Οι τροφές που προκαλούν φλεγμονές. Γιατί πρέπει να τις βγάλετε από την διατροφή σας.

Όταν οι ξηροί καρποί προκαλούν φλεγμονή”

Ενώ οι ξηροί καρποί είναι γνωστοί για τα θρεπτικά τους οφέλη, για ορισμένα άτομα, μπορεί να είναι πηγή φλεγμονής και δυσφορίας. Οι αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, αν και σχετικά ασυνήθιστες, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και απρόβλεπτες οργανικές αντιδράσεις. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα, κνίδωση, πεπτικά προβλήματα
Οξαλικά, βρίσκονται σε υψηλές ποσότητες σε ορισμένους ξηρούς καρπούς όπως τα αμύγδαλα
Είναι ζωτικής σημασίας για όσους εμφανίζουν συμπτώματα φλεγμονής μετά την κατανάλωση ξηρών καρπών, να  συμβουλευτούν έναν ειδικό. Το τεστ αλλεργίας ή οι δίαιτες εξάλειψης μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό της αιτίας.
Ταγγισμός σε παλιούς ξηρούς καρπούς ακόμη μια επικίνδυνη πηγή φλεγμονής
Καθώς οι ξηροί καρποί παλιώνουν, τα έλαιά τους μπορεί να υποστούν μια διαδικασία που ονομάζεται τάγγιση, με αποτέλεσμα αλλαγές στη γεύση, την υφή και τη θρεπτική τους αξία. Οι ταγγισμένοι ξηροί καρποί μπορεί να αναπτύξουν μπαγιάτικη γεύση, δυσάρεστη οσμή και απώλεια τραγανότητας.
Αλλά μπορούν να προκαλέσουν και φλεγμονές.
Γι αυτό να αγοράζετε πάντα ξηρούς καρπους απο έμπιστο προμηθευτή. Αυτή η επιδείνωση συμβαίνει λόγω της έκθεσης στο οξυγόνο, το φως και τη θερμότητα, επιταχύνοντας τη διάσπαση των υγιών λιπών.
Οι ταγγισμένοι ξηροί καρποί μπορεί επίσης να περιέχουν επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας δυνητικά τα διατροφικά  οφέλη και κάνοντας κακό στον οργανισμό.
Για να διατηρήσετε τη βέλτιστη φρεσκάδα, αποθηκεύστε τους ξηρούς καρπούς σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, κατά προτίμηση σε σφραγισμένο δοχείο. Ελέγχετε τακτικά και καλύτερα να  πετάξετε τους παλιούς ξηρούς καρπούς στο καλάθι παρά στο σώμα ας. Οι φλεγμονές καραδοκούν και δεν είναι για καλό.

Άλλες τροφές που προκαλούν φλεγμονή.

1. Επεξεργασμένα τρόφιμα:

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, συχνά φορτωμένα με ραφιναρισμένα σάκχαρα, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά πρόσθετα, συνδέονται με αυξημένη φλεγμονή. Αυτές οι τροφές συμβάλλουν στο οξειδωτικό στρες, διαταράσσοντας την ευαίσθητη ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγοντας τη φλεγμονή.

2. Ζαχαρούχες λιχουδιές και ποτά:
Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, που συνήθως απαντάται σε καραμέλες, αρτοσκευάσματα και ροφήματα με ζάχαρη, σχετίζεται με αυξημένη φλεγμονή. Οι γρήγορες αιχμές και οι επακόλουθες καταρρεύσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις στο σώμα.

3. Κορεσμένα και τρανς λιπαρά:
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα σνακ και ορισμένες μαργαρίνες, μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή. Αυτά τα λίπη προάγουν την απελευθέρωση προφλεγμονωδών χημικών ουσιών στο σώμα, ενισχύοντας τη φλεγμονώδη απόκριση.

4. Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα:
Τα κόκκινα κρέατα, ιδιαίτερα αυτά που είναι επεξεργασμένα ή απανθρακωμένα, περιέχουν ενώσεις που μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα κρέατα όπως τα λουκάνικα και τα χοτ ντογκ συχνά περιέχουν πρόσθετα που μπορούν να προκαλέσουν μια φλεγμονώδη απόκριση.

5. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες:
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, που υπάρχουν στο λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και πολλά δημητριακά, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που οδηγεί σε γρήγορες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

6. Γαλακτοκομικά προϊόντα:
Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή από γαλακτοκομικά προϊόντα, ιδιαίτερα εάν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή είναι ευαίσθητα σε ορισμένες πρωτεΐνες του γάλακτος.
Η επιλογή εναλλακτικών γαλακτοκομικών επιλογών ή προϊόντων χωρίς λακτόζη μπορεί να είναι προτιμότερη για όσους είναι επιρρεπείς σε φλεγμονές.
7. Τεχνητά πρόσθετα:
Τα τεχνητά πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, των χρωστικών και των αρωματικών ουσιών, που βρίσκονται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή. Αυτές οι ουσίες μπορούν να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του σώματος και να πυροδοτήσουν φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε ευαίσθητα άτομα.

8. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ:

Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, η υπερβολική και χρόνια πρόσληψη αλκοόλ συνδέεται με φλεγμονή. Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει την υγεία του εντέρου, συμβάλλοντας σε ένα φλεγμονώδες περιβάλλον στο σώμα.

9. Φυτικά Έλαια:
Ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το σογιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα, μια ανισορροπία με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να συμβάλει στη φλεγμονή. Η επιλογή ελαίων με πιο υγιεινή ισορροπία, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

10. Τεχνητά τρανς λιπαρά:
Τα τεχνητά τρανς λιπαρά, που βρίσκονται συχνά σε μερικώς υδρογονωμένα έλαια, έχουν συνδεθεί στενά με φλεγμονές και αυξημένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Η αποφυγή προϊόντων που περιέχουν τρανς λιπαρά είναι απαραίτητη για τη μείωση των φλεγμονωδών κινδύνων.

Τι σημαίνει φλεγμονή και τι κάνει στον οργανισμό και στο δέρμα.

Η παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η αρθρίτιδα, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Μπορεί να βλάψει τους ιστούς, οδηγώντας σε πόνο, οίδημα και εξασθενημένη λειτουργία. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί επίσης να διαταράξει την εσωτερική ισορροπία του σώματος, επηρεάζοντας τη ρύθμιση των ορμονών και αυξάνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Επιπλέον, τα φλεγμονώδη σήματα μπορούν να επηρεάσουν το καρδιαγγειακό σύστημα, οδηγώντας δυνητικά σε αθηροσκλήρωση.

Στο δέρμα.

Τα φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα επεξεργασμένα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα. Αυτές οι διατροφικές επιλογές μπορεί να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη απόκριση στο σώμα, οδηγώντας σε δερματικά προβλήματα όπως η ακμή, η ερυθρότητα και η επιτάχυνση της γήρανσης. Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προάγοντας τη φλεγμονή και συμβάλλοντας σε δερματικά προβλήματα. Επιπλέον, τα φλεγμονώδη τρόφιμα μπορεί να διαταράξουν την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών, επιδεινώνοντας τις δερματικές παθήσεις. Η επιλογή μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του δέρματος, προάγοντας μια καθαρή επιδερμίδα, καθαρή υγεία και ακμαία εμφάνιση.
Σέρουμ πεπτιδίων. Η επανάσταση στην ανάπλαση.
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/11/5-symvoules-gia-na-antimetopisete-amesa-to-agchos/