Συνταγή: 2 τρόποι να φτιάξεις σπιτική καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Συνταγή: 2 τρόποι να φτιάξεις σπιτική καραμέλα χωρίς ζάχαρη

Υπάρχουν 2 τρόποι να φτιάξεις σπιτική καραμέλα χωρίς ζάχαρη για να έχεις ένα γλυκό topping στα παγωτά σου!

Αυτοί είναι 2 vegan τρόποι για να φτιάξεις σπιτική καραμέλα σε μορφή αλοιφής ή σιροπιού, με υγιεινό τρόπο, χωρίς ζάχαρη.

Εσύ ήξερες ότι οι χουρμάδες μπορούν να γίνουν φυσικό γλυκαντικό;

Η γλυκύτητα των χουρμάδων είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπητά τους γνωρίσματα. Αναπτύσσονται σε θερμά κλίματα, όπου η έντονη ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες προάγουν την παραγωγή και συγκέντρωση των σακχάρων στα φρούτα. Κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, χάνουν νερό και συμπυκνώνουν τα σάκχαρα, γεγονός που ενισχύει τη γλυκιά γεύση τους. Αυτή η διαδικασία φυσικής αφυδάτωσης κάνει τους χουρμάδες να είναι πιο γλυκοί από πολλά άλλα φρούτα.

Δεν είναι όμως μόνο απολαυστικοί, αλλά και εξαιρετικά ευεργετικοί. Τα φυσικά σάκχαρά τους είναι μια εξαιρετική πηγή άμεσης ενέργειας. Περιέχουν ταυτόχρονα σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και αποτρέπουν τις απότομες αυξομειώσεις που μπορεί να προκαλέσουν τα επεξεργασμένα γλυκά.

Η κατανάλωση χουρμάδων μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της καρδιοαγγειακής υγείας, καθώς περιέχουν κάλιο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της σωστής λειτουργίας της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φαινολικές ενώσεις και οι καροτενοειδείς ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η παρουσία βιταμινών όπως η Β6 και η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Συνταγή: Καραμέλα από χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη
Θα χρειαστείς:

1 κούπα χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1/2 κούπας ζωικό ή φυτικό γάλα
1/4 κ.γ. υγρή βανίλια
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες:

Άφησε τους χουρμάδες να μουλιάσουν σε βραστό νερό για 15 λεπτά.
Αφού μαλακώσουν, στράγγισε και τοποθέτησε σε ένα μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά.
Μπλένταρε μέχρι να έχεις την υφή που σε ικανοποιεί. Αν χρειαστεί πρόσθεσε και άλλο γάλα.
Έτοιμο! Τώρα έχεις ένα γλυκό topping που αποθηκεύεται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Βάλ’το στο παγωτό σου ή ακόμα και για πρωινό πάνω σε μία φέτα ψωμί.

Συνταγή: Καραμέλα από ελαιόλαδο και σιρόπι σφενδάμου
Θα χρειαστείς:

1/3 κούπας παρθένο ελαιόλαδο
1/3 κούπας σιρόπι σφενδάμου
1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες:

Βάλε σε ένα μπολ τα υλικά και ανακάτεψε δυνατά μέχρι να δημιουργηθεί μία καραμελένια σύσταση.
Τόσο γρήγορα!

Ντόρα Σαμολαδά

www.shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr