Κωπηλατική: Το μηχάνημα που θα σου κάψει το λίπος

Κάθε μορφή καρδιαγγειακής άσκησης έχει μοναδικά οφέλη που απευθύνονται σε διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις. Ανάλογα με τους στόχους της φυσικής σου κατάστασης, θα πρέπει να επιλέξεις μία αερόβια προπόνηση που να σου προσφέρει αυτό που θέλεις να πετύχεις και να είναι κάτι στο οποίο θα είσαι αφοσιωμένος και θα κάνεις σε τακτική βάση.
Αν είσαι από αυτούς πουν αναζητούν μία αερόβια προπόνηση χαμηλής έντασης και ενδυνάμωσης που χρησιμοποιεί την πλειονότητα των μυών του σώματός σου, τότε η κωπηλατική είναι η προπόνηση που ψάχνεις, σε σύγκριση με μία υψηλής πρόσκρουσης, υψηλότερης έντασης αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο. Επίσης, είναι μία καλή επιλογή σε σχέση με το ελλειπτικό, αν θέλεις να κάνεις προπονήσεις υψηλής έντασης. Η κωπηλατική γυμνάζει την καρδιά, βελτιώνει τον μεταβολισμό, δυναμώνει τους μυς, αυξάνει την αντοχή και καίει το λίπος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κωπηλατικής;

Τα κωπηλατικά μηχανήματα έχουν πολλά πλεονεκτήματα και δεν χρειάζεται να είσαι επαγγελματίας αθλητής για να τα απολαύσεις. Επειδή η κωπηλατική χρησιμοποιεί τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σώματός σου, θα δυναμώσεις και θα σμιλέψεις τους μυς βελτιώνοντας παράλληλα και την αντοχή σου. Ακολουθούν επτά συναρπαστικά οφέλη προπόνησης με μηχανή κωπηλατική για να το προσθέσεις στο πρόγραμμα προπόνησής σου.

1. Είναι εύκολη στη χρήση

Οι μηχανές κωπηλασίας είναι εύχρηστες, επομένως δεν χρειάζεται να μάθεις κάτι. Φυσικά, πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς τη σωστή τεχνική και τη σωστή αντίσταση με βάση τους στόχους προπόνησής σου. Για παράδειγμα, εάν μόλις ξεκινάς, είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις με χαμηλότερο επίπεδο αντίστασης και να ανεβάσεις αντίσταση σταδιακά

2. Η κωπηλατική γυμνάζει χέρια, πόδια, πλάτη, πυρήνα και κοιλιακούς:

Η κωπηλατική είναι μια από τις λίγες δραστηριότητες γυμναστικής που προσφέρουν συνολική προπόνηση σώματος. Δεν δουλεύει μόνο τα χέρια σου, απαιτεί επίσης δουλειά στα πόδια και στο πάνω μέρος του σώματος, καθώς και του πυρήνα. Εδώ είναι οι περιοχές του σώματος και των μυϊκών ομάδων που μπορείς να γυμνάσεις σε μία μόνο συνεδρία:

Πόδια: Τα πόδια, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των οπίσθιων μηριαίων, των γάμπων και των γλουτών, είναι η κύρια πηγή ενέργειας κατά τη φάση οδήγησης της κωπηλατικής. Αυτό συμβαίνει όταν σπρώχνεις προς τα πίσω και τα πόδια σου ισιώνουν μπροστά. (Ταυτόχρονα, τραβάς τα χέρια σου πίσω, προς το στήθος, με ομαλή, ελεγχόμενη κίνηση.)

Πλάτη: Οι μύες της πλάτης, ειδικά οι ρομβοειδείς στους ώμους, οι τραπεζοειδείς στο πάνω μέρος της πλάτης και οι πλατείς ραχιαίοι στο κάτω μέρος της πλάτης, εμπλέκονται κατά τη φάση οδήγησης.
Βραχίονες: Οι πήχεις, οι δικέφαλοι και οι τρικέφαλοι χρησιμοποιούνται κατά τις φάσεις οδήγησης και αποκατάστασης καθώς τραβάς τα χέρια σου προς το μέρος σου και στη συνέχεια τα εκτείνεις μακριά.
Πυρήνας: Οι μύες του πυρήνα δεν αποτελούν μόνον τους κοιλιακούς. Εμπλέκονται 29 μύες που προσκολλὠνται σε αυτόν και αποτελούνται από ολόκληρο τον αξονικό σκελετό (αυχενική, θωρακική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και τη λεκάνη, για να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του σώματος και τη διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος.
Ώμοι: Εμπλέκονται οι δελτοειδείς, βοηθώντας στη στροφή των ώμων και την εμπλοκή των μυών της άνω πλάτης σας.
Κοιλιακοί και γλουτοί: Δύο από τις πλέον σημαντικές μυϊκές ομάδες που γυμνάζει η κωπηλατική είναι οι κοιλιακοί και οι γλουτοί, αλλά πώς; Με τη συγκεκριμένη άσκηση ο πυρήνας σου σφίγγει και χαλαρώνει καθώς κινείσαι κατά μήκος του μηχανήματος, πράγμα που σημαίνει ότι εκτελείς μόνιμα ένα μίνι sit-up.

3. Δεν είναι άσκηση που φέρει βάρος:

Ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης που έχεις, είναι σημαντικό να αποφεύγεις την καταπόνηση των γονάτων και άλλων αρθρώσεων που φέρουν βάρος. Έτσι η κωπηλατική επειδή είναι χαμηλής πρόσκρουσης και υψηλής έντασης προπόνηση είναι ιδανική.

Καίει έναν τόνο θερμίδων χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις σου. Μπορείς να ελέγξεις τον ρυθμό και την κίνηση, καθιστώντας το ιδιαίτερα χρήσιμο εάν είσαι αρχάρια και αναρρώνεις από τραυματισμό.

4. Υπάρχει ποικιλία προπονήσεων:

Μια κωπηλατική μηχανή είναι ευέλικτη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποικίλες προπονήσεις, όπως διαλειμματική προπόνηση, προπόνηση αντοχής και προπόνηση δύναμης.

Η κωπηλατική σου επιτρέπει να φτάσεις τους στόχους σου γρήγορα με σύντομες, έντονες προπονήσεις. Δεν χρειάζεται να τρέχεις για ώρες. Η κωπηλασία δουλεύει ολόκληρο το σώμα και στοχεύει σε όλες τις κύριες μυϊκές ομάδες.

Για παράδειγμα, οι γρήγορες προπονήσεις στην κωπηλατική μηχανή μετρούν ως διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT), εφόσον η έντασή σου είναι αρκετά υψηλή. Οι προπονήσεις HIIT βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες, ακόμα και αφού ολοκληρώσεις την προπόνηση. Ακόμη και σε πολύ σύντομες εκρήξεις, η HIIT είναι ευεργετική για την υγεία σου. Αν δεν έχεις χρόνο για άσκηση, 15 λεπτά με την κωπηλατική αρκούν!

5. Μειώνει το άγχος:

Η κωπηλατική είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση από το άγχος και την ένταση, καθιστώντας την ιδανική και για την ψυχική ευεξία. Η συνεχής, επαναλαμβανόμενη προσπάθεια, όπως η κωπηλασία, μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση από το στρες και το άγχος της καθημερινότητας.

6. Δεν προκαλεί ανία:

Η κωπηλατική προσφέρει μια φανταστική εναλλακτική στην αερόβια προπόνηση. Όχι μόνο είναι συγκρίσιμη με πολλά άλλα αερόβια προγράμματα, αλλά είναι ανώτερη από αυτές από πολλές απόψεις, ειδικά επειδή λειτουργεί ολόκληρο το σώμα χωρίς περιττή πίεση στις αρθρώσεις.

7. Βελτιώνει τη στάση του σώματος:

Το να κάθεσαι όλη μέρα σε έναν υπολογιστή ή να κοιτάς με τις ώρες ένα τηλέφωνο δεν βοηθά τη στάση σου. Η κωπηλατική μπορεί να εξουδετερώσει αυτές και άλλες δραστηριότητες που σε κρατούν σε καμπουριασμένη θέση. Σου παρέχει μια εξαιρετική προπόνηση στο πάνω μέρος της σπονδυλικής στήλης, στοχεύοντας τους μυς της άνω πλάτης και των ώμων, βοηθώντας σε να βελτιώσεις τη στάση του επάνω μέρους της πλάτης σου.

Αν θες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους με πεντανόστιμα και φρεσκομαγειρεμένα φαγητά στην πόρτα σου, μπες στο mynutri.gr!

www.govastileto.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

https://www.mystikaomorfias.gr/product/ladi-agriou-triantafyllou-derma-chori-2/