Σκουριά στα πλακάκια της βεράντας: Πως θα την εξαλείψετε με φυσικό τρόπο
Σκουριά στα πλακάκια της βεράντας: Σου έχουμε το σπιτικό καθαριστικό που θα την εξαφανίσει. Πολύ συχνά τα πλακάκια εμφανίζουν σκουριά. Τα σημάδια από τις γλάστρες, η υγρασία, η πολυκαιρία, μπορεί και η έλλειψη προσοχής από εμάς.
Το θέμα είναι ότι η σκουριά στα πλακάκια είναι αντιαισθητική, δεν φεύγει εύκολα και φυσικά κάνει τα πλακάκια σου να δείχνουν παλιά και φθαρμένα.
Μία λύση είναι να αλλάξεις πλακάκια και να πεις “από εδώ και πέρα θα τα προσέχω σαν τα μάτια μου”. Επειδή όμως δεν είναι καιρός για έξοδα, σου έχουμε καλύτερη λύση. Να διώξεις μακριά την σκουριά με το πιο έξυπνο κόλπο καθαριότητας. Διαβάστε παρακάτω:
Γιατί σκουριάζουν τα πλακάκια;
Για να λύσεις ένα πρόβλημα σε βάθος θα πρέπει αρχικά να μάθεις τις ρίζες του. Αυτό διότι αν μάθεις τι είναι αυτό που προκαλεί σκουριά στα πλακάκια, θα μπορέσεις να προστατεύσεις τα πλακάκια σου πιο αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια.
Η σκουριά εμφανίζεται συνήθως σε μέρη με πολλή υγρασία. Αυτά τα μέρη είναι το μπάνιο, η κουζίνα ή και το μπαλκόνι (ειδικά το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα ή όλο τον χρόνο στην Θεσσαλονίκη, που η υγρασία δεν μας αποχαιρετά ποτέ).
Αυτό συμβαίνει διότι η σκουριά δημιουργείται όταν ένα μέταλλο εκτίθεται σε υγρασία ή οξυγόνο για πολύ καιρό. Τα μέταλλα που είναι ανθεκτικά στην σκουριά είναι ο κασσίτερος, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο. Υπάρχουν όμως και μερικά πιο απλά υλικά που μπορούν να προστατεύσουν τα μέταλλα, δηλαδή τα πλακάκια.
Σε αυτά συγκαταλέγονται κυρίως τα αντισκωριακά χρώματα μετάλλων και το αντισκωριακό σιτάρι. Τα υλικά αυτά είναι σε θέση να επικαλύψουν τα πλακάκια και να τα προστατεύσουν από την δημιουργία σκουριάς. Και το λάδι είναι γνωστό για τις αντισκωριακές του ιδιότητες.
Μόνο που η χρήση του προτείνεται κυρίως για σημεία του σπιτιού που δεν ερχόμαστε συχνά σε επαφή και δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για το δάπεδο, αφού μπορεί να γλιστρήσουμε και να έχουμε ατυχήματα.
Αρχικά καθάρισε τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια
Αν θέλεις να κάνεις μία ολοκληρωμένη δουλειά δεν πρέπει να παραβλέψεις αυτό το βήμα. Πρέπει λοιπόν να καθαρίσεις αρχικά τα κενά ανάμεσα στα πλακάκια ή αλλιώς τους αρμούς τους. Οι αρμοί μπορούν να ενισχύσουν την δημιουργία σκουριά.
Υπάρχουν ειδικά καθαριστικά στην αγορά για να καθαρίσεις τους αρμούς σου και μάλιστα αυτά τα προϊόντα, προστατεύουν τους αρμούς για ενδεχόμενη εμφάνιση σκουριάς σε μελλοντικό χρόνο. Επειδή όμως εδώ είμαστε το Daddy-Cool.gr και έχουμε πάντα και μία πιο οικονομική λύση, αν δεν θέλετε να αγοράσετε αυτά τα προϊόντα σας έχουμε πρόταση.
Με 7 κούπες νερό, μισή κούπα μαγειρική σόδα (σιγά που δεν συμπεριλαμβανόταν η μαγειρική σόδα), ένα τρίτο της κούπας χυμό λεμονιού ή λάιμ και ένα τέταρτο της κούπας λευκό ξύδι φτιάχνεις το τέλειο μείγμα για την καθαριότητα των αρμών.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και στην συνέχεια με το μείγμα τρίβουμε τους αρμούς χρησιμοποιώντας μία βούρτσα ή μία παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα λεπτό σύρμα. Στην συνέχεια με ένα στεγνό πανί αφαιρείς υπολείμματα και είσαι έτοιμη ή έτοιμος!
Έχουμε ακόμη ένα έξυπνο κόλπο για σένα. Φτιάξε μία πάστα από μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι και άπλωσε την πάστα πάνω στα μέρη που έχουν σκουριά είτε μιλάμε για αρμούς είτε για πλακάκια.
Αφήνεις την πάστα να δράσει για μερικά λεπτά και στην συνέχεια τρίβεις την περιοχή με ένα πανί και επιπλέον λευκό ξύδι αν χρειαστεί. Ξεπλένεις με άφθονο νερό.
Τι γίνεται αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πιάσει;
Βάζεις καινούρια πλακάκια. Όχι, εντάξει, πλάκα κάνουμε. Θα πρέπει αρχικά να σιγουρευτείς ότι προτού δοκιμάσεις οποιοδήποτε από τα παραπάνω έξυπνα κόλπα το μπαλκόνι σου ήταν τελείως στεγνό. Οποιαδήποτε ένδειξη υγρασίας μπορεί να δυσκολέψει την δουλειά σου και να χρειαστεί να την επαναλάβεις.
Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον έξυπνο κόλπο και αυτό περιλαμβάνει αναψυκτικό τύπου cola. Μπορείς είτε να βουτήξεις ένα ύφασμα στο αναψυκτικό και να τρίψεις με αυτό την σκουριασμένη περιοχή (είτε μιλάμε για αρμούς είτε για πλακάκια) είτε να βάλεις το αναψυκτικό στην σκουριασμένη περιοχή και να το αφήσεις να δράσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόλπο με το συγκεκριμένο αναψυκτικό προτείνεται συνήθως σε σκουριά που δεν έχει αναπτυχθεί εδώ και καιρό. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν πιάσουν τότε ίσως χρειαστεί να αγοράσεις ειδικά χημικά γι’ αυτήν την δουλειά. Δώσε όμως ιδιαίτερη σημασία στις οδηγίες χρήσης, διότι είναι καυστικά.
Σκουριά στα πλακάκια…πιο συγκεκριμένα
Παραπάνω μοιραστήκαμε μαζί σου έξυπνα κόλπα καθαριότητας που αφορούσαν σκουριά σε πλακάκια αλλά και αρμούς. Τώρα θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα για τα πλακάκια. Μπορείς να βάλεις πάνω στις σκουριασμένες επιφάνειες χυμό λεμονιού και αλάτι.
Έπειτα αφήνεις τα υλικά να δράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα. Αν η σκουριά είναι πολυκαιρισμένη μπορεί να χρειαστεί και παραπάνω ώρα. Τρίβεις την σκουριά κι αν δεν φύγει επαναλαμβάνεις την διαδικασία. Τέλος μπορείς να ρίξεις πάνω στα σκουριασμένα πλακάκια μαγειρική σόδα και λευκό ξύδι.
Αφήνεις το μείγμα να δράσει και πάλι για τουλάχιστον 1 ώρα και στην συνέχεια τρίβεις την σκουριά και ξεπλένεις με νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μαγειρική σόδα είναι πιο αποτελεσματική από τον χυμό λεμονιού ενώ αν δεν έχεις λεμόνια και έχεις λάιμ είναι το ίδιο και το αυτό! Καλή επιτυχία!
europost.gr
unsplash.com
https://www.mystikaomorfias.gr/2024/04/04/mouchla-kai-ygrasia-sto-exochiko-oi-tropoi-gia-na-tin-apotrepsete-kai-na-tin-antimetopisete-mia-kai-kali/
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον σύνδεσμο στον WordPress ιστότοπο για ενσωμάτωση
Αντιγράψτε και επικολλήστε αυτόν τον κώδικα στον ιστότοπό σας για να ενσωματωθεί