Οι θεραπείες της μητέρας φύσης βοηθούν τις εξάψεις;

Black Cohosh
( Actaea racemosa, Cimicifuga racemosa ) Αυτό το βότανο έχει λάβει αρκετή επιστημονική προσοχή για τις πιθανές επιδράσεις του στις εξάψεις. Μελέτες για την αποτελεσματικότητά του στη μείωση των εξάψεων έχουν δώσει ανάμεικτα αποτελέσματα. Ωστόσο, σύμφωνα με το www.menopause.org  ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ότι τις έχει βοηθήσει. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το μαύρο cohosh δεν δρα όπως τα οιστρογόνα, όπως πίστευαν κάποτε. Αυτό μειώνει τις ανησυχίες σχετικά με την επίδρασή του σε ορμονοευαίσθητο ιστό (π.χ. μήτρα, μαστός). Το Black cohosh έχει ένα καλό ρεκόρ ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια.

Έχουν υπάρξει αναφορές που συνδέουν το μαύρο cohosh με προβλήματα στο συκώτι και αυτή η σύνδεση συνεχίζει να μελετάται.

Κόκκινο τριφύλλι
( Trifolium pratense ) Σε πέντε ελεγχόμενες μελέτες, δεν βρέθηκαν συνεπή ή πειστικά στοιχεία ότι το εκχύλισμα φύλλων κόκκινου τριφυλλιού μειώνει τις εξάψεις. Όπως και με το μαύρο cohosh, ωστόσο, ορισμένες γυναίκες ισχυρίζονται ότι το κόκκινο τριφύλλι τις έχει βοηθήσει. Οι μελέτες αναφέρουν λίγες παρενέργειες και κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας κατά τη χρήση.

Dong Quai
( Angelica sinensis ) Το Dong quai χρησιμοποιείται στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική για τη θεραπεία γυναικολογικών παθήσεων για περισσότερα από 1.200 χρόνια. Ωστόσο, μόνο μία τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη του dong quai έχει διεξαχθεί για τον προσδιορισμό των επιπτώσεών του στις εξάψεις και αυτή η βοτανική θεραπεία δεν βρέθηκε χρήσιμη για τη μείωσή τους. Ορισμένοι ειδικοί στην κινεζική ιατρική επισημαίνουν ότι το σκεύασμα που μελετήθηκε δεν ήταν το ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν στην πράξη. Το Dong quai δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται από γυναίκες με ινομυώματα ή προβλήματα πήξης του αίματος, όπως η αιμορροφιλία, ή από γυναίκες που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), καθώς μπορεί να προκύψουν αιμορραγικές επιπλοκές.
Τζίνσενγκ
( Panax ginseng ή Panax quinquefolius ) Έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίνσενγκ μπορεί να βοηθήσει με ορισμένα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως συμπτώματα διάθεσης και διαταραχές ύπνου, καθώς και με τη συνολική αίσθηση ευεξίας. 
Κάβα
( Piper methysticum ) Το Kava μπορεί να μειώσει το άγχος, αλλά σύμφωνα με τοwww.menopause.org  δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τις εξάψεις. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η κάβα έχει συσχετιστεί με ηπατική νόσο. Ο FDA έχει εκδώσει μια προειδοποίηση σε ασθενείς και παρόχους σχετικά με το kava λόγω της πιθανότητας του να βλάψει το ήπαρ. 

Ελαιο νυχτολούλουδου
( Oenothera biennis ) Αυτό το βότανο έχει μεγάλη ιστορία στην θεραπεία και αντιμετώπιση της κλιμακτηρίου ή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Προωθείται επίσης για την ανακούφιση από τις εξάψεις.

Σχετικά με την ιατρική οι εντυπώσεις της είναι αυτές: Μελέτη (σε μόνο 56 γυναίκες) δεν βρήκε κανένα όφελος σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (ψευδή φαρμακευτική αγωγή). Παρόλα αυτά το συστήνουν ιδαίτερα οι βοτανόλογοι.

Οι αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν φλεγμονή, προβλήματα με την πήξη του αίματος και το ανοσοποιητικό σύστημα, ναυτία και διάρροια. Έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί επιληπτικές κρίσεις σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με σχιζοφρένεια και λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα. Το έλαιο νυχτολούλουδου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με αντιπηκτικά ή φαινοθειαζίνες (ένας τύπος ψυχοθεραπευτικού παράγοντα).

Χρησιμοποιήστε με προσοχή με την άδεια του γιατρού σας.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις θεραπείες, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Συνήθως οι άνθρωποι επιλέγουν βότανα με τη μορφή συμπληρωματικών χαπιών, όχι ως παρασκεύασμα που παρασκευάζεται απευθείας από το βότανο με  εκπαιδευμένο βοτανολόγο. Λάβετε υπόψη ότι τα φυτικά συμπληρώματα δεν ρυθμίζονται τόσο στενά όσο τα συνταγογραφούμενα φάρμακα απο έναν ειδικό βοτανολόγο .

Μάλιστα η ποσότητα του φυτικού προϊόντος, η ποιότητα, η ασφάλεια και η καθαρότητα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την εταιρεία ή ακόμη και μεταξύ παρτίδων της ίδιας εταιρείας. Οι φυτικές θεραπείες μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με τις συνταγογραφούμενες θεραπείες σας, με αποτέλεσμα να σημειωθούνδραματικές αλλαγές στην επίδραση του βοτανικού σκευάσματος  ή του φαρμάκου ή και των δύο μαζί.

Για να είστε ασφαλείς, ενημερώστε τον γιατρό σας για όλες τις βοτανικές θεραπείες που σκέφτεστε.  Να θυμάστε πως πριν από οποιαδήποτε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση πρέπει να σταματήσετε  όλες τις θεραπείες με βότανα (τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν).
Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/11/25/kane-aftes-tis-5-trofes-to-apolyto-oplo-sou-gia-to-adynatisma/