Οι 3 Απαραίτητες βιταμίνες στην εμμηνόπαυση.

 
Η εμμηνόπαυση είναι ένα άλλο στα΄διο στην ολοκληρωμένη ζωή μιας γυναίκας. Για να ανθίσει μια γυναίκα και να συνεχίσει να είναι δημιουργική σε αυτόν τον κύκλο ζωής (ή και ακόμη περισσότερο δημιουργική από ότι στο παρελθόν), πρέπει να εστιαστεί σε αυτές τις αλλαγές καθώς και στις ανάγκες του οργανισμού της, οι οποίες αλλάζουν.
Παράλληλα με τις ορμονικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν αυτή τη μετάβαση, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά διάφορα ζητήματα υγείας. Η διασφάλιση της πρόσληψης απαραίτητων βιταμινών, είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την περίοδο, καθώς υποστηρίζει τη συνολική ευημερία και ευεξία, αναβαθμίζοντας την καθημερινή ποιότητα ζωής και μετριάζοντας τις προκλήσεις.
Εδώ, εμβαθύνουμε στις τρεις βασικές βιταμίνες που παίζουν ζωτικό ρόλο στην προαγωγή της υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.
Βιταμίνη D:
Η βιταμίνη D είναι ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία των γυναικών και η σημασία της γίνεται ακόμη πιο έντονη κατά την εμμηνόπαυση. Γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση του ασβεστίου, υποστηρίζοντας την υγεία των οστών – ένα θέμα που προκαλεί έντονη ανησυχία για τις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες που μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Σύμφωνα με το www.verywellhealth.com για κάποιο λόγο, οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D. Δεν είναι γνωστό εάν τα χαμηλά επίπεδα συμβάλλουν στην παχυσαρκία ή εάν η παχυσαρκία μειώνει τα επίπεδα, αλλά η συσχέτιση υπάρχει.

Επειδή η παχυσαρκία εμφανίζεται συχνά στο πλαίσιο της έλλειψης βιταμίνης D, εμφανίζεται συχνά σε άτομα που έχουν επίσης διαγνωστεί με οστεοπόρωση. Οι μελέτες δεν έχουν ακόμη δείξει ακριβώς γιατί η παχυσαρκία, η βιταμίνη D και η υγεία των οστών μπορεί να σχετίζονται.
Εκτός από την υγεία των οστών, η βιταμίνη D έχει συνδεθεί με τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά ορμονικές διακυμάνσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και η διατήρηση επαρκών επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να συμβάλει στη συναισθηματική ευεξία. Πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν την έκθεση στο ηλιακό φως, τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και το σκουμπρί), τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα συμπληρώματα εάν είναι απαραίτητο.

Βιταμίνη Β12:
Εδώ είναι τα κύρια σημεία και συμπτώματα της ανεπάρκειας Β12 που εμφανίζονται σε αυτό το στάδιο της ζωής:

Κούραση και εξάντληση
Δυσκολία στη σκέψη ή προβλήματα μνήμης
Χαμηλές διαθέσεις όπως απάθεια, κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
Πεπτικά θέματα
Ζητήματα  ύπνου
Νιώθεις ότι η καρδιά σου χτυπάει  δυνατά

Άλλα κοινά παράπονα περιλαμβάνουν

Μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή άλλες αλλοιωμένες αισθήσεις νεύρων στο σώμα σας, όπως κάψιμο στα πόδια
Αδεξιότητα, ισορροπία ή προβλήματα βάδισης
Ανάπτυξη τρόμου

Αίσθημα ζάλης και αδυναμίας 
Αίσθημα δύσπνοιας
Φλεγμονώδη κόκκινη γλώσσα
Απώλεια όρεξης
Καρδιαγγειακές επιπλοκές
Απώλεια οστών
Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης νευρικής λειτουργίας, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σύνθεση DNA. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στο μεταβολισμό και τα επίπεδα ενέργειας, καθιστώντας τη βιταμίνη Β12 ένα κρίσιμο συστατικό για την υποστήριξη της συνολικής ζωτικότητας.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνη Β12 μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, γνωστική εξασθένηση και αναιμία. Οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη Β12, ειδικά καθώς η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά αυτή τη βιταμίνη μπορεί να μειωθεί με την ηλικία. Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Για όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan δίαιτα, μπορεί να απαιτούνται συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα για την κάλυψη των απαιτήσεων Β12.

Βιταμίνη Ε:
Στοιχεία μελέτης του pubmed.ncbi.nlm.nih.gov National Library of Medicine

Μέθοδος: Διεξήχθη διπλή τυφλή ελεγχόμενη δοκιμή εικονικού φαρμάκου. Μετά από περίοδο έναρξης 1 εβδομάδας, οι εγγεγραμμένοι ασθενείς (n = 51) έλαβαν εικονικό φάρμακο (όμοιο στην εμφάνιση με μαλακό gel βιταμίνης Ε) καθημερινά για 4 εβδομάδες, ακολουθούμενο από έκπλυση 1 εβδομάδα και 400 IU βιταμίνη Ε (καπάκι μαλακής γέλης) ημερησίως για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Το ημερολόγιο χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση των εξάψεων πριν και στο τέλος της μελέτης.

Αποτέλεσμα: Υπήρξαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στη βαθμολογία σοβαρότητας των εξάψεων (2,37 +/- 0,74, 1,80 +/- 0,87) και την ημερήσια συχνότητά τους (5,00 +/- 3,34, 3,19 +/- 2,74) μετά τις θεραπείες μεταξύ εικονικού φαρμάκου και βιταμίνης E θεραπείες (p < 0,0001).

Συμπέρασμα: Με βάση τη δοκιμή μας, η βιταμίνη Ε συνιστάται για τη θεραπεία των εξάψεων.

2007 S. Karger AG, Βασιλεία

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος, στη μείωση της φλεγμονής και ενδεχομένως στην ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Καθώς οι γυναίκες υφίστανται ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, ορισμένες μπορεί να εμφανίσουν ξηρότητα δέρματος και αλλαγές στην ελαστικότητα. Η βιταμίνη Ε μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας και της υγρασίας του δέρματος.

Επιπλέον, η βιταμίνη Ε έχει μελετηθεί για τις δυνατότητές της στη διαχείριση των εξάψεων, ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Η  ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε στη διατροφή μπορεί να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη. Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.

Η επαρκής πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών είναι ένα προληπτικό βήμα προς τη διατήρηση της συνολικής υγείας του σώματος σου. Η βιταμίνη D, απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη ρύθμιση της διάθεσης, η βιταμίνη Β12, ζωτική για την ενέργεια και τη λειτουργία των νεύρων και η βιταμίνη Ε, με πιθανά οφέλη για το δέρμα και τη διαχείριση των συμπτωμάτων, συμβάλλουν συλλογικά στην ευημερία σου κατα την διάρρκεια της μετάβασης και της διαδρομής στην εμμηνόπαυση.

Ενώ η λήψη αυτών των βιταμινών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής είναι ιδανική, μπορείς να συμβουλευτείς παράλληλα τον γιατρό σου καθώς αυτός γνωρίζει τον χάρτη του σώματος σου, των ελλείψεων αλλά και των αναγκών σου.

https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/10/oi-ypertrofes-ton-geron-oston/