Πώς να καθαρίσετε τον φούρνο σας για να είναι αστραφτερός

Από τα ξεχειλισμένα τηγάνια με λαζάνια μέχρι κάθε είδους σταγόνες και διαρροές, οι φούρνοι είναι επιρρεπείς σε βρωμιές. Μάθετε πώς να καθαρίζετε έναν φούρνο με αυτές τις έξυπνες συμβουλές.
Ειλικρινά, προτιμάμε να χρησιμοποιούμε τον φούρνο μας παρά να τον καθαρίζουμε. Ωστόσο, η βρωμιά και ο προειδοποιητικός καπνός δείχνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει, επομένως έχουμε βρει τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίσετε τον φούρνο σας. Ακολουθήστε αυτά τα κόλπα και συμβουλές για να του δώσετε έναν ασφαλή και μη τοξικό βαθύ καθαρισμό από πάνω προς τα κάτω.
Για να χρησιμοποιήσετε φυσικά προϊόντα, καθαρίστε το φούρνο σας με ξύδι και μαγειρική σόδα, δύο είδη που πιθανότατα έχετε στο ντουλάπι σας. 
Πώς να καθαρίσετε έναν φούρνο με φυσικό τρόπο
Εάν διστάζετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φούρνου σας (περισσότερα για αυτό αργότερα), απευθυνθείτε σε καθημερινά είδη οικιακής χρήσης για έναν φυσικό τρόπο καθαρισμού. Αυτό το εργαλείο καθαρισμού φούρνου μπορεί να κάνει τη δουλειά πιο εύκολη χρησιμοποιώντας το κύριο εργαλείο του φούρνου σας. «Τοποθετήστε ένα ταψί με νερό στο φούρνο και γυρίστε το στους 225 βαθμούς Φαρενάιτ για τουλάχιστον 15 λεπτά», λέει ο Kris Koenig, Διευθύνων Σύμβουλος της Natura Clean . «Όταν κρυώσει αρκετά, προσθέστε λίγο σαπούνι πιάτων στο τηγάνι με νερό και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μαζί με ένα νάιλον σφουγγάρι ή μάλλινο επίθεμα χωρίς γρατσουνιές για να τρίψετε τη λάσπη που έχει χαλαρώσει καθώς και ολόκληρο το εσωτερικό του φούρνου».

Πώς να καθαρίσετε έναν φούρνο με ξύδι και μαγειρική σόδα
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φυσικές μεθόδους καθαρισμού για να εξαλείψετε τους καμένους λεκέδες και τα σκληρά σημεία. 

Εάν το ψημένο φαγητό παραμείνει στο πάτωμα του φούρνου, πασπαλίστε το με μαγειρική σόδα. Για τα πλαϊνά του φούρνου, ανακατέψτε πρώτα τη μαγειρική σόδα με νερό για να σχηματίσετε μια πάστα. «Ψεκάστε το με λευκό αποσταγμένο ξύδι και παρακολουθήστε το μείγμα να αφρίζει καθώς λειτουργεί», λέει η Leslie Reichert, γνωστή ως The Green Cleaning Coach . Για μέγιστο αποτέλεσμα, αφήστε το διάλυμα να καθίσει όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε το όλη την επόμενη μέρα με ένα ζεστό, υγρό πανί.

Πώς να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου
Ο καθαρισμός των σχαρών του φούρνου ξεκινά με ένα μούλιασμα για μια νύχτα και ένα καλό τρίψιμο. Ξεκινήστε αφαιρώντας τις σχάρες του φούρνου. Μουλιάστε τις σε ζεστό σαπουνόνερο όλη τη νύχτα στην μπανιέρα σας ή σε ένα μεγάλο δοχείο. Εάν χωράνε στον νεροχύτη σας, μπορείτε επίσης να τα αφήσετε εκεί.

Σημείωση: Εάν χρησιμοποιείτε τη μπανιέρα, απλώστε πρώτα τις πετσέτες για να αποφύγετε ζημιές.

Τρίψτε τις σχάρες με μια βούρτσα ή λειαντικό επίθεμα και μετά ξεπλύνετε. Για να καθαρίσετε τις σχάρες του φούρνου με φυσικό τρόπο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και ξύδι για να βγάλετε το λίπος. Τοποθετήστε τα ράφια σε ένα μεγάλο δοχείο, πασπαλίστε με μαγειρική σόδα και ψεκάστε με ξύδι. Αφού το μείγμα σταματήσει να αφρίζει, γεμίστε το δοχείο με νερό και αφήστε τα ράφια να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Μετά το μούσκεμα, σκουπίστε και τρίψτε τις σχάρες στεγνές. Τοποθετήστε τα ξανά στο φούρνο.

Πώς να καθαρίσετε το παράθυρο του φούρνου
Όχι μόνο οι σχάρες και οι εσωτερικοί μαγνήτες του φούρνου είναι μαγνήτες για τη βρωμιά, αλλά και η γυάλινη πόρτα του φούρνου βλέπει επίσης το μερίδιό της σε πιτσιλίσματα και ακαταστασία. Ωστόσο, η απόκτησή του σε σαν καινούργια κατάσταση είναι εύκολη αν ξέρετε πώς. Το κόλπο για να καθαρίσετε το εσωτερικό του παραθύρου του φούρνου είναι η χρήση ξυραφιού. Πρώτα, καλύψτε το παράθυρο με ένα καθαριστικό με σπρέι για όλες τις χρήσεις, αφήστε το να καθίσει και μετά ξύστε προσεκτικά τα ενοχλητικά σημάδια εγκαυμάτων και τα υπολείμματα τροφών. Για σοβαρούς λεκέδες, εφαρμόστε μια πάστα από μαγειρική σόδα και νερό, αφήστε τη να καθίσει όλη τη νύχτα και μετά σκουπίστε με ένα ζεστό, υγρό πανί.

Καθαρισμός ρουτίνας φούρνου
Καθαρίστε τις διαρροές και τις ντρίμπλες μόλις ο φούρνος κρυώσει αρκετά για να το κάνετε. Ο CEO του MyClean, Kenny Schultz, συνιστά να κάνετε ένα γρήγορο τρίψιμο του φούρνου, με μαγειρική σόδα και νερό, στην τακτική ρουτίνα καθαρισμού της κουζίνας σας . Και μην ξεχάσετε να καθαρίσετε το συρτάρι του φούρνου, το οποίο μπορεί να είναι καταφύγιο για ψίχουλα. Τραβήξτε έξω το συρτάρι του φούρνου, σκουπίστε τυχόν ακαταστασία ή χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα για να μπείτε σε όλες τις ρωγμές. Τραβήξτε τον φούρνο έξω από τον τοίχο μερικές φορές κάθε χρόνο και καθαρίστε το κάτω και πίσω από τη συσκευή. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη μετακίνηση της συσκευής, ώστε να μην γρατσουνίσετε το πάτωμα ή να αποσυνδέσετε τη γραμμή αερίου.

Έκτακτο καθάρισμα φούρνου με αλάτι
Είτε προσπαθείτε να πάρετε ένα δείπνο το βράδυ στο τραπέζι είτε να ετοιμάσετε ένα ειδικό γεύμα διακοπών, μερικές φορές δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτό που κάνετε για τον πλήρη έλεγχο των ζημιών από διαρροές. Έτσι, όταν συμβεί διαρροή και δεν μπορείτε να σβήσετε αμέσως τον φούρνο, ψάξτε για αλάτι ως φυσικό τρόπο για να καθαρίσετε έναν φούρνο.

«Όταν μια πίτα ή μια κατσαρόλα βγάζει φυσαλίδες στο φούρνο, βάλτε μια χούφτα αλάτι πάνω από τη χυμένη ποσότητα και συνεχίστε με το ψήσιμο», λέει η συγγραφέας Donna Chandler στο The Hints Book Almanac. «Δεν θα καπνίζει ούτε θα μυρίζει και θα ψήνεται σε μια κρούστα που θα είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί μόλις κρυώσει».

Αποτρέψτε τις βρωμιές του φούρνου
Κατά το ψήσιμο—ιδιαίτερα τρόφιμα με τάση για σταγόνες—τοποθετήστε ταψιά σε ένα ταψί για να πιάσουν τυχόν σταγόνες ή τοποθετήστε ένα ταψί κάτω από το ταψί κατά το ψήσιμο. Σκεφτείτε να το κρατήσετε εκεί μακροπρόθεσμα και να το ανταλλάξετε όταν είναι απαραίτητο.

Σημείωση: Μη χρησιμοποιείτε αλουμινόχαρτο για να συλλάβετε διαρροές εκτός εάν το επιτρέπει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για τη συσκευή σας.

Καθαρισμός εξωτερικού φούρνου
Διατηρήστε το εξωτερικό του φούρνου σας σε αστραφτερή κατάσταση σκουπίζοντας τις διαρροές καθώς συμβαίνουν. Ένα υγρό πανί συχνά κάνει το κόλπο. Χρησιμοποιήστε ένα καθαριστικό για όλες τις χρήσεις για να δώσετε στο φούρνο σας ένα συνηθισμένο σκούπισμα.

Οι συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα είναι ένα δημοφιλές αγαπημένο, χάρη στα κομψά προφίλ τους, αλλά τείνουν να προσελκύουν περισσότερα από τα δακτυλικά αποτυπώματα και τη βρωμιά τους. Κάντε τις συσκευές από ανοξείδωτο χάλυβα της κουζίνας σας —συμπεριλαμβανομένου του φούρνου σας— να αστράφτουν με αυτές τις συμβουλές για τον καθαρισμό συσκευών από ανοξείδωτο χάλυβα και την εξάλειψη των λεκέδων και των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αποφεύγετε πάντα λειαντικά καθαριστικά .
Χρησιμοποιήστε πανιά από μικροΐνες για να μην αφήνετε χνούδι πίσω σας.
Σκουπίστε με το πανάκι.
Μερικές φορές θα δείτε απορρυπαντικά για τρίψιμο ή με αιθέρια έλαια που προτείνονται για ανοξείδωτο χάλυβα. Αν και αυτό το τέχνασμα προσδίδει ωραία λάμψη, τα προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό ενός φούρνου ή άλλων συσκευών που φέρουν  θερμότητα, καθώς τα λάδια είναι εύφλεκτα.

Καθαρισμός εστίας 
Ο καθαρισμός μιας εστίας εξαρτάται από τον τύπο της κουζίνας σας. Γενικά, το σκούπισμα των διαρροών καθώς συμβαίνουν και η επαναφορά της εστίας μετά το μαγείρεμα μπορεί να αποτρέψει πολύ βαρύ καθαρισμό αργότερα.

Καθαρισμός Αυτοκαθαριζόμενων Φούρνων
Ένας φούρνος που καθαρίζεται μόνος του είναι λαμπρός στη θεωρία, αλλά αυτή η ευκολία έχει ορισμένα μειονεκτήματα. Οι αυτοκαθαριζόμενοι φούρνοι λειτουργούν χρησιμοποιώντας εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες για την αποτέφρωση της εσωτερικής βρωμιάς. Δεδομένου ότι αυτό είναι ένας πιθανός κίνδυνος πυρκαγιάς , δεν συνιστάται να φύγετε από το σπίτι. Δυστυχώς, η αποτέφρωση δημιουργεί δυνητικά τοξικούς αναθυμιάσεις και η εισπνοή τους δεν συνιστάται, επομένως, μείνετε έξω από την κουζίνα κατά τη διαδικασία αυτοκαθαρισμού.

Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία αυτοκαθαρισμού. Αφαιρέστε όλα τα ταψιά, τις σχάρες, τα συρτάρια και όσο πιο πολύ στερεά χυμένα υλικά και λίπος μπορείτε πριν τα καθαρίσετε. Κρατήστε τα κατοικίδια ζώα και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα έξω από την περιοχή και αερίστε καλά.

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/01/16/to-derma-echei-to-mikrovioma-tou-8-symvoules-na-to-kratiseis-ygies/