Φασκόμηλο το Βότανο κατά της Γήρανσης σε Δέρμα και Μαλλιά.

Το φασκόμηλο  χρησιμοποιείται συνήθως σε τρόφιμα και είναι γνωστό ότι έχει φαρμακευτική αξία. Είναι ένα ισχυρό βότανο που μπορεί επίσης να βελτιώσει την εμφάνιση των μαλλιών.
Είναι ένα πολυετές φυτό που φτάνει τα 2 πόδια περίπου. Έχει οβάλ φύλλα που φαίνονται ζαρωμένα και είναι γκριζωπά προς πράσινα. Τα άνθη του είναι μοβ, κόκκινα, ροζ ή λευκά και παράγουν καρπούς.
Το Salvia officinalis L. (Labiatae) χρησιμοποιείται ως λοσιόν για τη βελτίωση των μαλλιών και του δέρματος.

Είναι μια πλούσια πηγή φυσικών ενώσεων, φλαβονοειδών και πολυφαινολικών ενώσεων (καρνοσικό οξύ, ροσμαρινικό οξύ και καφεϊκό οξύ) και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές, ριζοσπαστικές και αντιβακτηριδιακές δράσεις.

Το καρνοσικό οξύ και το ροσμαρινικό οξύ είναι διαθέσιμα σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στον χυμό των φυτών φασκόμηλου. Το ουρσολικό οξύ, ένα συστατικό του φασκόμηλου που είναι φορτωμένο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι αρωματικά και χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του αιθέριου ελαίου, το οποίο περιέχει 49 αρωματικά συστατικά. Τα κύρια συστατικά του ελαίου φασκόμηλου είναι η 1,8-κινεόλη, η καμφορά, η α-θουγιόνη, η β-θουγιόνη, το α-ουμουλένιο, το ροσμαρινικό οξύ και η κερκετίνη. 

Το φασκόμηλο προσφέρει άφθονα οφέλη για τα μαλλιά και το δέρμα.

1. Δυναμώνει τα μαλλιά

Το φασκόμηλο διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών και ενισχύει τα αδύναμα, ταλαιπωρημένα και εύθραυστα μαλλιά.

Επιδεικνύει διάφορες βιολογικές δραστηριότητες και διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που ανανεώνουν, μαλακώνουν και προσθέτουν δύναμη στα μαλλιά .

Σύμφωνα με έρευνα του 2020, το ροσμαρινικό οξύ προάγει ενεργά την ανάπτυξη των μαλλιών. 

2. Προστατεύει από την πιτυρίδα
Το λάδι του εξάγεται από τα ξερά φύλλα φασκόμηλου με τεχνική απόσταξης με ατμό.

Το έλαιο φασκόμηλου ενυδατώνει και θρέφει τα μαλλιά και τα κάνει απαλά. Προλαμβάνει την πιτυρίδα και διατηρεί τη λάμψη τους . Περιέχει πινένιο, κινεόλη, οξικό α-λιναλύλιο, θουγιόνη (44% έως 45%), βορνεόλη, οξικό βορνυλεστέρα, φαρνεσόλη και καμφορά. ( 5 )

3. Σκουραίνει το χρώμα των μαλλιών
Το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει την υφή των μαλλιών και να σκουρύνει το χρώμα του εάν χρησιμοποιείται συχνά. Τα ξεβγάλματα φασκόμηλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθημερινά ή όσο το δυνατόν συχνότερα μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό χρώμα αλλά και η ενδυνάμωση της λεπτής τρίχας. Η εβδομαδιαία εφαρμογή ξεβγάλματος με φασκόμηλο θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το χρώμα ενώ θα βοηθήσει και στην ανδρική τριχόπτωση που βρίσκεται στην αρχή της.

4. Μειώνει την τριχόπτωση
Το έλαιο φασκόμηλου μπορεί να σας σώσει.

Αυτό το λάδι έχει φυσικές αντισηπτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τα προβλήματα του δέρματος και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα ορισμένων δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα και η ψωρίαση. Επιπλέον, περιέχει βήτα-σιτοστερόλη και μια ένωση 5-άλφα αναγωγάσης, που μειώνουν την τριχόπτωση.

5. Δυναμώνει τα μαλλιά
Το έλαιο φασκόμηλου είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, B και E και μπορεί εύκολα να διεισδύσει στο τριχωτό της κεφαλής, παρέχοντας έτσι θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την ανάπτυξη των μαλλιών στους θύλακες των τριχών. Προωθεί την ανάπτυξη από το μονοθυλάκιο και έτσι κάνει τα μαλλιά σας δυνατά και πυκνά. 

Τα οφέλη του φασκόμηλου στο δέρμα

1. Μειώνει τη μόλυνση του δέρματος
Ερευνητικές μελέτες για τις φλεγμονώδεις ιδιότητες του φασκόμηλου έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο περιέχει καφεϊκό οξύ, ροσμαρινικό οξύ και ουρσολικό οξύ, τα οποία μειώνουν το πρήξιμο του δέρματος και τις μολύνσεις.

