6 σημάδια χρόνιας φλεγμονής που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 
Η οξεία φλεγμονή είναι μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας επούλωσης. Προκαλεί την ερυθρότητα, τη ζεστασιά, το πρήξιμο και τον πόνο που νιώθετε όταν κόβετε τον εαυτό σας ή όταν αντιμετωπίζετε ένα θραύσμα.
Αλλά όταν η φλεγμονή επιμένει, μπορεί να γίνει χρόνια. Η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, των εγκεφαλικών επεισοδίων, του διαβήτη, της αυτοάνοσης νόσου, της νόσου του Αλτσχάιμερ και του καρκίνου.
Για παράδειγμα, η φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία συμβαίνει όταν μια κηρώδης ουσία που ονομάζεται πλάκα συσσωρεύεται μέσα στα τοιχώματα των αρτηριών. Μερικές φορές η πλάκα ανοίγει, αναγκάζοντας το σώμα να στείλει λευκά αιμοσφαίρια για να επιτεθεί σε αυτό το επιβλαβές υλικό και να το σφραγίσει με έναν θρόμβο αίματος. Εάν ο θρόμβος αίματος είναι μεγάλος, μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.
Εάν έχετε χρόνια φλεγμονή, είναι σημαντικό να τη μειώσετε. Αλλά πολλές φορές, οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι την έχουν. Εδώ είναι 6 κοινά σημάδια ότι μπορεί να έχετε χρόνια φλεγμονή:
Αύξηση βάρους
Το υπερβολικό βάρος και η φλεγμονή πάνε χέρι-χέρι. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι καθώς αυξανόταν το βάρος, αυξήθηκαν και τα επίπεδα ενός δείκτη φλεγμονής στο αίμα που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη ( CRP ). Αυτό το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Συχνές λοιμώξεις
Εάν συνεχίζετε να λαμβάνετε λοιμώξεις ή οι λοιμώξεις επιστρέφουν συνεχώς, μπορεί να ευθύνεται η χρόνια φλεγμονή

Χρόνια κόπωση και αϋπνία

Έρευνες δείχνουν ότι η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση και τα δεδομένα δείχνουν ότι αρκετοί παράγοντες φλεγμονής συνδέονται με την αϋπνία

Προβλήματα διάθεσης όπως κατάθλιψη και άγχος
Εάν νιώθετε λύπη ή άγχος, αυτό μπορεί να οφείλεται σε χρόνια φλεγμονή. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να επηρεάσουν τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα

Πόνος στο σώμα
Οι διαταραχές που σχετίζονται με τη φλεγμονή μπορεί να είναι πίσω από τον πόνο στους μύες, τις αρθρώσεις και τη σπονδυλική στήλη
Δυσκοιλιότητα, διάρροια και παλινδρόμηση οξέος
Η δυσκοιλιότητα και η καούρα είναι σημάδια ότι το σώμα σας αντιμετωπίζει φλεγμονή. Η ανεξήγητη διάρροια μπορεί να προκληθεί από φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα

Θέλετε να αντιστρέψετε τη φλεγμονή στο σώμα σας; Κάντε αυτά τα βήματα:

Χάστε βάρος καθώς το περισσότερο βάρος κάνει πιο πιθανό είναι να έχετε χρόνια φλεγμονή.

Μειώστε τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.  Συχνά έχουν ανθυγιεινά λίπη που προάγουν τη φλεγμονή.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά. Αναζητήστε εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά όπως τα βατόμουρα, τα μήλα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο και το μπρόκολο. Να γνωρίζετε ώστε να δώσετε έμφαση πως τα κεράσια και ο χυμός κερασιού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στην ηρεμία της φλεγμονής.

Τρώτε ψάρι τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα .Ή ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου. Τα ψάρια και το ιχθυέλαιο περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή.

Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας . Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά ολικής αλέσεως. Μια υψηλή ποσότητα φυτικών ινών στη διατροφή μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο σώμα.

Πιείτε τσάι. Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι μειώνουν την CRP , τον δείκτη φλεγμονής.

Ασκηθείτε. Η άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας σας βοηθά να χάσετε βάρος, κάτι που μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Μειώνει επίσης τις ουσίες στο σώμα που αυξάνουν τη φλεγμονή.

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/01/05/oi-panischyroi-tropoi-gia-na-dynamosete-tin-kardia-sas/