Τι προκαλεί κιτρινωπές εκκρίσεις και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι προκαλεί κιτρινωπές εκκρίσεις και πώς αντιμετωπίζεται;

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τις κολπικές εκκρίσεις.

Οι κολπικές εκκρίσεις είναι κάτι φυσιολογικό, που συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες, επομένως είναι πιθανό να γνωρίζεις πώς είναι συνήθως οι δικές σου. Αλλά αν παρατηρείς κιτρινωπές εκκρίσεις, πόσο πρέπει να ανησυχείς;

Οι ειδικοί λένε ότι οι καθαρές και λευκές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές. Άλλες κολπικές ροζ ή κιτρινωπές εκκρίσεις, μπορεί να έχουν κάποια αιτία που χρειάζεται αντιμετώπιση.

“Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις μπορεί να ποικίλλουν σε χρώμα, από διαυγείς έως γαλακτώδεις λευκές”, λέει ο Θωμάς Γκίκας, Χειρουργός Μαιευτήρας – Γυναικολόγος. “Η απόχρωση και η συνοχή μπορεί να αλλάξουν με βάση τον εμμηνορροϊκό κύκλο της γυναίκας, τις ορμονικές αλλαγές ή δραστηριότητες όπως η σεξουαλική επαφή. Οι φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις έχουν συνήθως μια πιο έντονη οσμή και η σύσταση μπορεί να κυμαίνεται από λεπτή και κολλώδης έως παχύρρευστη και κηλιδωτή, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι στον εμμηνορροϊκό κύκλο.” λέει ο ειδικός.

Τι είναι οι κιτρινωπές εκκρίσεις;

Φωτογραφία του Riccardo Carlo Rossi στο U
Το έκκριμα είναι ένα υγρό ή βλέννα που διατηρεί τον κόλπο καθαρό και υγρό και τον προστατεύει από μόλυνση. “Υπάρχει μεγάλη διακύμανση στο φυσιολογικό και πολλά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με κολπικά προβλήματα εντοπίζονται σε υγιείς γυναίκες”, γράφουν οι συγγραφείς μιας ερευνητικής εργασίας που εξετάζει εάν τα κολπικά συμπτώματα είναι “φυσιολογικά”. Σημείωσαν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρατηρήθηκε κίτρινη έκκριση σε ποσοστό έως και 10% των γυναικών.

Ωστόσο, το χρώμα των εκκρίσεων συχνά δείχνει τι συμβαίνει στα αναπαραγωγικά όργανα. “Η διατήρηση ενός υγιούς κόλπου εξαρτάται από εκατομμύρια διαφορετικούς τύπους μικροβίων που αποτελούν το μικροβίωμα του κόλπου. Σε αντίθεση με το μικροβίωμα του εντέρου που ευδοκιμεί με πολλούς διαφορετικούς τύπους βακτηρίων, είναι αποδεκτό ότι το κολπικό μικροβίωμα εξαρτάται από έναν μικρό αριθμό φιλικών βακτηρίων γνωστών ως γαλακτοβάκιλλοι που προστατεύουν την υγεία του κόλπου”, λέει ο γυναικολόγος.

“Οι κιτρινωπές εκκρίσεις μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι υπάρχει ανισορροπία και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλά διαφορετικά πράγματα”.

Είναι φυσιολογικές οι κιτρινωπές εκκρίσεις;
“Οι κιτρινωπές εκκρίσεις μπορεί να θεωρηθεί ως παραλλαγή των φυσιολογικών εκκρίσεων, ειδικά αν είναι ανοιχτόχρωμες και δεν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα”, λέει ο γυναικολόγος. Ωστόσο, “εάν οι εκκρίσεις έχουν πιο σκούρο κίτρινο ή πράσινο χρώμα, ειδικά αν είναι παχύρρευστες και συνοδεύεται από άσχημη οσμή, θα μπορούσε να είναι σημάδι μόλυνσης”.

Τι προκαλεί τις κιτρινωπές εκκρίσεις;
Συνήθως, οι κιτρινωπές εκκρίσεις σχετίζονται με βακτηριακή κολπίτιδα ((Bacterial Vaginosis, BV) – μια ανισορροπία βακτηρίων στον κόλπο – ή τριχομονάση, μια λοίμωξη που προκαλείται από το πέρασμα ενός παρασίτου κατά τη σεξουαλική επαφή.

“Η BV είναι η πιο κοινή αιτία κολπικών εκκρίσεων σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Μερικές γυναίκες τη μπερδεύουν με τη μυκητίαση. Σε αντίθεση με την βακτηριακή κολπίτιδα οι μύκητες προκαλούν λευκές παχύρευστες εκκρίσεις και φαγούρα με πόνο γύρω από τον κόλπο και το αιδοίο, επομένως είναι σημαντικό να γίνει σωστή διάγνωση. Δεν ταξινομείται ως σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους, όπως η τοποθέτηση ενός σπιράλ ή η παραμονή των ταμπόν για μεγάλο χρονικό διάστημα”, λέει ο ειδικός.

Τα κύρια συμπτώματα της BV είναι η ξεχωριστή μυρωδιά ψαριού, λευκές ή γκρι εκκρίσεις και ο κνησμός. Η μυρωδιά είναι πιο αισθητή κατά τη διάρκεια του σεξ. Οι εκκρίσεις είναι πιο έντονες μετά από την περίοδο, ή μετά το σεξ. Συνήθως δεν προκαλείται φαγούρα ή πόνος γύρω από τον κόλπο και το αιδοίο. Στις μισές περίπου περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα, εξηγεί ο γυναικολόγος.

Ποιο ΣΜΝ παρουσιάζει κιτρινωπές εκκρίσεις;
Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν τα χλαμύδια και τη γονόρροια. Μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 50% των γυναικών με χλαμύδια έχουν κιτρινωπές εκκρίσεις, επομένως σημαντικό να υποβληθείς σε κλινική εξέταση, εάν έχεις παρατηρήσει κάτι τέτοιο.

Πόσο διαρκούν;
Εάν οι κιτρινωπές εκκρίσεις είναι αποτέλεσμα ΣΜΝ, BV ή μυκητίασης, θα διαρκέσoυν μέχρι να αναζητήσεις θεραπεία. “Αν οι εκκρίσεις έχουν μια ελαφρά κίτρινη απόχρωση, κοινή με την ωορρηξία, θα διαρκέσει για μια μέρα περίπου. Εάν διαρκέσουν περισσότερο από πέντε ημέρες, επισκέψου το γυναικολόγο σου.”

Πότε πρέπει να πας στον γυναικολόγο;
“Εάν έχεις κίτρινες, πράσινες ή δύσοσμες εκκρίσεις, ειδικά εάν συνοδεύεται από κνησμό, κάψιμο, πυελικό πόνο, πυρετό ή επώδυνη ούρηση”, λέει ο ειδικός. “Η εξέταση και η κατάλληλη θεραπεία είναι σημαντική, καθώς οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές όπως η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου.”

Πώς να τις αντιμετωπίσεις
Η διαχείριση ξεκινά με την κατανόηση της αιτίας της. Για ήπιες περιπτώσεις χωρίς άλλα συμπτώματα, η διατήρηση της καλής κολπικής υγιεινής και η χρήση βαμβακερών εσωρούχων μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος και στην πρόληψη οποιασδήποτε μακροχρόνιας ενόχλησης.

“Απόφευγε να χρησιμοποιείς προϊόντα με άρωμα, καθώς αυτά μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο. Εάν οι εκκρίσεις οφείλονται σε λοίμωξη, η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τη συγκεκριμένη αιτία, όπως αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά”, λέει ο γυναικολόγος και προσθέτει: “Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος με τα σωστά στελέχη, όπως Lactobacillus, θα υποστηρίξει το μικροβίωμα του κόλπου σου.”

www.shape.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr