Ύπνος: Μέχρι ποια ώρα πρέπει να κοιμηθείτε το βράδυ προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη

Ύπνος: Μέχρι ποια ώρα πρέπει να κοιμηθείτε το βράδυ προκειμένου να αποφύγετε προβλήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με μελέτη

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ο ύπνος πολύ αργά το βράδυ είναι επιζήμιος για την ψυχική σας υγεία. Το να πηγαίνετε για ύπνο μέχρι τη 1 τα ξημερώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης ψυχικών παθήσεων, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychiatry Research.

Τι έδειξε μελέτη για τον ύπνο και την ψυχική υγεία
Οι ερευνητές συνέκριναν την φυσική τάση του σώματός σας να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα, γνωστή ως χρονότυπο (chronotype), με τις πραγματικές συνήθειες ύπνου σχεδόν 74.000 ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Διαπιστώσαμε ότι ότι το να ξενυχτάτε δεν είναι καλό για την ψυχική σας υγεία», εξήγησε σε δήλωσή του ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Jamie Zeitzer, καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Από τους συμμετέχοντες, 19.065 αναγνωρίστηκαν ως πρωινοί τύποι, 6.844 ως βραδινοί τύποι και 47.979 ως κάπου στη μέση. Οι νυχτερινοί τύποι που ευθυγραμμίστηκαν με τον χρονότυπό τους ήταν 20% έως 40% πιο πιθανό να διαγνωστούν με κάποια ψυχική διαταραχή, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Οι πρωινοί τύποι έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με μελέτη

Ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να συνδέονται με το πρόβλημα του «νου μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την οποία το να παραμένουμε ξύπνιοι μετά τα μεσάνυχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρορμητικών και επιβλαβών συμπεριφορών.

Οι ειδικοί συνιστούν 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ο Zeitzer συμβουλεύει όσους ξενυχτούν να προσπαθήσουν να υιοθετήσουν μια πιο πρωινή ρουτίνα για να αλλάξουν τα πρότυπα ύπνου τους.

Εν τω μεταξύ, η Dr. Indira Gurubhagavatula, καθηγήτρια ιατρικής του ύπνου του Πανεπιστημίου της Pennsylvaniaμια, επισήμανε ορισμένους περιορισμούς στη μελέτη του Zeitzer. «Ο τρόπος με τον οποίο οι ερευνητές αποφάσισαν ποιος είναι πρωινός ή βραδινός τύπος προέκυψε από μια μόνο ερώτηση», δήλωσε η Gurubhagavatula, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Συνήθως ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε τα πρότυπα ύπνου είναι με ένα πολύ πιο λεπτομερές ερωτηματολόγιο».

www.enikos.gr

unsplash.com

Τα 5 καλύτερα σνακ για την υγεία του εντέρου σου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr