Μια άσκηση που βοηθάει όλο το σώμα και γυμνάζει τον εγκέφαλο

Όλοι γνωρίζουμε ότι το πολύ καθισιό δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Πολλοί από εμάς περνάμε τις ημέρες μας σε ένα γραφείο ή τα βράδια μας βλέποντας τηλεόραση, που σημαίνει ότι είμαστε για πολλές ώρες καθιστοί.
Αυτή η συνήθεια μπορεί να βλάψει την υγεία μας, επηρεάζοντας ακόμη και τον εγκέφαλό μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν καθόμαστε για πολλές ώρες χωρίς να κινούμαστε, ο εγκέφαλός μας μπορεί να μην λειτουργεί τόσο καλά.

Σήφης Γαρυφαλάκης

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα τμήματα του εγκεφάλου που μας βοηθούν να σχεδιάζουμε, να εστιάζουμε, να θυμόμαστε και να κάνουμε περισσότερα από ένα πράγματα ταυτόχρονα.

Μία απλή άσκηση θα σας σώσει
Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Applied Physiology, βρήκε έναν απλό τρόπο για να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας ενώ καθόμαστε. Mια γρήγορη άσκηση, όπως squats (καθίσματα), για μόλις ένα λεπτό ανά διαστήματα μπορεί να κρατήσει το μυαλό μας σε εγρήγορση.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ζητήθηκε από νέους ενήλικες να λάβουν μέρος σε ένα πείραμα. Έκαναν δύο διαφορετικές δραστηριότητες. Στη μία, απλά κάθονταν για τρεις ώρες συνεχόμενα. Στην άλλη, κάθονταν για τον ίδιο χρόνο αλλά έκαναν squats για ένα λεπτό κάθε 20 λεπτά. Στη συνέχεια οι ερευνητές μέτρησαν διάφορα πράγματα, όπως την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και το πόσο αίμα έρεε στον εγκέφαλό τους.

 Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης
Έπειτα από αυτές τις δραστηριότητες, οι εθελοντές έκαναν τρία τεστ, που είχαν σχεδιαστεί για να ελέγξουν πόσο καλά δούλευε ο εγκέφαλός τους.

Ένα τεστ αφορούσε την αντιστοίχιση χρωμάτων και λέξεων, ένα άλλο τη σύνδεση αριθμών και γραμμάτων και το τρίτο τεστ αφορούσε το πόσο κουρασμένοι ή συγκεντρωμένοι αισθάνονταν.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα. Όταν οι εθελοντές έκαναν τις ασκήσεις με τα squats, τα πήγαν καλύτερα στα τεστ. Ήταν πιο γρήγοροι στην αντιστοίχιση χρωμάτων και λέξεων και στη σύνδεση αριθμών και γραμμάτων. Ένιωθαν επίσης πιο συγκεντρωμένοι και λιγότερο κουρασμένοι σε σύγκριση με όταν απλά κάθονταν χωρίς να κινούνται.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα αφορούσε τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Όταν οι εθελοντές κάθονταν χωρίς να κινούνται, η ροή του αίματος στον εγκέφαλό τους μειώθηκε. Όταν όμως έκαναν τα squats, υπήρξε μια μικρή αύξηση της ροής του αίματος.

Περισσότερη κίνηση για έναν πιο υγιή εγκέφαλο
Η μελέτη δείχνει ότι ακόμη και σε καταστάσεις όπου πρέπει να καθόμαστε για πολλές ώρες, όπως στη δουλειά, το να κάνουμε κάτι τόσο απλό όσο τα squats για ένα λεπτό ανά τακτά διαστήματα, μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό μας να παραμείνει ενεργός.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσουν οι άνθρωποι το μυαλό τους σε εγρήγορση και να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του πολύωρου καθισιού.

Αν και η μελέτη έγινε σε ελεγχόμενο περιβάλλον και οι καταστάσεις της πραγματικής ζωής μπορεί να είναι διαφορετικές, η ιδέα της πραγματοποίησης σύντομων διαλειμμάτων για γρήγορες ασκήσεις, όπως τα squats, θα μπορούσε να είναι ένας πρακτικός τρόπος για πολλούς από εμάς να βελτιώσουμε την υγεία του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων καθισιού.

www.foxreport.gr
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
www.pexels.com
https://www.mystikaomorfias.gr/2023/01/28/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ad%cf%81%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80/