Η λιδοκαΐνη σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, δείχνει νέα έρευνα

Οι επιστήμονες διερευνούν το αίνιγμα του πώς αυτός ο κοινώς χρησιμοποιούμενος παράγοντας αναισθησίας θα μπορούσε να συσχετιστεί με αντικαρκινικές επιδράσεις
Η λιδοκαΐνη μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και αυτή η αποκάλυψη έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τη θεραπεία του καρκίνου όπως τη γνωρίζουμε.
Στον κόσμο της ιατρικής, μερικές φορές οι πιο απροσδόκητες ανακαλύψεις οδηγούν σε πρωτοποριακές προόδους. Τέτοια είναι η περίπτωση της λιδοκαΐνης, ενός ευρέως χρησιμοποιούμενου τοπικού αναισθητικού που είναι εδώ και καιρό βασικό στοιχείο στην ιατρική πρακτική. Η λιδοκαΐνη λειτουργεί ως τοπικό αναισθητικό μπλοκάροντας τα σήματα στις νευρικές απολήξεις στο δέρμα, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών. Ωστόσο, ο νέος ρόλος του στη θεραπεία του καρκίνου έχει αφήσει πολλούς να απορρούν.
Οι επιστήμονες διερευνούν το αίνιγμα του πώς αυτός ο κοινώς χρησιμοποιούμενος παράγοντας αναισθησίας θα μπορούσε να συσχετιστεί με αντικαρκινικές επιδράσεις. Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο έχει επιτέλους αρχίσει να προκύπτει.
Στο επίκεντρο αυτής της ανακάλυψης βρίσκεται η ενεργοποίηση ενός υποδοχέα γεύσης γνωστού ως T2R14 από τη λιδοκαΐνη. Αυτός ο υποδοχέας, υπεύθυνος για τη ανίχνευση της πικρίας, βρέθηκε να υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις σε διάφορα καρκινικά κύτταρα, ειδικά σε αυτά που κατοικούν στη στοματική κοιλότητα και στο λαιμό. Η δελεαστική πιθανότητα η λιδοκαΐνη να αλληλεπιδρά με τα καρκινικά κύτταρα μέσω αυτού του υποδοχέα οδήγησε τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια να διερευνήσουν αυτήν την υπόθεση.

 

Η λιδοκαΐνη σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου
Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Robert Lee, επίκουρος καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξέφρασε την έκπληξή του για τα ευρήματά τους, δηλώνοντας: «Με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι η λιδοκαΐνη στοχεύει τον έναν υποδοχέα που έτυχε να είναι περισσότερο συνδεδεμένος σε μεγάλο βαθμό στους καρκίνους».

Οι βάσεις για αυτήν την ανακάλυψη είχαν τεθεί σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη από την ομάδα, η οποία αποκάλυψε ότι η ενεργοποίηση των υποδοχέων T2R14 στα καρκινικά κύτταρα ξεκινά μια διαδικασία ελεγχόμενου κυτταρικού θανάτου. Στην τελευταία τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Cell Reports , οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη. Διαπίστωσαν ότι η έκθεση των καρκινικών κυττάρων στη λιδοκαΐνη θα μπορούσε επίσης να ενεργοποιήσει αυτή τη διαδικασία, πυροδοτώντας έναν καταρράκτη κυτταρικών σημάτων που τελικά οδήγησαν στον θάνατο των καρκινικών κυττάρων. Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει τον τολμηρό ισχυρισμό ότι η λιδοκαΐνη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως θεραπεία για τον καρκίνο, παρέχει μια αχτίδα ελπίδας σε ασθενείς που μάχονται με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.

Ευκολίες χρήσης της λιδοκαΐνης και ελπίδες κατά του καρκίνου
Μία από τις πιο συναρπαστικές πτυχές της λιδοκαΐνης ως πιθανή θεραπεία είναι η ευκολία χορήγησης της. Το φάρμακο μπορεί να εγχυθεί εύκολα κοντά ή γύρω από προσβάσιμους στοματικούς όγκους, ένα χαρακτηριστικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον χειρουργών κεφαλής και τραχήλου όπως ο Carey επίκουρος καθηγητής και συν-επικεφαλής της μελέτης. Εξήγησε, «Μιλώντας ως χειρουργός κεφαλής και τραχήλου, χρησιμοποιούμε λιδοκαΐνη όλη την ώρα. Γνωρίζουμε ότι η λιδοκαΐνη είναι ασφαλής, είμαστε άνετοι να τη χρησιμοποιούμε και είναι άμεσα διαθέσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε άλλες πτυχές του κεφαλιού και του λαιμού φροντίδα του καρκίνου αρκετά απρόσκοπτα».

Οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου, ιδιαίτερα τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα, έχουν από καιρό συσχετιστεί με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Ακόμη και με τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες, μόνο το 50% των ασθενών καταφέρνουν να επιβιώσουν πέρα ​​από το όριο των πέντε ετών. Έτσι, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα αυτής της έρευνας προσφέρουν μια αχτίδα ελπίδας σε όσους έχουν πληγεί από αυτή την καταστροφική ασθένεια.

Ωστόσο, η δυνατότητα της λιδοκαΐνης ως αντικαρκινικού παράγοντα μπορεί να εκτείνεται πολύ πέρα ​​από τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι η λιδοκαΐνη θα μπορούσε να αποδειχθεί ευεργετική για ασθενείς που μάχονται με διάφορες άλλες μορφές καρκίνου. Σε μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά επιβίωσης από καρκίνο του μαστού αυξήθηκαν όταν οι ασθενείς έλαβαν λιδοκαΐνη πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη ακόμη πιο συναρπαστική είναι η πιθανότητα η λιδοκαΐνη να μην είναι το μοναδικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει θάνατο καρκινικών κυττάρων μέσω του υποδοχέα T2R14. Όπως παρατήρησε ο Robert Lee, “Αυτό που είναι απίστευτα συναρπαστικό είναι ότι πολλά υπάρχοντα φάρμακα ενεργοποιούν το [T2R14], επομένως θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετες ευκαιρίες να σκεφτούμε τον επαναχρησιμοποιώντας άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν με ασφάλεια αυτόν τον υποδοχέα.”

Η συνέχεια από αυτήν την πρωτοποριακή ανακάλυψη φωτίζεται από την ελπίδα των κλινικών δοκιμών. Η ερευνητική ομάδα φιλοδοξεί να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές που διερευνούν την ενσωμάτωση της λιδοκαΐνης στην καθιερωμένη θεραπεία φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Αυτό σηματοδοτεί ένα κομβικό βήμα προς την πιθανή επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου.

Η ανακάλυψη των αντικαρκινικών ιδιοτήτων της λιδοκαΐνης χρησιμεύει ως απόδειξη της αδιάκοπης δέσμευσης των επιστημόνων να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια της ιατρικής και να προσφέρουν νέα ελπίδα σε όσους αντιμετωπίζουν την τρομακτική μάχη κατά του καρκίνου.

www.lifo.gr

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/03/23/arkoun-2-apo-aftous-tous-xirous-karpous-gia-na-rythmiseis-ton-metavolismo-sou-kai-na-chaseis-varos/