Το «θαυματουργό» πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι δεν βοηθά μόνο να χάσουμε βάρος.
Αρκετές μελέτες που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους μέσω δύο μηχανισμών: επιταχύνει το μεταβολισμό και συμβάλλει στη μείωση του συνολικού σωματικού λίπους.
Ωστόσο, με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στα χέρια τους, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι το πράσινο τσάι ή τα προϊόντα που περιέχουν πράσινο τσάι δεν μπορούν να συνιστώνται για χρήση σε θεραπείες απώλειας βάρους. Πρώτον, επειδή έχει διακριτική δράση, αλλά και επειδή δεν έχουν καθοριστεί επαρκώς οι δόσεις που απαιτούνται για την αποφυγή των παρενεργειών της υπερβολικής ή ακατάλληλης κατανάλωσης.
Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα αφεψήματα που καίνε το λίπος δεν λειτουργούν. Όσοι έχουν κάνει ποτέ δίαιτα το γνωρίζουν πολύ καλά: οι δίαιτες που βασίζονται σε συγκεκριμένα τρόφιμα είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο να χάσετε βάρος.
Άρα το πράσινο τσάι είναι άχρηστο; Αντιθέτως: οι δυνατότητές του είναι τεράστιες, ακόμη και αν δεν μπορεί ακόμη να συνταγογραφηθεί ιατρικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε περισσότερα για τις ιδιότητές του, τις δόσεις και τους μηχανισμούς δράσης του κατά πολλαπλών ασθενειών. Αυτό όμως που είναι σαφές είναι ότι το να περιορίσουμε τα οφέλη του στην απώλεια βάρους θα ήταν υποτίμηση. Ας ρίξουμε μια ματιά στις τελευταίες έρευνες.
Ευεργετικές ενώσεις στο πράσινο τσάι
Το τσάι, όταν παρασκευάζεται, είναι ένα από τα πιο ευρέως καταναλισκόμενα ροφήματα στον κόσμο. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού, το οποίο παρασκευάζεται από τα μη ζυμωμένα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Οι πολυφαινόλες που περιέχει, ιδίως οι κατεχίνες, είναι κυρίως υπεύθυνες για τις επιδράσεις του.
Οι πολυφαινόλες είναι βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Εκτός από το τσάι, υπάρχουν μεταξύ άλλων στα φρούτα, τα λαχανικά, τον καφέ και το κακάο. Πολλές από αυτές παρουσιάζουν γνωστές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και την ικανότητα να αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο (εντερική μικροβιακή χλωρίδα) με θετικές συνέπειες για την υγεία.
Οι κατεχίνες είναι ένας τύπος πολυφαινόλης που μπορεί να συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού κυτταρικού μεταβολισμού και μπορούν να συσσωρευτούν στα κύτταρα και να βλάψουν διάφορα μόρια που είναι σημαντικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Η βλάβη αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων ασθενειών.
Πρόληψη του καρκίνου
Οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μελετώνται για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Οι αντικαρκινικές τους επιδράσεις αξιολογούνται μεταξύ άλλων στον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού και του δέρματος.
Μια ανασκόπηση σχετικά με τις επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού που πραγματοποιήθηκε από τη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γρανάδας, του αποδίδει μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σύγκριση με το μαύρο τσάι, λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης κατεχινών. Επιπλέον, η περιεκτικότητα ορισμένων μετάλλων και βιταμινών σε αυτό το είδος τσαγιού αυξάνει το αντιοξειδωτικό δυναμικό του, γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη δυνατότητα πρόληψης του καρκίνου.
Διαβήτης
Ο διαβήτης τύπου 1 δεν μπορεί να προληφθεί και αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη. Ο διαβήτης τύπου 2, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προληφθεί και ακόμη και να αντιστραφεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Μια βασική κατεχίνη στο πράσινο τσάι, που ονομάζεται EGCG, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των διαδικασιών που οδηγούν στη μείωση της αύξησης της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και στη διατήρησή της στα σωστά επίπεδα. Αυτό αναφέρεται σε ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.
Καρδιαγγειακές παθήσεις
Συνολικά, οι δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού (περίπου 4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και επαρκούς τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, προτού συστηθεί η χρήση του για το σκοπό αυτό, οι μοριακοί μηχανισμοί που διέπουν τα οφέλη των κατεχινών του τσαγιού πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω και η χρησιμότητά του να αξιολογηθεί σε περισσότερες παρεμβατικές μελέτες, κυρίως κλινικές δοκιμές που μελετούν τα δοσοεξαρτώμενα αποτελέσματά του.
Νευρολογικές παθήσεις
Το πράσινο τσάι αναδεικνύεται σε μεγάλο σύμμαχο κατά διαφόρων νευρολογικών ασθενειών. Για το λόγο αυτό, μελετώνται οι επιδράσεις της κατεχίνης EGCG σε ζωικά μοντέλα νευρωνικών βλαβών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ χρήσιμο για τη διατήρηση της μνήμης και άλλων βασικών γνωστικών λειτουργιών. Αυτό προσπαθεί να διαπιστώσει η μελέτη PENSA, ένα ερευνητικό πρόγραμμα με επικεφαλής το Κέντρο Ερευνών Εγκεφάλου BarcelonaBeta (BBRC) και το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hospital del Mar (IMIM). Πρόκειται για μια κλινική δοκιμή που θα μελετήσει κατά πόσον είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η γνωστική επιδείνωση σε στάδια πριν από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων άνοσων νοσημάτων με την προώθηση υγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής και την πρόσληψη ενός παρασκευάσματος που βασίζεται σε ένα συστατικό του πράσινου τσαγιού.
Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)
Ετικέτες: πράσινο τσάι Συνταγές ομορφιάς σώμα υγεία