Χόρτα: Με αυτό τον τρόπο θα πλυθούν πολύ καλά

Τα χόρτα πριν τα μαγειρέψουμε θα πρέπει να τα πλύνουμε σωστά
Το μη σωστό πλύσιμο των χόρτων μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες. Αν δεν πλύνουμε σωστά τα χόρτα κινδυνεύουμε από μολύνσεις που μπορούν να μας προκαλέσουν γαστρετερίτιδα ή άλλες ιατρικές καταστάσεις.
Ειδικά, την περίοδο της Σαρακοστής που λόγω της νηστείας τρώμε περισσότερες σαλάτες, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς θα πλύνουμε σωστά τα χόρτα. Είτε τα μαζέψετε από τον κήπο σας ή το βουνό, είτε τα έχετε προμηθευτεί από τη λαϊκή, το πλύσιμο θα πρέπει να γίνεται το ίδιο σχολαστικά και με προσοχή.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι να βάλετε τα χόρτα κάτω από τρεχούμενο νερό. Με αυτό τον τρόπο θα απομακρυνθούν όλες οι βρωμιές από το χώμα και πιθανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε αυτά. Απλά, αν τα χόρτα είναι «ευαίσθητα», προσέξτε να μην το παρακάνετε.

Το δεύτερο βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε στη διαδικασία του πλυσίματος ξίδι. Μπορείτε να τα μουλιάσετε για λίγο σε καθαρό νερό στο οποίο έχετε προσθέσει λίγο ξίδι. Και πάλι όμως, μην το παρακάνετε όμως γιατί μπορεί να αλλοιωθεί η γεύση τους.

Τι να κάνετε:

– Γεμίστε μια λεκάνη ή το νεροχύτη της κουζίνας με ένα διάλυμα νερού και τουλάχιστον 10% ξιδιού. Ρίξτε όλα τα λαχανικά μέσα σε αυτό.
– Αφήστε τα χόρτα μέσα σε αυτό το διάλυμα για κανένα 15 λεπτό. Στραγγίστε το νερό με το ξίδι και ξεπλύνετε εκ νέου με καθαρό νερό. Αντί για ξίδι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο χυμό λεμονιού.
Έξτρα tips:

Αν τα χόρτα είναι μαζεμένα από το βουνό και έχουν πολύ χώμα στο πρώτο πλύσιμο βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη μαζί με το νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Οι παλιές νοικοκυρές λένε πως αυτή η διαδικασία βοηθά το χώμα να κατακάτσει στη λεκάνη μας και έτσι γίνεται πιο εύκολη η συνέχεια του πλυσίματος.

Στα περισσότερα χόρτα δεν χρειάζεται να απομακρύνουμε τους μίσχους. Ωστόσο αν είναι χοντροί, τους αφαιρούμε, αλλά δεν τους πετάμε. Τους χρησιμοποιούμε σε ζωμούς λαχανικών.

Αν δεν πρόκειται να μαγειρέψουμε τα χόρτα την ημέρα της αγοράς, τα τινάζουμε να απομακρυνθούν τα πολλά χώματα. Προσοχή, δεν τα πλένουμε ούτε τα βρέχουμε. Τα φυλάσσουμε μέσα σε μια πάνινη τσάντα ή μαξιλαροθήκη στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να μην εκτίθενται σε μεγάλη ψύξη. Διατηρούνται για 2 – 3 μέρες.

healthstat.gr

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/03/31/to-ypoulo-simadi-pou-deichnei-oti-isos-i-epidermida-sou-gernaei-proora-2/