2. Παρέχει αντιγηραντικά αποτελέσματα
Μελέτες έχουν δείξει ότι το φασκόμηλο περιέχει ενώσεις που καταπολεμούν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Μειώνει τις ρυτίδες του δέρματος μέσω ενός μηχανισμού φωτοαπεικόνισης.

Η σκλαρεόλη που εμπεριέχει χρησιμοποιείται ως αρωματικό υλικό ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι αποτρέπει τη βλάβη του δέρματος που προκαλείται από την UVB. Επίσης, αναζωογονεί το πάχος της επιδερμικής στιβάδας που μειώνεται δραστικά και μόνιμα από τις ακτίνες του ήλιου.
Οι κρέμες εμπλουτισμένες με σκλαρεόλη μειώνουν τις ρυτίδες και βελτιώνουν την παραγωγή κυττάρων.
3. Αυξάνει το κολλαγόνο

Το φασκόμηλο μπορεί να αυξήσει μοναδικά την παραγωγή κολλαγόνου ( 8 ), έναν κρίσιμο παράγοντα για τη βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος. Είναι άφθονο σε βιταμίνη Α και ενισχύει τη δημιουργία κυττάρων του δέρματος.
4. Βελτιώνει την εμφάνιση
Το φασκόμηλο είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αναστέλλει τη διαδικασία γήρανσης. ( 9 ) Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, το εκχύλισμα φασκόμηλου περιέχει ουρσολικό οξύ, το οποίο φωτίζει το δέρμα και του δίνει μια νεανική όψη. Μειώνει επίσης τον ερεθισμό του δέρματος και τις κηλίδες υπερμελάγχρωσης. 

Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο φασκόμηλου στα μαλλιά
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φασκόμηλο στα μαλλιά σας με τους παρακάτω τρόπους.

1. Φασκόμηλο τονωτικό μαλλιών
Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα φύλλα φασκόμηλου σε 1 φλιτζάνι νερό.
Το βράζουμε για 2-3 λεπτά.
Το φιλτράρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Χρησιμοποιήστε το ως τονωτικό μαλλιών απλώνοντάς το στα λουσμένα μαλλιά σας. Κάντε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και σε όλο το μήκος των μαλλιών σας.
Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα.
2. Λάδι μαλλιών φασκόμηλου
Προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριο έλαιο φασκόμηλου σε ένα μπολ και προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο μέντας και δεντρολίβανου .
Το αραιώνουμε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Κάντε μασάζ με αυτό το λάδι στο τριχωτό της κεφαλής σας δύο φορές την ημέρα.
Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο φασκόμηλου στο δέρμα

Δείτε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε το φασκόμηλο για να βελτιώσετε την όψη του δέρματός σας και να του δώσετε αναζωογονημένη όψη.
1. Λουτρό με φασκόμηλο
Το φρέσκο ​​φασκόμηλο αφήνει το δέρμα απαλό, λείο και ενυδατωμένο όταν ενσωματώνεται στο νερό του μπάνιου σας.

Αναμείξτε ¼ φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης με ¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα φασκόμηλου.
Τυλίξτε το μείγμα σε ένα λεπτό πανί μουσελίνας και δέστε το για να στερεωθεί.
Βάλτε αυτήν την τσάντα μπάνιου στο νερό του μπάνιου σας. Το νερό θα πάρει το άρωμα του φασκόμηλου και θα θολώσει.
Βυθιστείτε σε αυτό και απολαύστε το μπάνιο σας.

2. Λάδι σώματος φασκόμηλου
Προσθέστε 8–9 σταγόνες αιθέριου ελαίου φασκόμηλου 2% σε 15 ml ή 3 κουταλιές της σούπας λάδι μεταφοράς.
Ανακατέψτε το καλά και κάντε μασάζ στο δέρμα σας.
Επαναλάβετε τη διαδικασία δύο φορές την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

Παρενέργειες από τη χρήση του ελαίου φασκόμηλου
Το έλαιο φασκόμηλου μπορεί να είναι επιβλαβές για τα μαλλιά και το δέρμα σας σε υψηλές συγκεντρώσεις. Η περιεκτικότητά του σε θουγιόνη είναι επικίνδυνη όταν απομονώνεται, αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα εάν το λάδι χρησιμοποιείται μέτρια.
Το φασκόμηλο είναι ένα κοινώς χρησιμοποιούμενο λάδι και το αυτούσιο βότανο, είναι ένα από τα πιο ασφαλή βότανα μεταξύ όλων των βοτάνων που περιέχουν θουγιόνη. Ωστόσο, η ενεργή παρουσία θουγιόνης μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο δέρμα.
Το έλαιο φασκόμηλου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τοπικά ή στο δέρμα ατόμων που πάσχουν από δερματικές διαταραχές γιατί μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό.
Στις έγκυες γυναίκες, το έλαιο φασκόμηλου μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις της μήτρας και σε γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να μειώσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος, επομένως οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.

unsplash.com

www.pexels.com