαστικά πρόκειται για το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης του σώματός μας. Το ζωτικό αυτό όργανο, παράγει επίσης χοληστερόλη όταν το σώμα τη χρειάζεται και ρυθμίζει τα επίπεδά της στον οργανισμό. Συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών. Αν και καμία μεμονωμένη τροφή από μόνη της δεν θα ενισχύσει τη λειτουργία του ήπατος, μια γενικά ισορροπημένη διατροφή, πλούσια με τροφές της παρακάτω λίστας σίγουρα δεν θα το βλάψει.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, αξίζει να εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βλάπτεις το συκώτι σου, ακόμα κι αν δεν πίνεις αλκοόλ.

Καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

Pexels
Η υπερβολική ζάχαρη δεν είναι κάνει κακό μόνο στα δόντια. Μπορεί επίσης να βλάψει το συκώτι. Το συγκεκριμένο όργανο χρησιμοποιεί ένα είδος ζάχαρης, που ονομάζεται φρουκτόζη, για να παράγει λίπος. Η υπερβολική ποσότητα επεξεργασμένης ζάχαρης λοιπόν, προκαλεί συσσώρευση λίπους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για το συκώτι όσο το αλκοόλ, ακόμα κι αν δεν είσαι υπέρβαρη. Είναι ένας ακόμη λόγος για να περιορίσεις τα τρόφιμα με πρόσθετα σάκχαρα.

Τα παραπάνω κιλά κάνουν κακό στο συκώτι σου
Το επιπλέον λίπος μπορεί να συσσωρευτεί στα ηπατικά κύτταρα και να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD). Ως αποτέλεσμα, το συκώτι μπορεί να διογκωθεί. και με την πάροδο του χρόνου να οδηγήσει σε κίρρωση του ήπατος. Η μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος, είναι πιο πιθανή σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, μεσήλικες ή ασθενείς με διαβήτη.

Παίρνεις υπερβολική βιταμίνη Α από συμπληρώματα
Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη Α, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών (ειδικά όσων είναι κόκκινα, πορτοκαλί και κίτρινα) είναι ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης. Εάν παίρνεις συμπληρώματα που έχουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Α, αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο συκώτι. Πριν πάρεις λοιπόν επιπλέον βιταμίνη, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.

Η παρακεταμόλη μπορεί να βλάψει το συκώτι σου
Έχεις έναν πονοκέφαλο ή ένα κοινό κρυολόγημα και ψάχνεις για ένα αναλγητικό. Εάν όμως πάρεις υπερβολική ποσότητα από οποιοδήποτε παυσίπονο έχει παρακεταμόλη, μπορεί άθελά σου να κάνεις κακό στο συκώτι σου. τη δόση και πόση ποσότητα είναι εντάξει να πάρετε σε μία ημέρα. Φρόντισε λοιπόν να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες δοσολογίας. Υπάρχουν άλλωστε για συγκεκριμένο λόγο.

Καταναλώνεις πολλά τρανς λιπαρά
Τα τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία που περιέχουν τουλάχιστον ένα διπλό δεσμό στη μορφή τρανς. Υπάρχουν τρανς λιπαρά τα οποία απαντώνται «φυσικά» σε κάποια τρόφιμα και αυτά που είναι «βιομηχανικώς-παραγόμενα». Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συστήνει ότι η πρόσληψη τρανς λιπαρών πρέπει να είναι μικρότερη από το 1% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Μια διατροφή πλούσια σε τρανς λιπαρά, αυξάνει τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αλλά όχι μόνο. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να πάρεις βάρος. Κάτι που όπως είδαμε και παραπάνω, δεν είναι καλό για το συκώτι.

www.ladylike.gr

https://www.mystikaomorfias.gr/2023/10/22/antiskoriko-gia-myrodates-ntoulapes-4-tropoi-gia-na-to-ftiaxete-monoi-sas/