4 δημοφιλή λαχανικά που είναι καλύτερο να τα τρώτε κατεψυγμένα παρά φρέσκα
Οι συμβουλές μιας διατροφολόγου ώστε να παίρνουμε όσο το δυνατό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά.
Η Rhiannon Lambert είναι η συγγραφέας του best – seller βιβλίου Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well και σίγουρα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τον ιδανικό τρόπο για να καταναλώνουμε τα λαχανικά.
Κατεψυγμένα ή φρέσκα; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσουμε τα λαχανικά μας ώστε να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας;
Η Lambert υποστηρίζει ότι ότι το σπανάκι, το μπρόκολο, το γλυκό καλαμπόκι και τα φασόλια edamame όταν καταναλώνονται κατεψυγμένα αποτελούν μία διατροφική «βόμβα» για τον οργανισμό.
«Το κατεψυγμένο μπρόκολο περιέχει συχνά περισσότερη ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) από το φρέσκο, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του πεπτικού συστήματος και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν το βάλετε στην κατάψυξη λίγο μετά τη συγκομιδή αυτό θα βοηθήσει στο «κλείδωμα» σημαντικών βιταμινών και αντιοξειδωτικών, διατηρώντας τα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», σημειώνει η Rhiannon Lambert.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη διατροφολόγο τα κατεψυγμένα μπιζέλια έχουν περίπου το ίδιο επίπεδο ζωτικών θρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, με τα φρέσκα. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι αν είστε λάτρης των φασολιών edamame, καλύτερα να προτιμήσετε τα κατεψυγμένα.
«Το Edamame έχει περισσότερα οφέλη κατεψυγμένο», τονίζει η Lambert, προσθέτοντας ότι «έχετε επίσης το όφελος της σόγιας, για την οποία έχει διαπιστωθεί σε ορισμένες μελέτες ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων προεμμηνόπαυσης ή εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες».
Το φρέσκο σπανάκι όχι μόνο χαλάει γρήγορα, αλλά χάνει και θρεπτικά συστατικά μετά από λίγες μέρες. «Όταν το σπανάκι είναι κατεψυγμένο διατηρούνται ανέπαφα η βιταμίνη C και το φυλλικό οξύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διατηρώντας τη συνολική θρεπτική του αξία για μήνες», επισημαίνει η Lambert.
Τέλος, όταν το γλυκό καλαμπόκι καταψύχεται διατηρεί τη φυσική του γλυκύτητα και τα θρεπτικά του συστατικά αναλλοίωτα, σύμφωνα με την Lambert.
«Το κατεψυγμένο καλαμπόκι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το φρέσκο. Επίσης, το φρέσκο γλυκό καλαμπόκι συνήθως χάνει έως και το 50% της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη μέσα σε 12 ώρες από τη συλλογή του», καταλήγει η διατροφολόγος.