Όλα για την τεστοστερόνη στις γυναίκες

Η τεστοστερόνη είναι κυρίως μια ανδρική σεξουαλική ορμόνη που γίνεται ιδιαίτερα ενεργή στους άνδρες καθώς φτάνουν στην εφηβεία και αρχίζει να πέφτει μετά την ηλικία των 30. Παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων, στην παραγωγή σπέρματος και στην ανάπτυξη και διατήρηση των μυών μάζα, αριθμό σπερματοζωαρίων και επίπεδα ενέργειας. Ρυθμίζει επίσης τη σεξουαλική ορμή στους άνδρες. Ωστόσο, οι ωοθήκες των γυναικών και επίσης τα επινεφρίδια παράγουν αυτή την ορμόνη, αν και σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Η κύρια γυναικεία σεξουαλική ορμόνη είναι τα οιστρογόνα, υπεύθυνα για την ανάπτυξη του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, αλλά αναμιγνύεται με την τεστοστερόνη για να υποστηρίξει τη συνολική ευημερία μιας γυναίκας.

Χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης στις γυναίκες
Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα μιας γυναίκας αλλάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια της ζωής.
Μια μικρή ποσότητα αυτής της ορμόνης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους.
Η τεστοστερόνη στο αίμα μιας υγιούς ενήλικης γυναίκας κυμαίνεται από 15 έως 70 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο (ng/dl). Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αρχίζουν να πέφτουν μεταξύ 20 και 40 ετών. Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα, τα οποία τυχαίνει να πέφτουν απότομα κατά την εμμηνόπαυση, δεν μπορούν να σημειωθούν ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Ωστόσο, σε ορισμένες γυναίκες, τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να πέσουν κάτω από το φυσιολογικό όριο μετά την εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα μειωμένη σεξουαλική ορμή και άλλα προβλήματα.
Τα χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης στο σώμα μιας γυναίκας μπορεί να προκαλέσουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Αδύναμα και εύθραυστα οστά ή οστεοπόρωση
Πιο αδύναμοι μύες
Κούραση
Ευσαρκία
Κατάθλιψη
Διαταραγμένος ύπνος
Μειωμένη λίμπιντο
Προβλήματα γονιμότητας
Παρατυπία στους εμμηνορροϊκούς κύκλους
Ξηρότητα κόλπου

Μπορεί να υπάρχουν περισσότερα συμπτώματα που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες και η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Αυτή η κατάσταση συχνά παραμένει αδιάγνωστη στις γυναίκες και θεωρείται λανθασμένα ως παρενέργειες της εμμηνόπαυσης. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα μπορούν να προσδιοριστούν με εξέταση αίματος .

Αιτίες χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες
Τα επίπεδα τεστοστερόνης δεν παραμένουν ίδια στις γυναίκες ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά μειώνεται καθώς μεγαλώνετε και μέχρι να φτάσετε στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, είναι πιθανό να έχετε πολύ λιγότερη τεστοστερόνη στην κυκλοφορία του αίματός σας, καθώς οι ωοθήκες σας δεν παράγουν πλέον ορμόνες όπως πριν. Υπάρχουν μερικές κύριες αιτίες χαμηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες, όπως:

Ως αποτέλεσμα της γήρανσης και της εμμηνόπαυσης, που και τα δύο είναι φυσικά
Εάν υπάρχουν προβλήματα στις ωοθήκες, στην υπόφυση ή στα επινεφρίδια
Λόγω της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνεται για την καταπολέμηση των παρενεργειών της εμμηνόπαυσης
Θεραπεία οιστρογόνων από το στόμα
Θεραπεία για χαμηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες

Η καλύτερη προσέγγιση για τη θεραπεία των χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης στις γυναίκες δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης προτείνεται για άνδρες σε περίπτωση σοβαρής ανισορροπίας. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα για το εάν είναι εξίσου αποτελεσματικό και ασφαλές για τις γυναίκες ή όχι. Μπορεί να έχει πολλές παρενέργειες, ακόμη και σοβαρές. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές βελτιώσεις στον τρόπο ζωής σας για να πετύχετε αυτόν τον στόχο. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

