Σημάδια ότι έχετε έλλειψη σιδήρου και τροφές για να την αντιμετωπίσετε

Σημάδια ότι έχετε έλλειψη σιδήρου και τροφές για να την αντιμετωπίσετε

Γιατί ο σίδηρος είναι σημαντικός για το σώμα σας

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για το σώμα σας. Χρειάζεται για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, διανοητική λειτουργία, μυϊκή δύναμη και ενέργεια. Είναι σημαντικός για την υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά.

Αποτελεί μέρος μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια . Μεταφέρει επίσης ως κύρια εργασία οξυγόνο μέσω του αίματός σας.

02/6 _Τι είναι η έλλειψη σιδήρου;

Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Ενώ μπορεί να επηρεάσει άτομα από όλες τις ηλικίες, εκείνα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν παιδιά, γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν έμμηνο ρύση και άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Η έλλειψη σιδήρου στο σώμα σας προκαλεί ανεπάρκεια σιδήρου. Δεδομένου ότι το σώμα δεν μπορεί να παράγει σίδηρο από μόνο του, πρέπει να λαμβάνουμε επαρκή σίδηρο από τη διατροφή μας.

03/6 _Τι προκαλεί την έλλειψη σιδήρου;

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες έλλειψης σιδήρου. Αυτές περιλαμβάνουν τη μη κατανάλωση αρκετών τροφών πλούσιων σε σίδηρο, δυσκολία στην απορρόφηση του σιδήρου και απώλεια αίματος. Οποιαδήποτε από τις παραπάνω αιτίες μπορεί να εξαντλήσει την απαιτούμενη ποσότητα σιδήρου.

04/6 _Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Τα σημάδια της έλλειψης  περιλαμβάνουν το αίσθημα κόπωσης, ατονίας και αδυναμίας. Μπορεί να έχετε δύσπνοια ή να αισθάνεστε ζάλη. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να θυμάστε πράγματα. Μπορεί να έχετε κακή απόδοση στο σχολείο ή στη δουλειά και μπορεί να κολλάτε λοιμώξεις. Η μειωμένη λίμπιντο (σεξουαλική ορμή) είναι επίσης σημάδι έλλειψης σιδήρου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα δεν αφορούν αποκλειστικά την έλλειψη σιδήρου και μπορούν επίσης να προκληθούν και από άλλες καταστάσεις.

05/6 _Λήψη σιδήρου από τα τρόφιμα

Ο σίδηρος από τα τρόφιμά μας έρχεται σε δύο μορφές: αιμικός και μη αιμικός σίδηρος. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό από τον μη αιμικό σίδηρο, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η αίμη βρίσκεται στη σάρκα των ζώων όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται σε φυτικές τροφές όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια και τα φυλλώδη χόρτα. Ο μη αιμικός σίδηρος βρίσκεται επίσης στη σάρκα των ζώων και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα. Η βιταμίνη C και ο αιμικός σίδηρος που λαμβάνονται στο ίδιο γεύμα μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

06/6 _Τροφές προς αποφυγή

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά σας εμποδίζουν να απορροφήσετε σωστά τον σίδηρο. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τέτοιες τροφές με μέτρο και να μην υπερβάλλετε. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν τσάι, καφέ, κρασί και τροφές που περιέχουν ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Κόλιαντρο για όμορφο δέρμα και χοληστερίνη. Πως θα το χρησιμοποιήσεις απλά και γρήγορα!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr