Ύπνος και διατροφή: Τα λάθη που μας κρατούν ξάγρυπνους

Ύπνος και διατροφή: Τα λάθη που μας κρατούν ξάγρυπνους

Αν όπως και τόσοι άλλοι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ τις απαραίτητες ώρες που χρειάζεστε για να νιώσετε πραγματικά ξεκούραστοι, τότε ίσως να πρέπει να εξετάσετε τις διατροφικές σας επιλογές και πώς αυτές επηρεάζουν τον ύπνο σας.

Η ασυνέπεια στις ώρες των γευμάτων χαλάει τον ύπνο
Σύμφωνα με τον ειδικό ύπνου, καθηγητή Κέβιν Μόργκαν, αυτό που κρατά σε ισορροπία το πρόγραμμα ύπνου είναι η ρουτίνα. Ο οργανισμός μας διαθέτει ένα εσωτερικό ρολόι γνωστό και ως «κιρκάδιος ρυθμός», το οποίο διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και το διαμορφώνουν οι συνήθειες του και οι ρουτίνα που χτίζει μέσα στην καθημερινότητα του. Τα γεύματα της ημέρας ρυθμίζουν το ρολόι αυτό και το βοηθούν να ξεχωρίζει τη μέρα με τη νύχτα, κρατώντας σε ισορροπία τις λειτουργίες του σώματος. «Αν απορρυθμιστεί ο κιρκάδιος ρυθμός, απορρυθμίζεται και το πρόγραμμα ύπνου».

Δεν υπάρχουν ιδανικές ώρες γευμάτων που να ταιριάζουν σε όλους, αλλά είναι σημαντικό να τρώμε μία ώρα κατά την οποία το σώμα μας νιώθει άνετα με αυτό, ενώ να μην έχουμε αποκλίσεις στις ώρες των γευμάτων μας μέρα με τη μέρα. Αν, όπως Είναι λογικό, μια φορά στο τόσο δεν ακολουθούμε αυτή τη ρουτίνα δεν πειράζει και τόσο, αφού ο κιρκάδιος ρυθμός μας «θα επανέλθει μέσα σε μία δύο μέρες στα φυσιολογικά του».

Μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και ο κακός ύπνος
Μια διατροφή πλούσια στα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία είναι, φυσικά, ευεργετική για τον οργανισμό. Σύμφωνα με έρευνα, οι ενήλικες που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες είναι πιθανό να μην λαμβάνουν μέσω της διατροφής τους αρκετό ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D. Στους ενήλικες άνω των 50 ετών, έχει γίνει συσχετισμός μεταξύ του κακού τους ύπνου και της ανεπαρκούς λήψης βιταμινών C, D, E και Κ. Το αν η έλλειψη τους ευθύνεται για έναν λειψό σε διάρκεια ύπνο ή το αν όσοι κοιμούνται λίγο δεν μπορούν να τηρήσουν μια ισορροπημένη διατροφή είναι η αιτία δεν έχει ακόμη παγιωθεί. Μπορεί το πρόβλημα να εγγυάται στον συνδυασμό και των δύο.

Η μισή από την καφεΐνη που καταναλώνουμε παραμένει στον οργανισμό πέντε με έξι ώρες μετά τη λήψη της, ενώ το ένα τέταρτο της ποσότητάς της, από δέκα μέχρι δώδεκα ώρες. Η καφεΐνη ξεγελά τον οργανισμό και μπλοκάρει το αίσθημα της κούρασης, άρα μεταθέτει και την ώρα του ύπνου. Ακόμη κι αν κοιμηθούμε, δεν θα πέσουμε σε βαθύ ύπνο και το επόμενο πρωί «θα ξυπνήσουμε αλλά δεν θα νιώθουμε ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι» λέει ο καθηγητής Ματ Γουόκερ, ειδικός σε θέματα ύπνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καφές, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά και η σοκολάτα περιέχουν περισσότερη καφεΐνη από το κακάο.

Η κατανάλωση υγρών πριν τον ύπνο
Το να πίνουμε έξι με οκτώ ποτήρια νερό τη μέρα είναι μια συμβουλή που την ακούμε χρόνια. Είναι σημαντικό να είμαστε ενυδατωμένοι όλη τη διάρκεια της μέρας, αλλά καλό είναι να ελαττώνουμε την κατάποση υγρών όσο φτάνει η ώρα του ύπνου, για να μην σηκωνόμαστε το βράδυ για επισκέψεις στην τουαλέτα.

Τα αν τα αφεψήματα και τα πιο χαλαρωτικά πόσιμα, όπως το ζεστό γάλα, βοηθούν όντως στον ύπνο, εξαρτάται από τον οργανισμό. Το χαμομήλι, σύμφωνα με έρευνες, βοηθά με τη μείωση του στρες και την αϋπνία.

Πηγή: bbc.co.uk/food

cantina.protothema.gr

Το κούρεμα «πεταλούδα» είναι ο πιο όμορφος τρόπος να προσθέσεις όγκο και υφή στα μακριά μαλλιά

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr