Ο σωστός τρόπος να πλένουμε τα φρούτα και τα λαχανικά για να φύγουν τα φυτοφάρμακα

Αρκεί το πλύσιμο με νερό για να φύγουν τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά;
Σε παλαιότερη μελέτη που πραγματοποίησαν κρατικοί αξιωματούχοι στον Αγροτικό Πειραματικό Σταθμό του Κονέκτικατ διαπίστωσαν ότι το πλύσιμο σε τρεχούμενο νερό μείωσε αισθητά τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα, το πλύσιμο με νερό μείωσε τα εναπομείναντα 9 από τα συνολικά 12 φυτοφάρμακα που μετρήθηκαν για τις ανάγκες της μελέτης.
Σε ανάλυση που ακολούθησε, δοκίμασαν επίσης τι συνέβη σε παρτίδες προϊόντων κάτω από πολλά διαφορετικά σενάρια: όταν τα φρούτα και τα λαχανικά αφέθηκαν άπλυτα, όταν πλύθηκαν με τρεχούμενο νερό για ένα λεπτό, όταν πλύθηκαν με μείγμα νερού και σαπουνιού και όταν πλύθηκαν με ειδικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά γι’ αυτό το σκοπό. Όπως διαπιστώθηκε, μόνο τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά παρουσίαζαν αισθητά υψηλότερα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, πράγμα που σημαίνει ότι το τρεχούμενο νερό από μόνο του ήταν αρκετό για να αφαιρέσει τα φυτοφάρμακα.

«Όχι» στο πλύσιμο με νερό και σαπούνι
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τίποτε άλλο εκτός από νερό για το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών. Και αυτό δεν αποτελεί απλώς μία συμβουλή εξοικονόμησης χρημάτων. Πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν πόρους, επομένως το σαπούνι ή άλλα απολυμαντικά συστατικά μπορούν να απορροφηθούν σε αυτά. Αυτά τα συστατικά θα μπορούσαν να αφήσουν πίσω τους μια εντελώς δυσάρεστη γεύση στα φρούτα και τα λαχανικά, ή ακόμα και να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα υγείας στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το USDA, περίπου το 99% των δειγμάτων παραγωγής σήμερα περιέχουν επίπεδα υπολειμμάτων κάτω από το όριο ασφαλείας που έχει καθοριστεί από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Και η EPA περιορίζει ή αφαιρεί σταθερά τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρμακα από τη χρήση σε τρόφιμα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, εξωτερικές ομάδες επιτήρησης, όπως το Consumer Reports, χρησιμοποιούν ένα χαμηλότερο όριο για τις αξιολογήσεις ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι πολλά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα μπορεί να είναι ακόμη επιβλαβή σε μικρότερες δόσεις, ειδικά για ευάλωτους πληθυσμούς όπως τα παιδιά.

Το νερό απομακρύνει μικρόβια και τοξικά βαρέα μέταλλα
Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν, το απλό πλύσιμο με νερό των φρούτων και λαχανικών μπορεί να μην τα κάνει απολύτως ασφαλή για κατανάλωση λόγω των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Ωστόσο, είναι συνετό να το κάνουμε για διάφορους λόγους, σύμφωνα με την Jane Houlihan, διευθύντρια ερευνών στο Healthy Babies, Bright Futures, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει πραγματοποιήσει τις δικές του εκθέσεις σχετικά με την έκθεση σε τοξικά μέταλλα στις παιδικές τροφές.

Το πλύσιμο βοηθά στη μείωση των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και αφαιρεί το χώμα από την επιφάνεια, το οποίο μπορεί να μολυνθεί με τοξικά βαρέα μέταλλα και άλλους ρύπους», είπε η Houlihan στο Gizmodo. Το CDC σημειώνει επίσης ότι το πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών μπορεί να εξαλείψει ή να μειώσει την παρουσία μικροβίων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως τα βακτήρια Listeria ή Salmonella.

www.healthstat.gr

unsplash.com

Αιθέριο έλαιο τσουκνίδας. Η δυνατή απάντηση στην τριχόπτωση.

https://www.mystikaomorfias.gr/2024/04/27/o-sostos-tropos-na-plenoume-ta-frouta-kai-ta-lachanika-gia-na-fygoun-ta-fytofarmaka/