Cottage cheese: Είναι πραγματικά υγιεινό;

Cottage cheese: Είναι πραγματικά υγιεινό;

Όλοι έχουν εμμονή με το τυρί cottage αυτή τη στιγμή. Αυτό το τυρί έχει γίνει viral στα social media, καθώς χρησιμοποιείται ως βασικό συστατικό σε ομελέτες, τηγανίτες, bagels. Το ερώτημα που γεννάται όμως είναι αν το cottage cheese είναι πραγματικά υγιεινό.

Τι είναι το τυρί cottage;
Το τυρί cottage είναι ένα είδος πηγμένου γάλακτος (όπως η φέτα, η μοτσαρέλα και η ρικότα), «πλούσιο σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε θερμίδες και όχι εξαιρετικά επεξεργασμένο τρόφιμο», εξηγεί η Dr Megan Rossi, διαιτολόγος και διατροφολόγος που είναι επίσης γνωστή ως The Gut Health Doctor, η οποία προσθέτει ότι είναι επίσης πολύ ευέλικτο.

«Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται τόσο δημοφιλές αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος λατρεύει κάτι με λίγες θερμίδες και υψηλή πρωτεΐνη, και δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε περισσότερο τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι υπέροχο που δεν ανήκει σε αυτά». Είναι επίσης προσιτό και έχει μια ήπια και υπέροχη γεύση, λέει η Dr Federica Amati, επικεφαλής διατροφολόγος στο Zoe.

«Λειτουργεί ως πηγή πρωτεΐνης όταν δεν θέλετε να καταναλώσετε αυγά, τόφου, κρέας ή ψάρι». To cottage cheese θεωρείται ιδανικό για ένα καλό πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

 

 

Λυδία Κριμιτσά
Το τυρί cottage είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, προσιτό και με λίγες θερμίδες – αυτό εξηγεί γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι το λατρεύουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, αν, όπως εγώ, αναρωτιέστε γιατί την υφή του, τότε ακολουθεί μια εξήγηση: «Αυτοί οι σβόλοι είναι στην πραγματικότητα πρωτεΐνες και θεωρούνται καλές για εσάς», λέει η Δρ Rossi. «Το τυρί cottage παρασκευάζεται από γάλα και υπάρχουν δύο είδη πρωτεΐνης στο γάλα, η καζεΐνη (80%) και ο ορός γάλακτος (20%). Όταν προσθέτετε ένα οξύ στο γάλα, πήζει την πρωτεΐνη καζεΐνης, η οποία σχηματίζει συστάδες, αλλά ο ορός γάλακτος δεν αντιδρά.

Οι διαφορετικές πρωτεΐνες κάνουν διαφορετικά πράγματα. Οι πρωτεΐνες καζεΐνης αφομοιώνονται πιο αργά, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι πρωτεΐνες ορού γάλακτος αφομοιώνονται πιο γρήγορα. «Γι’ αυτό η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συνήθως καταναλώνεται καλύτερα μετά το γυμναστήριο, όταν χρειάζεστε αυτά τα αμινοξέα για να βοηθήσετε να χτιστούν οι μύες», λέει η Δρ Rossi.

Είναι καλό το τυρί cottage για εσάς;
Ναι είναι, συμφωνούν και οι δύο ειδικοί. «Μια μερίδα ενός φλιτζανιού περιέχει 25 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια υδατάνθρακες (εννέα από τα οποία είναι σάκχαρα ως λακτόζη) και μια αξιοπρεπή ποσότητα καλίου και ασβεστίου», συμβουλεύει η Δρ Amati. «Έχει ενδιαφέρον ότι αποτελεί μια καλή πηγή σεληνίου, κάτι που χρειαζόμαστε για καλή υγεία του θυρεοειδούς, καθώς επίσης περιέχει λίπος, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από άλλα τυριά».

Άλλα οφέλη για την υγεία είναι η ήπια ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου. Εάν προμηθευτείτε το σωστό είδος – από μια φάρμα ή ένα τυροκομείο – θα είναι επίσης ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, που σημαίνει ότι είναι καλό για το έντερο. «Τις περισσότερες φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν δημιουργείται με αυτό τον τρόπο», λέει η Δρ Rossi. «Παραδοσιακά, χρειάζεστε γάλα και ένα οξύ για να το φτιάξετε. Όταν τα βακτήρια συναντούν τη λακτόζη, παράγουν αυτά τα οξέα τα οποία μπορούν στη συνέχεια να προκαλέσουν πήξη.

Για να γίνει αυτή η διαδικασία πολύ πιο γρήγορη, ευκολότερη και πιθανώς φθηνότερη, πολλές φορές απλώς προσθέτουν ξύδι ως οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει ζωντανά βακτήρια και δεν είναι τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση».

Για όσους θέλουν μια ζυμωμένη μορφή τυριού κότατζ, φροντίστε να αναζητήσετε τον όρο «ζωντανό» στην ετικέτα, γιατί αυτό δείχνει ότι αυτό που χρησιμοποίησαν είναι πραγματικά βακτήρια. Αξίζει επίσης να εξετάσετε άλλα συστατικά στην ετικέτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν επιπλέον πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένων πηκτικών ή πρόσθετων σακχάρων.

Πώς θα καταναλώσετε το τυρί cottage;

Το τυρί cottage μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Η Δρ Amati προτείνει τον συνδυασμό με pancakes με τυρί cottage, ενώ η Δρ Rossi λέει ότι το καταναλώνει σχεδόν καθημερινά ως εξαιρετικό ντρέσινγκ σε σαλάτες όταν αναμειγνύεται με βαλσάμικο ξύδι, αλλά και σε ψωμί με λίγο τόνο και ντομάτα», λέει.

Η Δρ Amati προτείνει το ελληνικό γιαούρτι ως εξαιρετική εναλλακτική. «Είναι νόστιμο, έχει περισσότερο ασβέστιο, χαμηλότερο νάτριο και περιέχει ζωντανά προβιοτικά βακτήρια, οπότε το διατηρώ στο ψυγείο μου», λέει.

Όσον αφορά την πρωτεΐνη, είναι σαφές ότι η φυτική πρωτεΐνη είναι καλύτερη για μακροπρόθεσμη υγεία και μακροζωία, γι’ αυτό συνιστά να ενσωματώσετε στη διατροφή σας όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους και τόφου.

«Το τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη πρωτεΐνης στις συνταγές με παρόμοιο τρόπο με τις συνταγές με τυρί cottage και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ισοφλαβόνες», λέει.

«Το ελληνικό γιαούρτι και το κεφίρ είναι καλύτερα για το προφίλ τους σε λιπαρά οξέα και τα ζωντανά μικρόβια, και η ζωική πρωτεΐνη από ωμέγα-3 λιπαρά ψάρια ή αυγά πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά θα έπαιρνε την ψήφο μου.

Αν σας αρέσει το τυρί κότατζ, είναι εύκολο στην κατανάλωση και προσιτό, ενώ προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία που εγγυώνται τη θέση του στο μεσημεριανό σας γεύμα. Είτε το αναμειγνύετε με μέλι πάνω από κράκερ ολικής, είτε το σερβίρετε ως ντιπ δώστε μια ευκαιρία στο τυρί cottage.

vogue.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Φάε αυτή τη σοκολάτα που είναι πιο αντιοξειδωτική και από το πράσινο τσάι

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr