Ζαν Καλμάν: Η γυναίκα που έζησε 122 χρόνια είχε τρία μυστικά μακροζωίας

Η Γαλλίδα που φέρεται να έζησε 122 χρόνια είχε τους δικούς της κανόνες μακροζωίας.
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Η Ζαν Καλμάν (Jeanne Louise Calment, Αρλ, 21 Φεβρουαρίου 1875 – Αρλ, 4 Αυγούστου 1997) ήταν Γαλλίδα υπεραιωνόβια, το μακροβιότερο επιβεβαιωμένα πρόσωπο στην ιστορία. Έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες.
Το 1896 παντρεύτηκε τον δεύτερό της εξάδελφο Φερνάν Καλμάν (Fernand Calment), και το μοναδικό της παιδί, η Ιβόν, επέζησε και πέθανε το 1934. Το εγγόνι της σκοτώθηκε σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα το 1963. Το 1965, μην έχοντας απογόνους, η Καλμάν παραχώρησε σαν ενοίκιο το διαμέρισμά της σε κάποιο δικηγόρο, τον Φρανσουά Ραφρέ και συμφώνησε να της δίνει ενοίκιο ενός μήνα μέχρι το θάνατό της. Ο Ραφρέ όμως πέθανε πριν από εκείνην, το 1995 και η σύζυγός του συνέχισε να πληρώνει το ενοίκιο.
Το 1985, η Καλμάν πήγε σε οίκο ευγηρίας, καθώς έζησε μόνη της ως την ηλικία των 110. Το 1988, έγινε για πρώτη φορά διάσημη και αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ότι στα νιάτα της είχε γνωρίσει το μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ βαν Γκογκ.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The New Yorker (@newyorkermag)

Σε ηλικία 113 ετών, πρωτομπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 1989, χρονιά όμως που της στερήθηκε ο τίτλος του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ο οποίος δόθηκε στην Κάρι Γουάιτ (1874 ή 1888 – 14 Φεβρουαρίου 1991).

Το 1991 επανέκτησε τον τίτλο η Καλμάν και στις 17 Οκτωβρίου 1995 έφτασε τα 120 χρόνια και 238 ημέρες και έγινε το μεγαλύτερο σε ηλικία πρόσωπο στην ιστορία. Ξεπέρασε τον Σιγκετσίγιο Ιζούμι από την Ιαπωνία, που φέρεται να έζησε 120 έτη και 237 ημέρες. Σε ηλικία 114 ετών, εμφανίστηκε για λίγο στο ρόλο της ίδιας στο φιλμ Vincent and Me.

Το 1995 κυκλοφόρησε το γαλλικό ντοκιμαντέρ Beyond 120 Years with Jeanne Calment, και το 1996, ο οίκος ευγηρίας που ζούσε κυκλοφόρησε το CD Time’s Mistress.

Λίγο πριν πεθάνει, η Καλμάν συναντήθηκε με τον Jean-Marie Robine, έναν ειδικό δημογράφο που μελετά τις σχέσεις μεταξύ υγείας και μακροζωίας, λέγοντάς του όλα τα μυστικά της ζωής του, σύμφωνα με το CNBC.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SPA x HOME (@spaxhome)

O Robine, ο οποίος αποκάλυψε τους τρεις κύριους λόγους που πιστεύει ότι βοήθησαν την Καλμάν να ζήσει πολύ παραπάνω από έναν αιώνα, τόνισε πρωτίστως, πως ένα μεγάλο μέρος της μακροζωίας της οφείλεται στην τύχη.

Σύμφωνα με τον Jean-Marie Robine αυτοί ήταν οι λόγοι που έφτασε τα 122 έτη:

1. Ήταν πλούσια

Η Καλμάν μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια στη νότια Γαλλία, γεγονός που της επέτρεψε να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, κάτι που δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες εκείνη τη χρονική περίοδο. Συνέχισε επίσης με ιδιαίτερα μαθήματα κουζίνας, τέχνης και χορού μέχρι που παντρεύτηκε στα 20 της χρόνια.

Ένας άλλος παράγοντας που πιθανότατα τη βοήθησε να ζήσει περισσότερο ήταν το ότι δεν δούλεψε ποτέ. Αντιθέτως είχε πάντα κάποιον να τη βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, να της μαγειρεύει, ακόμα και να της ψωνίζει τα απαραίτητα.

2. Ξεκίνησε να καπνίζει 112 χρονών

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SPA x HOME (@spaxhome)

Μέχρι τον γάμο, δεν επιτρεπόταν στην Καλμάν να καπνίζει. Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, απαγορευόταν ένα κορίτσι, και συγκεκριμένα σε μια αστική οικογένεια, να το κάνει αυτό.

Ωστόσο, μόλις παντρεύτηκε, ο σύζυγος της Καλμάν της πρόσφερε ένα τσιγάρο. Και παρόλο που ήταν εξαιρετικά χαρούμενη που έκανε κάτι που δεν της επιτρεπόταν να κάνει πριν, τελικά δεν της φάνηκε ωραίο και δεν ξεκίνησε να καπνίζει.

Τελικά απέκτησε τη συνήθεια σε ηλικία περίπου 112 ετών ενώ ζούσε σε οίκο ευγηρίας, έχοντας ωστόσο ζήσει, ακόμη και έτσι, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, χωρίς να καπνίζει.

3. Είχε πλούσια κοινωνική ζωή

Με τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, λόγω της μη συμβολής της στις δουλειές του σπιτιού, η Καλμάν δεν είχε απολύτως τίποτα να κάνει παρά μόνο να φροντίσει τον εαυτό της, να ταξιδέψει κατά μήκος της Γαλλίας και να ασχολείται με κοινωνικές δραστηριότητες.

Πέρασε τον περισσότερο χρόνο της παρακολουθώντας κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντώντας νέους ανθρώπους.

Επιπλέον είχε την ευκαιρία να ταξιδεύει συχνά με τον σύζυγό της και να πηγαίνει στο Παρίσι για να δει τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος ήταν υπό κατασκευή εκείνη την εποχή.

womantoc.gr

Κεντρική Φωτό:

unsplash.com