Πες αντίο στα προβιοτικά με ένα χειμερινό φρούτο που κάνει θαύματα στο έντερο

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. Αυτό το φρούτο είναι που αγαπά το έντερό σου!
Οσον αφορά την υγεία μας, από τη διάθεσή μας μέχρι το δέρμα μας, όλα ξεκινούν από το έντερο. Όλο και περισσότεροι από εμάς κατανοούμε αυτή τη θεμελιώδη αρχή της ευημερίας και ενεργούμε ανάλογα, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να θρέψουμε τα καλά βακτήρια στο μικροβίωμα μας. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά, μερικές φορές περιπλέκουμε υπερβολικά τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο που οι επιστήμονες ονομάζουν το έντερο «δεύτερο εγκέφαλο».

Και ναι μπορεί να νιώθεις πολλές φορές πως δεν τρέφεσαι σωστά όμως για την καλή υγεία του εντέρου σου υπάρχει ένα φρούτο που μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο προβιοτικό: το μήλο. Γιατί ως γνωστόν «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα».

 

Μήλα τα θαυματουγρά

Φθηνότερο από τα προβιοτικά συμπληρώματα, τα μήλα είναι γεμάτα με εκατοντάδες εκατομμύρια μικρόβια (όπως και άλλα φρούτα και λαχανικά) τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία βακτηρίων στο μικροβίωμα. «Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες , συμπεριλαμβανομένης μιας προβιοτικής ίνας που ονομάζεται πηκτίνη, η οποία τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια του εντέρου», λέει στη Vogue France η Δρ Έμιλυ Λέμινγκ . «Περιέχουν επίσης πολλές πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν πρεβιοτική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου».
 

Μην το παρακάνεις
Ναι, η λήψη ορισμένων βακτηριακών στελεχών μέσω (δοκιμασμένων και καλοφτιαγμένων) προβιοτικών μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα υγείας, όπως το φούσκωμα που συνδέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή να προωθήσει την ανάκτηση του μικροβιώματος μετά τη λήψη αντιβιοτικών. Αλλά η Δρ Έμιλυ Λέμινγκ λέει ότι «δεν χρειάζεται να παίρνετε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα εάν είστε ήδη υγιείς και θέλετε απλώς να υποστηρίξετε το μικροβίωμα του εντέρου σας. Η διατροφή σας έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο», λέει.

Τα οφέλη ενός μήλου – ή οποιουδήποτε φρούτου ή λαχανικού- είναι αμέτρητα. Οι ειδικοί συνιστούν τώρα να τρώμε τουλάχιστον 30 διαφορετικά φυτά την εβδομάδα (συμπεριλαμβανομένων μπαχαρικών, βοτάνων, οσπρίων και δημητριακών, καθώς και φρούτων και λαχανικών) για να βελτιώσουμε την υγεία του εντέρου μας . Υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που δείχνουν την τεράστια επίδραση των φυτικών ινών και των πολυφαινολών στην τροφοδοσία του μικροβιώματος του εντέρου, γι’ αυτό προσπάθησε να ενσωματώνεις περισσότερα λαχανικά και φορύτα στη διατροφή σου κάθε μέρα για να σε θρέφουν! Είναι τόσο απλό.

www.theissue.gr

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/02/23/oi-kalyteres-askiseis-gia-chalaromena-boutia-molis-se-9-lepta/