5 τροφές που σου προκαλούν εγκεφαλική ομίχλη

Χαμηλά σε αντιοξειδωτικά και υγιή λίπη, αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή καi το σάκχαρο στο αίμα, συμβάλλοντας στη δημιουργία εγκεφαλικής ομίχλης.
Η εγκεφαλική ομίχλη, εξίσου γνωστή με τον όρο brain fog είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως το άγχος, αλλά και τις αλλαγές στο πρόγραμμα ύπνου. Όταν εμφανίζεται μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να συνοδεύεται από προβλήματα μνήμης και έλλειψη εστίασης. Ενώ από μόνη της, η εγκεφαλική ομίχλη δεν αποτελεί ιατρική πάθηση, πρόκειται για έναν τύπο γνωστικής δυσλειτουργίας που περιλαμβάνει σημάδια όπως:

Προβλήματα μνήμης
Έλλειψης νοητικής διαύγειας
Μειωμένη συγκέντρωση
Αδυναμία εστίασης
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι πολλοί περιγράφουν την εγκεφαλική ομίχλη, ως ψυχική κόπωση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της, η καθημερινότητα ενός ατόμου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Και όπως συμβαίνει συχνά με διάφορα ζητήματα υγείας, η διατροφή είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει κανείς. Ακολουθούν 5 τροφές που μπορεί να προκαλούν εγκεφαλική ομίχλη και ο περιορισμός τους μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις «κοφτερό» το μυαλό σου.

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συμβάλλει στη δημιουργία εγκεφαλικής ομίχλης. Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι τρόφιμα που έχουν υποστεί πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν πολλά πρόσθετα συστατικά.

Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και νάτριο. Επίσης, συχνά περιέχουν τεχνητά συντηρητικά, χρωστικές και αρωματικές ύλες.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, είναι προϊόντα δημητριακών που έχουν τροποποιηθεί σημαντικά από τη φυσική τους κατάσταση. Αυτή η διαδικασία συχνά περιλαμβάνει την αφαίρεση του πίτουρου και του φύτρου του κόκκου, τα οποία είναι τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μέρη, αφήνοντας μόνο το αμυλούχο ενδοσπέρμιο.

Παραδείγματα επεξεργασμένων υδατανθράκων, είναι το λευκό ψωμί και το λευκό ρύζι. Το αποτέλεσμα είναι μια τροφή, που σε αντίθεση με τις τροφές ολικής αλέσεως, προκαλεί έντονες αυξομειώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το σώμα ανταποκρίνεται σε αυτές τις διακυμάνσεις με απελευθέρωση ορμονών, οδηγώντας σε εκδηλώσεις που συνήθως σχετίζονται με την εγκεφαλική ομίχλη, όπως προβλήματα μνήμης και δυσκολία εστίασης.

Τα τηγανητά μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλική ομίχλη
Τα τηγανητά τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λίπη και αλάτι και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η τακτική κατανάλωση τηγανητών τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή στο σώμα. Αυτή με τη σειρά της είναι παράγοντας που συμβάλλει στην εγκεφαλική ομίχλη.

Τροφές με γλουτένη
Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γλουτένης και της εγκεφαλικής ομίχλης, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά για όσους έχουν ευαισθησίες ή δυσανεξίες σε αυτήν την πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η γλουτένη μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στο έντερο ατόμων με κοιλιοκάκη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική φλεγμονή που επηρεάζει πολλά σωματικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Αυτή η φλεγμονή, σε συνδυασμό με τη δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστικής εξασθένησης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία συγκέντρωσης και έλλειψη διανοητικής διαύγειας.

Τα ροφήματα με καφεΐνη συμβάλλουν στην εγκεφαλική ομίχλη
Η καφεΐνη, που καταναλώνεται ευρέως σε ποτά όπως ο καφές και το τσάι, μπορεί επίσης να συμβάλει στην εγκεφαλική ομίχλη. Παραδόξως, ενώ μικρές ποσότητες καφεΐνης μπορούν να ενισχύσουν την πνευματική εγρήγορση και τη συγκέντρωση, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οδηγεί συχνά στο αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό οφείλεται στην αφυδάτωση και στην υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, μπορεί έτσι να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους και εγκεφαλική ομίχλη, καθώς η διεγερτική δράση της καφεΐνης εξασθενεί.

Tροφές για μυαλό «ξυράφι»

Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα και η σκόνη κακάο, είναι γεμάτες με μερικές ενώσεις που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως φλαβονοειδή, καφεΐνη και αντιοξειδωτικά. Τα φλαβονοειδή της σοκολάτας συγκεντρώνονται στις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη μάθηση και τη μνήμη.

Ξηροί καρποί
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών, μπορούν να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας της καρδιάς, η οποία συνδέεται στενά, με έναν υγιή εγκέφαλο. Αρκετά θρεπτικά συστατικά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα καλά λιπαρά, τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Ε, δικαιολογούν γιατί είναι η ιδανική προσθήκη τροφής σε μία δίαιτα για δυνατό μυαλό.

Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι γεμάτο με ισχυρές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ η οποία συνδέεται με καλύτερη μνήμη και καλύτερη γνωστική κατάσταση.

Λιπαρά ψάρια
Όταν μιλάμε για τροφές που ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου, τα λιπαρά ψάρια βρίσκονται συχνά στην κορυφή της λίστας. Μιλάμε για ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος, η ρέγγα και οι σαρδέλες, τα οποία εξασφαλίζουν στη διατροφή σου, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, μια εξαιρετικά χρήσιμη βιταμίνη για την υγεία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα, συσχετίστηκαν με βελτιώσεις στη συγκέντρωση, τη μνήμη, την προσοχή και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, είναι οι πιπεριές, το ακτινίδιο, οι ντομάτες και οι φράουλες.

www.ladylike.gr
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!
Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/12/biftekia-me-3-logion-kima-kai-melomeno-kremmydi-me-poure-apo-patates-fournou/