Γρίπη, κρυολόγημα ή COVID; Πόσο καλά μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα;

Γρίπη, κρυολόγημα ή COVID; Πόσο καλά μπορείς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα;

Πώς να καταλάβεις τα συμπτώματα και να προστατευτείς από τους ιούς που θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Έχεις ξυπνήσει με βήχα, φτέρνισμα και ένα γενικό αίσθημα κόπωσης; Ξέρουμε, δεν είναι ό,τι καλύτερο να μην ξέρεις τι σου συμβαίνει, ειδικά όταν εκεί έξω κυκλοφορούν τόσοι ιοί: γρίπη, κρυολόγημα και COVID-19. Τα συμπτώματα μοιάζουν, οπότε η ερώτηση είναι: Μπορείς να τα ξεχωρίσεις;

Δεν είναι παράξενο που μπερδεύεσαι. Σύμφωνα με τον Δρ. William Brian Glenn από το Hackensack Meridian Medical Group, αυτές οι τρεις καταστάσεις έχουν πολλές ομοιότητες στα συμπτώματά τους. Κι αν δεν ξέρεις πού να κατατάξεις τον βήχα ή την κούραση που νιώθεις, δες τα παρακάτω.

Πρώτο σενάριο: Κρυολόγημα
Το κλασικό κρυολόγημα είναι κάτι σαν το μικρό αδερφάκι της γρίπης. Ξεκινά ήρεμα, με φτέρνισμα, βήχα, ρινική καταρροή και πονόλαιμο. Σιγά σιγά, νιώθεις και μια γλυκιά κόπωση που σε κάνει να θέλεις να ξαπλώσεις. Ευτυχώς, το κρυολόγημα δεν είναι τίποτα τρομερό, αλλά θέλει χρόνο και ξεκούραση για να περάσει.

Δεύτερο σενάριο: Γρίπη
Η γρίπη είναι λίγο πιο έντονη. Έρχεται ξαφνικά και σε κάνει να νιώθεις σαν να σε πάτησε φορτηγό. Έχεις πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και τους μυς σου να διαμαρτύρονται με κάθε κίνηση. Κοινά συμπτώματα με το κρυολόγημα, αλλά όλα σε μεγαλύτερη ένταση.

Τρίτο σενάριο: COVID-19
Τώρα η COVID-19 είναι ο “άγνωστος Χ”. Μπορεί να μοιάζει πολύ με τη γρίπη και το κρυολόγημα, αλλά μπορεί να κρύβει και άλλες εκπλήξεις, όπως η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Επίσης, μπορεί να προκαλέσεις γαστρεντερικά προβλήματα – διάρροια, ναυτία ή εμετό. Και φυσικά, σε πιο βαριές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσεις δυσκολία στην αναπνοή, που είναι κόκκινο καμπανάκι για να μιλήσεις με γιατρό.

Πώς να τα ξεχωρίσεις;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Αλλά σύμφωνα με τον Δρ. Glenn, υπάρχουν μερικά μικρά tips που μπορείς να έχεις στο νου:

► Το κρυολόγημα έρχεται σταδιακά, ενώ η γρίπη εμφανίζεται απότομα.

► Η COVID-19 μπορεί να κάνει την εμφάνισή της 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεσή σου στον ιό, και μπορεί να έχει επιπλέον συμπτώματα, όπως η απώλεια γεύσης ή η δύσπνοια.

Ποιος είναι πιο ευάλωτος;
Αν είσαι νέα και υγιής, πιθανότατα μπορείς να τα διαχειριστείς, αλλά αν μιλάμε για ηλικιωμένους, παιδιά ή άτομα με χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις), τότε τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες, γι’ αυτό χρειάζεται να προσέχουν περισσότερο.

Πώς να προστατευτείς;
Βασικά, χέρια πλυμένα και μάσκες στη θέση τους όταν βρίσκεσαι σε πολυσύχναστα μέρη. Αν ακολουθείς τα βασικά, όπως συχνό πλύσιμο χεριών, καθαρισμό των επιφανειών και ενυδάτωση, είσαι σε καλό δρόμο. Και μην ξεχνάς τα εμβόλια – γρίπης και COVID-19 – ειδικά αν είσαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο Δρ. Glenn τονίζει ότι η πρόληψη είναι το παν.

www.shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr