Η έλλειψη αυτών των δύο θρεπτικών στοιχείων ίσως είναι η αιτία για το μούδιασμα σε χέρια και πόδια

Η έλλειψη αυτών των δύο θρεπτικών στοιχείων ίσως είναι η αιτία για το μούδιασμα σε χέρια και πόδια
Το μούδιασμα σε χέρια και πόδια μπορεί να είναι σύμπτωμα αρκετών καταστάσεων, αλλά ένα από τα πρώτα πράγματα που θα εξετάσει ο γιατρός πριν τη διάγνωση, είναι αν έχετε έλλειψη βιταμινών.
Η ανεπάρκεια του οργανισμού σε βιταμίνες, εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, αλλά σε ότι αφορά το μούδιασμα σε χέρια, δάχτυλα και πόδια, πιθανόί ύποπτοι είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη B12.
Ειδικότερα:

Ασβέστιο
Το ασβέστιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση γερών οστών και τον έλεγχο της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Οι ενδείξεις ότι έχετε πολύ χαμηλό ασβέστιο είναι τα μουδιάσματα, το μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα και ενδεχομένως ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ.
Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 1.000 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου κάθε μέρα, αν και οι γυναίκες άνω των 50 ετών και οι άνδρες άνω των 70 ετών χρειάζονται 1.200 mg, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Αν καταναλώνετε τουλάχιστον τρεις μερίδες γάλακτος ή γιαουρτιού την ημέρα, σίγουρα δεν θα έχετε έλλειψη ασβεστίου. Το τυρί είναι μια άλλη καλή πηγή ασβεστίου, αλλά αν δεν παίρνετε μεγάλη ποσότητα γαλακτοκομικών, μπορείτε να βρείτε αυτό το θρεπτικό συστατικό σε φυτικά γάλατα ή δημητριακά πρωινού εμπλουτισμένα με ασβέστιο (ελέγξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να δείτε αν έχει προστεθεί ασβέστιο), και σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το λάχανο και το μπρόκολο, σύμφωνα με το NIH .

Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 βοηθά στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στο DNA, ενώ βελτιώνει τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, σύμφωνα με το NIH. Οι χορτοφάγοι και οι βίγκαν μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 επειδή τα φυτά δεν έχουν αυτό το θρεπτικό συστατικό. Επίσης όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί επίσης να έχουν έλλειψη βιατμίνης Β12 επειδή η διαδικασία δυσκολεύει το σώμα να πάρει το θρεπτικό συστατικό από τα τρόφιμα, σύμφωνα με το Harvard Health Publishing .

Τα συμπτώματα σοβαρής ανεπάρκειας Β12 περιλαμβάνουν μούδιασμα στα πόδια, τα χέρια, προβλήματα με το περπάτημα και την ισορροπία, αναιμία, κούραση, αδυναμία, μια πρησμένη, φλεγμονώδης γλώσσα, απώλεια μνήμης και δυσκολία στη σκέψη, σύμφωνα με το Χάρβαρντ. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν γρήγορα ή σταδιακά και επειδή υπάρχει τόσο μεγάλο εύρος συμπτωμάτων, μπορεί να μην τα παρατηρήσετε αμέσως.

Οι ενήλικες χρειάζονται 2,4 mcg Β12 την ημέρα, σύμφωνα με το NIH. Υπάρχει σε ζωικά προϊόντα και οι ειδικοί συνιστούν ψάρι, κοτόπουλο, γάλα και γιαούρτι για να αυξήσετε τα επίπεδα Β12. Εάν είστε vegan ή χορτοφάγος, επιλέξτε τροφές εμπλουτισμένες με Β12, όπως γάλα φυτικής προέλευσης και δημητριακά πρωινού. Μπορείτε επίσης να βρείτε τη Β12 στις περισσότερες πολυβιταμίνες , σημειώνει το NIH, αλλά εάν κινδυνεύετε να έχετε έλλειψη, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα που περιέχει ειδικά Β12.

healthstories

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/02/20/ti-tha-symvei-sto-soma-sou-an-kopseis-to-kreas-gia-enan-chrono/