Φάε το νερό σου. 25 ενυδατικές τροφές για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη νερού

 Τα ανθρώπινα κύτταρα λαχταράνε για τροφές πλούσιες σε νερό. Ανθίζουν σαν λουλούδια καθώς όλη αυτή η τροφική υγρασία εμποτίζει τα όργανα με βιταμίνες, δύναμη , και αντίσταση ενώ ταυτόχρονα γίνεται ένα ακαταμάχητο όπλο κατά των ασθενειών. Οι τροφές με υγρασία είναι μια ευκαρία για τον άνθρωπο να αυτο- ιαθεί.
Η προσθήκη τους στις καθημερινές σας διατροφικές επιλογές θα παρέχει το  απαραίτητο νερό για το σώμα σας. Εδώ είναι μερικές ενυδατικές τροφές που πρέπει να δοκιμάσετε.
Γιατί είναι σημαντική η ενυδάτωση;
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή. Αποτελεί το 55-75 τοις εκατό του σωματικού μας βάρους (ανάλογα με την ηλικία) και χωρίς αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο για λίγες μέρες.

Η αφυδάτωση είναι ένας συνηθισμένος κίνδυνος, ειδικά το καλοκαίρι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και την αύξηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, μυϊκές κράμπες, ημικρανίες, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ακόμη και ανεπάρκεια οργάνων. Πολύ συχνά όμως η αφυδάτωση μας βρίσεκι ανεξαρτήτως εποχής κι εδώ χρειάζεται πολύ προσοχή.

Καρπούζι

Μια μερίδα 1 φλιτζανιού καρπούζι περιέχει 1/2 φλιτζάνι νερό, εκτός από φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και μαγνήσιο.

Αγγούρι

Με 95 τοις εκατό περιεκτικότητα σε νερό, τα αγγούρια είναι ένα από τα καλύτερα λαχανικά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι . Το σερβίρετε σε σαλάτα, ανακατέψτε το σε ζυμαρικά με λεμόνι και βότανα ή συνδυάστε το με σολομό, για το απόλυτο γεύμα ομορφιάς, αύξησης κολλαγόνου και λάμψης.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Σε αντίθεση με πολλά είδη αυτής της λίστας, αυτό δεν είναι φρέσκο ​​φρούτο ή λαχανικό. Το αποβουτυρωμένο γάλα παίρνει τις χαμηλές θερμίδες του από τη μεγάλη ποσότητα νερού που προστίθεται για να «ποτίσει» κυριολεκτικά το λίπος του γάλακτος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα με χαμηλά λιπαρά μας βοηθά να μένουμε ενυδατωμένοι μετά την άσκηση (σε σύγκριση με το απλό νερό και τα λειτουργικά ποτά).
Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στους ηλεκτρολύτες και τις πρωτεΐνες στο γάλα, που μπορεί να βοηθήσουν στην αντικατάσταση της απώλειας υγρών στο σώμα μας.

Σούπες και Ζωμοί

Οι ζωμοί και οι σούπες παρασκευάζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό. Μας αρέσει η ιδέα να ετοιμάσουμε το Instant Pot pho για το επόμενο πικνίκ σας ή μπορείτε να δοκιμάσετε μια κρύα σούπα όπως το πράσινο γκασπάτσο . Οι επιπλέον μερίδες λαχανικών προσθέτουν επίσης πολύ περισσότερο H2O.

Φράουλες

Περίπου το 91 τοις εκατό του βάρους αυτού του φρούτου προέρχεται από νερό. Οι φράουλες είναι επίσης πολύ θρεπτικές . Δοκιμάστε να τις πιείτε σε ένα smoothie, προσθέστε τις σε ένα παρφέ φρούτων ή αφεθείτε σε μία από αυτές τις συνταγές γλυκών  φράουλας .

Πορτοκάλια

Αναλογεί σχεδόν 1/2 φλιτζάνι νερό ανά πορτοκάλι, γεγονός που τα καθιστά στερεά πηγή. Δ

Πεπονάκι

Ένα φλιτζάνι πεπόνι αποτελείται από περίπου 90 τοις εκατό νερό και παρέχει περισσότερο από 1/2 φλιτζάνι νερό ανά μερίδα. Αγαπάμε αυτό το φρούτο για πολλούς λόγους, αλλά ένα από τα αγαπημένα μας είναι ότι μπορεί να σερβιριστεί σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Δοκιμάστε ψητό πεπόνι και σουβλάκια προσούτο ή  γλυκιά αφρώδη λεμονάδα πεπόνι.

Μαρούλι

Τόσο τα μαρούλια iceberg όσο και τα μαρούλια γενικά είναι καλές πηγές νερού. Ενώ τα πιο σκούρα πράσινα είναι περισσότερο διατροφικά πυκνά, το μαρούλι iceberg είναι εξαιρετικό για ενυδάτωση. Δοκιμάστε λίγο ψιλοκομμένο μαρούλι iceberg στο μπιφτέκι σας για μεγαλύτερη τραγανότητα.

Το μαρούλι Romaine παρέχει ενυδάτωση, συν βιταμίνες Α και C και φυτικές ίνες. Είναι η βάση των περισσότερων σαλατών Caesar ή μπορείτε να το προσθέσετε σε μια πράσινη σαλάτα για την επόμενη βραδιά με πίτσας.

Σέλινο

Το σέλινο είναι ένα καλό μεσημεριανό σνακ – και δικαιολογημένα. Είναι γεμάτο νερό και φυτικές ίνες και τρώγεται εύκολα εν κινήσει. Μπορείτε να προσθέσετε βούτυρο ξηρών καρπών στο κοτσάνι του σέλινου με σταφίδες από πάνω όλα αυτα τα υλικά μαζί προσφέρουν ένα ενυδατικό, πλούσιο σε πρωτεΐνες σνακ .

Νερό καρύδας

Τα οφέλη του νερού καρύδας είναι πολλά—από την ενυδάτωση και τη βιταμίνη C μέχρι τους ηλεκτρολύτες (όπως το μαγνήσιο και το κάλιο). Διαβάστε την ετικέτα όταν επιλέγετε νερό καρύδας, καθώς μερικά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά. είναι καλύτερο να επιλέξετε με 100 τοις εκατό καθαρό νερό καρύδας. Και μην το συγχέετε με το γάλα καρύδας , γιατί είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν.

Φράπα

Αυτό το εσπεριδοειδές περιέχει άφθονο νερό, όπως και ο χυμός γκρέιπφρουτ. Επιπλέον, τα γκρέιπφρουτ έχουν και άλλα οφέλη για την υγεία , όπως φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Μπορείτε να φάτε ένα ολόκληρο γκρέιπφρουτ για πρωινό, να το προσθέσετε σε μια σαλάτα ή να το κάνετε χυμό για ένα δροσιστικό ρόφημα.

Μήλα

Τα μήλα είναι ένα νόστιμο σνακ και λειτουργούν υπέροχα στα επιδόρπια—σαν μια κλασική μηλόπιτα . Αλλά είναι επίσης ένα ιδανικό σνακ για αυξημένη ενυδάτωση, καθώς αποτελούνται από περίπου 85 τοις εκατό νερό. Φάτε τα ολόκληρα ή προσθέστε τα στην αγαπημένη σας σαλάτα.

Ντομάτες

Αν και χρησιμοποιείται συνήθως ως λαχανικό, αυτό το φρούτο είναι γεμάτο νερό και αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο. Με τόσα πολλά είδη ντομάτας που είναι διαθέσιμα για χρήση σε πολλές συνταγές, αυτή είναι μια εξαιρετική τροφή για να προσθέσετε στη διατροφή σας.

Κίτρινο σκουός

Αυτή η ποικιλία καλοκαιρινών κολοκυθιών μπορεί να καταναλωθεί μαγειρεμένη ή ωμή, και οι δύο μορφές παρέχουν την ίδια ποσότητα νερού. Άλλα είδη κολοκύθας είναι επίσης θρεπτικά. Μπορείτε να φάτε κίτρινη κολοκύθα παρόμοια με τα κολοκυθάκια – σε σαλάτες, κομμένα σε φέτες για βουτιά, ψητά και πολλά άλλα.

Ραπανάκια

Τα οφέλη για την υγεία από τα ραπανάκια είναι πολυάριθμα—αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, εκτός από την παροχή νερού στον οργανισμό σας. Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το ριζικό λαχανικό σε σαλάτες .

Σπαράγγι

Τα σπαράγγια που συνήθως σερβίρονται ψητά, μπορούν να καταναλωθούν και ωμά. Είτε μαγειρεύετε σπαράγγια είτε τα τρώτε ωμά, θα κερδίσετε την ίδια ποσότητα νερού για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας.

Κολοκύθι

Τα κολοκυθάκια είναι ένα άλλο θρεπτικό καλοκαιρινό είδος. Μόλις 1 φλιτζάνι από αυτό το λαχανικό έχει 95 τοις εκατό νερό, επομένως είναι μια εξαιρετική τροφή για ενυδάτωση. Δοκιμάστε το ωμό ή μαγειρεμένο ( το ψητό κολοκυθάκι είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για δείπνο)—όπως και να έχει, θα κερδίσετε την ίδια ποσότητα νερού.

Πιπεριές

Αν και όλες οι πιπεριές είναι θρεπτικές και βοηθούν στην ενυδάτωση, οι πράσινες πιπεριές έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Δοκιμάστε πιπεριές ωμές για ένα υγιεινό σνακ ή ψήστε τις στη σχάρα και χρησιμοποιήστε τις ως επικάλυψη για άλλα φαγητά.

Κουνουπίδι

Τα διατροφικά οφέλη του κουνουπιδιού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Σε αντίθεση με ορισμένα λαχανικά, αν προτιμάτε να μαγειρεύετε κουνουπίδι αντί να το φάτε ωμό, θα πάρετε περισσότερο νερό. Είναι καλό που το ρύζι κουνουπιδιού είναι τόσο εύκολο να γίνει.

Λάχανο

Όπως το κουνουπίδι, το λάχανο παρέχει περισσότερο νερό όταν μαγειρεύεται, αν και έχει άφθονο αν τρώγεται και ωμό. Αυτό ισχύει για όλες τις γνωστές ποικιλίες λάχανου. Μαθαίνοντας πώς να αποθηκεύετε σωστά το λάχανο μπορείτε να το βοηθήσετε να διαρκέσει περισσότερο, ώστε να μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες συνταγές – πέρα ​​από σαλάτα.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι μια υπέροχη προσθήκη σε πολλά πιάτα, όπως σαλάτες, σάντουιτς και smoothies. Εκτός από τα πολλά οφέλη του σπανακιού για την υγεία —σίδηρο, ασβέστιο, φυτικές ίνες και πολλά άλλα— αυτό το φυλλώδες πράσινο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Ροδάκινα 
Οι φυτικές ίνες είναι μόνο ένα από τα πολλά διατροφικά οφέλη των ροδάκινων . Είναι επίσης γεμάτα νερό, καθιστώντας τα ένα χορταστικό και ενυδατικό σνακ .

Μανιτάρια

Αν και τα μανιτάρια είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά , αν ψάχνετε για την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, είναι καλύτερο να τα τρώτε ωμά. Φροντίστε να καθαρίσετε και να πλύνετε καλά τα μανιτάρια πριν τα φάτε ή τα μαγειρέψετε.

Κάρδαμο

Ένα δημοφιλές ανοιξιάτικο λαχανικό, το κάρδαμο μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο. Περιέχει πολύ νερό και λειτουργεί υπέροχα σε σαλάτες, σούπες ή ως επικάλυψη σάντουιτς.

Γιαούρτι

Με περισσότερο από 80 τοις εκατό περιεκτικότητα σε νερό, το απλό ελληνικό γιαούρτι είναι ένα νόστιμο και γεμάτο νερό σνακ. Συνδυάστε γιαούρτι με φράουλες για ακόμα περισσότερη ενυδάτωση. Ή δοκιμάστε να το προσθέσετε σε μερικές από τις κρεμώδεις συνταγές σας.
www.pexels.com
Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!
 

https://www.mystikaomorfias.gr/2020/04/18/%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b5-10-%ce%b5%cf%81%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%bf/