Κάνε τα μαξιλάρια σου σαν καινούργια: Πως να τα έχεις πάντα καθαρά και φρέσκα

Με τον χρόνο και την συχνή χρήση, τα μαξιλάρια συγκεντρώνουν νεκρά κύτταρα, σκόνη και άλλους αλλεργιογόνους παράγοντες, καθώς και σωματικά υγρά όπως σάλια, ιδρώτα και λιπαρότητα. Αυτοί οι παράγοντες προκαλούν κακοσμία και δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και ακάρεων. Επομένως, η τακτική καθαριότητά τους είναι απαραίτητη!
Εσύ πόσο συχνά καθαρίζεις τα μαξιλάρια σου;

Οι ειδικοί, θεωρούν πως το καλύτερο για την υγεία, είναι να χρησιμοποιούνται προστατευτικά μαξιλαριών (που πλένονται πανεύκολα κι αλλάζονται συχνά) και τα μαξιλάρια να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο ανάλογα τις συνθήκες. Παρακάτω θα δείξουμε πως μπορείς να καθαρίσεις σωστά αλλά και αποτελεσματικά τα μαξιλάρια σου!

Με ποιο τρόπο να καθαρίσεις τα μαξιλάρια σου

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να δεις τις ετικέτες των μαξιλαριών που θέλεις να καθαρίσεις και ακολούθησε τις οδηγίες πλύσης από τον κατασκευαστή. Πολλά είδη μαξιλαριών μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο – ευτυχώς υπάρχουν πολλά προγράμματα για τις ανάγκες κάθε είδους πλύσης. Να έχεις πάντα στο νου σου ότι ό,τι πρόγραμμα και να επιλέξεις, να χρησιμοποιήσεις υγρό απορρυπαντικό και μην υπερβάλλεις με την ποσότητα διότι δεν θα μπορούν να ξεπλυθούν σωστά.

Καθάρισμα μαξιλαριών

Εάν τα μαξιλάρια επιτρέπουν το πλύσιμο, πολύ απλά τα τοποθετείς δύο δύο όρθια στο πλυντήριο, έτσι θα πλυθούν ομοιόμορφα. Θα χρειαστείς ένα ήπιο απορρυπαντικό και να ακολουθήσεις τις οδηγίες πλυσίματος. Μαζί με την πλύση μπορείς να βάλεις μέσα 2-3 μπαλάκια του τένις, αυτό θα βοηθήσει στο να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην κομπιάσουν.

Για μαξιλάρια που δεν μπορούν να πλυθούν μπορείς απλά να τα δώσεις στο καθαριστήριο για στεγνό καθάρισμα. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις πρώτα ένα ηλεκτρικό σκουπάκι για να καθαρίσεις την εξωτερική τους επιφάνεια και να αφαιρέσεις την περιττή σκόνη. Αμέσως μετά χρησιμοποίησε έναν ειδικό αφρό καθαρισμού για μαξιλάρια ή ταπετσαρίες και ακολούθησε τις οδηγίες για να τα καθαρίσεις.

Εάν τα μαξιλάρια σου έχουν χάσει τον αρχικό τους όγκο, είναι φθαρμένα και άβολα στον ύπνο, ήρθε η ώρα να τα αντικαταστήσεις!

Πως να αφαιρέσεις τους κίτρινους λεκέδες από τα μαξιλάρια σου

Για επίμονους και ενοχλητικούς κίτρινους λεκέδες στα μαξιλάρια, χρησιμοποίησε μια σπιτική συνταγή που μπορείς να φτιάξεις πανεύκολα και μόνη σου:

Θα χρειαστείς:

1 κούπα απορρυπαντικού πλυντηρίου πιάτων σε σκόνη
1/2 κούπα βόρακα
1 κούπα χλωρίνη
1 κούπα απορρυπαντικό ρούχων

Οδηγίες: Αφού γεμίσεις μια λεκάνη με ζεστό νερό, ρίξε μέσα όλα τα παραπάνω καθαριστικά και στη συνέχεια άφησε τα μαξιλάρια μέσα για τουλάχιστον 30 λεπτά, ώστε να μουλιάσουν καλά. Έπειτα, τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο, στο πρόγραμμα για ξέπλυμα και στύψιμο. Τέλος, απλώστε τα και αφήστε τα να στεγνώσουν καλά.

Πως να στεγνώσεις σωστά τα μαξιλάρια σου

Όπως και να καθαρίσεις τα μαξιλάρια σου, ο σωστός τρόπος να τα απλώσεις είναι τοποθετώντας τα σε οριζόντια θέση για να μην χάσουν το σχήμα τους κατά το στέγνωμα! Άφησε τα έτσι να στεγνώσουν πολύ καλά σε ένα καλά αεριζόμενο χώρο. Είναι πολύ σημαντικό να μην παραμείνει υγρασία στο εσωτερικό τους διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί μούχλα που συνεπάγετε με άσχημες μυρωδιές και φυσικά κακό για την υγεία!

Αν έχεις στεγνωτήριο βάλτα πρώτα εκεί μαζί με τα μπαλάκια του τένις και μετά ακολούθησε την ίδια διαδικασία απλώματος και στεγνώματος! Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο ακόμα θα έχουν κρατήσει αρκετή υγρασία ώστε να δημιουργηθεί η ανεπιθύμητη μούχλα, γι’ αυτό είναι καλό να στεγνώσουν εντελώς. Έτσι όμως θα μειώσεις σημαντικά τον χρόνο στεγνώματος έξω.

www.olagiatospiti.gr

unsplash.com

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/03/30/sas-teleiose-i-maskara-min-petaxete-to-vourtsaki-deite-ti-boreite-na-kanete/