Ενσωματώστε τη σωστή άσκηση και μια υγιεινή διατροφή στη ρουτίνα σας
Συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε ασβέστιο στη διατροφή σας για την υγεία των οστών
Κοιμηθείτε αρκετά κατά τη διάρκεια της νύχτας
Λήψη θεραπειών για τη μείωση του στρες
Πηγαίνοντας για θεραπείες για τη βελτίωση της λίμπιντο

Υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες
Οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη φυσική τους εμφάνιση καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση. Υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης βρίσκονται συνήθως σε γυναίκες με:

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών : Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Χαρακτηρίζεται από πολυάριθμα ωοθυλάκια γεμάτα υγρά στην ωοθήκη, τα οποία εμποδίζουν την ικανότητά της να απελευθερώνει τα ωάρια τακτικά. Για τη διάγνωση αυτής της πάθησης είναι διαθέσιμα διάφορα προφίλ δοκιμών, π.χ. προφίλ PCOS 1,2 & 3 που μπορούν να επιλεγούν με βάση τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής

Υποθυρεοειδισμός: Συμβαίνει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ του υποθυρεοειδισμού και των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σφαιρίνης που δεσμεύει τη σεξουαλική ορμόνη ή SHBG, με αποτέλεσμα την άνοδο των επιπέδων ελεύθερης ή βιοδιαθέσιμης τεστοστερόνης.

Συγγενής Υπερπλασία Επινεφριδίων: Αναφέρεται σε μια ομάδα σπάνιων γενετικών διαταραχών και αφορά τα επινεφρίδια. Μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική παραγωγή ορμόνης τεστοστερόνης.

Ανθυγιεινός τρόπος ζωής: Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ορμονικές ανισορροπίες στο σώμα, οδηγώντας σε αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.
Συμπτώματα που υποδεικνύουν υψηλή τεστοστερόνη στις γυναίκες
Μερικά κοινά συμπτώματα υψηλής τεστοστερόνης στις γυναίκες είναι:

Σοβαρή ακμή, η οποία είναι επίσης γνωστή ως ορμονική ακμή
Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο
Φαλάκρα ή υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών
Αύξηση της μυϊκής μάζας
Ακανόνιστες περιόδους
Χαμηλή σεξουαλική ορμή
Συχνές εναλλαγές διάθεσης
Αγονία
Ευσαρκία
Μείωση του μεγέθους του στήθους

Θεραπείες για υψηλή τεστοστερόνη
Καθώς τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχουν ορατές επιπτώσεις στην υγεία και την προοπτική σας, υπάρχουν επίσης θεραπείες που μπορεί κανείς να επιλέξει. Περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής και επίσης φάρμακα. Μερικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τον έλεγχο της υψηλής τεστοστερόνης είναι:

Από του στόματος αντισυλληπτικά
μετφορμίνη
Γλυκοκορτικοστεροειδή
Σπιρονολακτόνη

Τα ισορροπημένα επίπεδα τεστοστερόνης στις γυναίκες επιτρέπουν στο σώμα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευκολία και να υποστηρίζει την αναπαραγωγική τους υγεία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης στην κυκλοφορία του αίματός σας μπορούν να βρεθούν με μια δοκιμή προφίλ τεστοστερόνης. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον γυναικολόγο σας μετά από εξέταση προφίλ σε περίπτωση ανωμαλίας και την πορεία θεραπείας που πρέπει να ακολουθήσετε για να τη διορθώσετε.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ένας υγιεινός και πειθαρχημένος τρόπος ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα επίπεδα των ορμονών σας υπό έλεγχο και να διασφαλίσετε τη συνολική ευημερία σας.

www.metropolisindia.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2023/10/24/5-sporoi-pou-boroun-na-voithisoun-sti-grigori-apoleia-varous/